Κατασκευαστικά μέτωπα θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής για τη δημιουργία 24 νέων σχολικών κτιρίων που περιλαμβάνονται στις δύο συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που υπέγραψε η εταιρεία του Δημοσίου Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και οι ανάδοχοι ΑΤΕΣΕ-Δομική Κρήτης και J&P Αβαξ, αντίστοιχα.

Η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι μετά την αποπεράτωση των κτιρίων, που αναμένεται να γίνει μέσα σε δύο χρόνια, τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων θα αναλάβουν ιδιώτες φορείς σύμπραξης (ΙΦΣ) για 25 χρόνια, με την υποχρέωση να παραδώσουν τον σχολείο σε άψογη κατάσταση μετά τη λήξη της σύμβασης.
Τα δύο έργα, ο σχεδιασμός των οποίων ξεκίνησε το 2007 όμως έπεσε πάνω στον «τοίχο» της κρίσης, τελικά «σώθηκαν» μετά τη χρήση του προγράμματος αστικών αναπλάσεων Jessica, που μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διοχετεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι των απαιτούμενων πόρων για την κατασκευή των νέων σχολικών υποδομών. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη φορά που αποδεσμεύονται πόροι του Jessica για αυτό τον σκοπό σε ολόκληρη την ΕΕ.
Άλλωστε, το επιχείρημα της ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης ήταν αυτό που έπεισε τους ιθύνοντες και κυρίως την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την χρησιμοποίηση του αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου.
Ειδικότερα, το πρώτο έργο (ΣΔΙΤ 1Α) προβλέπει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 14 σχολικών μονάδων στην Αττική για τη στέγαση 3.590 μαθητών, με στόχο την υλοποίηση νέων υποδομών, την εξάλειψη της διπλοβάρδιας και της συστέγασης σχολικών μονάδων και της χρήσης μισθωμένων κτιρίων.
Πρόκειται για τα:
* 31ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Θυμαράκια, Κ. Πατήσια)
* 9ο Γυμνάσιο Αθηνών (Πλ. Κουμουνδούρου)
* Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου
* 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κερατσινίου (Λουτρά Παλατζιάν)
* ΤΕΕ Κερατσινίου
* 3o Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο Κρωπίας (Κίτσι)
* Δημοτικό Σχολείο Κρωπίας
* Νηπιαγωγείο Κρωπίας (Κίτσι)
* 6ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα
* 6ο Νηπιαγωγείο Γέρακα
* ΤΕΕ Περιστερίου
* Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο – Γυμναστήριο Πεντέλης.
Ο προϋπολογισμός (σε καθαρή παρούσα αξία) φτάνει τα 75,7 εκατ. ευρώ. Η φάση κατασκευής ανέρχεται σε περίπου 58 εκατ. ευρώ, εκ των τα 48 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό (19 εκατ. από την ΕΤΕπ, 19 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Jessica, το οποίο διαχειρίζεται για την Αττική η ΕΤΕ και 10 εκατ. ευρώ δάνειο για τον ΦΠΑ από την Alpha Bank), καθώς ίδιους πόρους 10 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, την εταιρεία ειδικού σκοπού Αττικά Σχολεία, που θα δημιουργήσουν οι ανάδοχοι ΑΤΕΣΕ – Δομική Κρήτης.
Σύμφωνα με την ανάδοχο κοινοπραξία υπολογίζεται ότι στην φάση κατασκευής θα υπάρχουν περί τα 5.000 μεροκάματα ανά μήνα, ενώ στην 25ετή φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας.
Η πληρωμή του αναδόχου, που αναλαμβάνει όλο το ρίσκο της κατασκευής και της 25ετούς λειτουργίας, θα γίνεται από την Κτιριακές Υποδομές με τις λεγόμενες πληρωμές διαθεσιμότητας. Σε ετήσια βάση ο ΙΦΣ θα λαμβάνει 6,8 εκατ. ευρώ (σε σημερινές τιμές), εκ των οποίων περί τα 2 εκατ. για την λειτουργία και τα 4,8 για τις αποσβέσεις, την πληρωμή των δανείων και την απόδοση του επενδυτή.
Παράλληλα, το δεύτερο έργο (ΣΔΙΤ 1Β), με ανάδοχο την J&P Αβαξ, έχει προϋπολογισμό σε τρέχουσα αξία 59,4 εκατ. και κόστος κατασκευής 52 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, δύο δάνεια αξίας 17 εκατ. ευρώ έκαστο θα προέλθουν από την ΕΤΕπ και το Ταμείο Jessica αντίστοιχα, ενώ 8,7 εκατ. ευρώ δανείζει η Alpha Bank (για τον ΦΠΑ) και 10 εκατ. ευρώ τοποθετεί ο ανάδοχος. Οι ετήσιες πληρωμές που θα κάνουν οι Κτιριακές Υποδομές ανέρχονται σε περίπου 5,8 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα αξία. Ανεξάρτητος ελεγκτής θα είναι η SALFO.
Πρόκειται για τα:
* 51ο Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)
* Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)
* Μουσικό Λύκειο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)
* 50ό Λύκειο Αθηνών (Σεπόλια)
* 61ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Σεπόλια)
* 42ο Λύκειο Αθηνών
* Ειδικό Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Νέου Ηρακλείου
* ΤΕΕ – ΣΕΚ Μεγάρων
* Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Ωρωπού
* Γυμνάσιο Ωρωπού.
Σημειωτέον ότι οι ανάδοχοι δεν θα έχουν πηγές εσόδων από τα σχολεία (π.χ. κυλικεία). Αντίθετα όμως θα διαθέτουν στην αρμοδιότητά τους την καθαριότητα, την ασφάλιση, τη φύλαξη, τη βαριά και ελαφριά συντήρηση και την αντικατάσταση των υποδομών.
Έτσι, για παράδειγμα, καθώς τα σχολεία θα φυλάσσονται, θα είναι εφικτή η παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων ή αιθουσών πολλαπλής χρήσεως από την σχολική επιτροπή στην τοπική κοινωνία, κάτι που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να γίνει.
Οι συμβάσεις, όπως τόνισε η διοίκηση του ΟΣΚ, αλλά και οι ανάδοχοι προβλέπουν αυστηρές ποινές με απομειώσεις των πληρωμών σε περίπτωση που ο ΙΦΣ δεν κάνει την διαχείριση που προβλέπει η σύμβαση.
Ο συντελεστής δόμησης και στα δύο έργα θα καλυφθεί πλήρως. Οι άδειες δόμησης θα πρέπει να εκδοθούν σε δύο μήνες, προθεσμία που θα τηρηθεί, καθώς η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές διαθέτει δικό της πολεοδομικό γραφείο.
Σημειωτέον ότι οι δύο συμβάσεις περιέχουν ποιοτικές προδιαγραφές υψηλού επίπεδου, κατά τα βρετανικά πρότυπα. Μάλιστα, μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία που λειτουργούν με ΣΔΙΤ.
Παράλληλα, εκκρεμεί η υπόθεση των σχολείων που θα δημιουργηθούν με ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη. Από τον διαγωνισμό προέκυψε ανάδοχος (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), όμως παραμένει ακόμη ανοιχτό το χρηματοδοτικό ζήτημα του έργου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Κτιριακές Υποδομές κ. Ηρακλή Δρούλια, δεν προβλέπονται περισσότερα έργα ΣΔΙΤ τόσο σε σχολεία όσο και νοσοκομεία, όσο αυτά τα πρότζεκτ συνεχίσουν να είναι μη χρηματοδοτήσιμα από τις εμπορικές τράπεζες.
Μάλιστα, ένα έργο ΣΔΙΤ -παρακαταθήκη της πρώην ΚΕΔ-, αυτό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, ακυρώθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, παρ’ όλο που είχε ανάδοχο (ΑΚΤΩΡ), λόγω προβλήματος χρηματοδότησης. Επίσης, «νεκρό» είναι το έργο ΣΔΙΤ αξίας 800 εκατ. ευρώ της πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ για την δημιουργία νοσηλευτικών υποδομών. Αντίθετα, «περπατάει» η ανάπτυξη των πυροσβεστικών σταθμών με ΣΔΙΤ.