«Θα χάσετε για πάντα αυτή την ομορφιά». «Θα σημάνει το τέλος του τουρισμού». «Η απληστία δεν έχει όρια». «Η φύση ανήκει σε όλους». «Είναι ενάντια στο ελληνικό Σύνταγμα».
Είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδα συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο ελλήνων πολιτών και φορέων στη χώρα αλλά και ξένων. Εκείνων που είτε έχουν επισκεφθεί την χώρα μας είτε σκοπεύουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στις ελληνικές παραλίες είτε απλά εναντιώνονται σε κάθε κίνηση η οποία νομιμοποιεί την παραβατικότητα και την αυθαιρεσία.
Στην ιστοσελίδα αυτή μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 23.000 υπογραφές μέσα στο χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας με τελικό στόχο τις 25.000 υπογραφές.
Αντίστοιχα ανοιχτή ομάδα στο facebook, το πλέον δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, με τον τίτλο «Stop στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών», αριθμεί περισσότερα από 6.000 μέλη.


Τι λένε οι ξένοι για το νομοσχέδιο

Ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας είναι τα σχόλια των ξένων, των εν δυνάμει επισκεπτών της χώρας μας. Των τουριστών που θα βιώσουν και αυτοί «ιδίοις όμμασι» τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις περίφημες ελληνικές παραλίες με τη φυσική ομορφιά, στην περίπτωση βεβαίως που ψηφιστεί στη Βουλή.
«Εχω επενδύσει σε μια επιχείρηση στην Κρήτη, λόγω της όμορφης και σε μεγάλο βαθμό παρθένας ακτογραμμής της. Φέρνω ανθρώπους από όλον τον κόσμο για να απολαύσουν τα μηνύματα αειφορίας από την Κρήτη. Αυτό συμβάλλει στην τοπική οικονομία» σχολιάζει στη σελίδα η Σάρον Τζάκσον από το Κάρλτον του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπληρώνοντας: «Αν οι ακτές της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας αποδεκατιστούν από τη μη βιώσιμη ανάπτυξη, αυτό θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην «υγεία» της τοπικής οικονομίας, των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος. Ακριβώς όπως και στην Ισπανία».

Ο Francesco Marcocci από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και με καταγωγή από την Ιταλία έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πέντε φορές ως σήμερα, οι οποίες όμως φαίνεται ότι δεν του αρκούν για να θαυμάσει τις ομορφιές της χώρας μας. Οπως σχολιάζει και ο ίδιος, «οι περισσότερες ακτές καλύπτονται από ημινόμιμες επιχειρήσεις ή από παράνομες κατασκευές/ σπίτια. Είναι ντροπή. Ας είναι η Ελλάδα, για μία ακόμη φορά, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις κοινωνίες».

Η Joanne Maniatis, από το St. Lauren του Καναδά, σημειώνει ότι «η απληστία δεν έχει όρια». Από την πλευρά του ο αυστραλός Cameron Barnett, προφανώς αναφερόμενος στους έλληνες βουλευτές, σχολιάζει: «Θα αποποιηθείτε για πάντα αυτή την ομορφιά. Η ενασχόληση με τα απόβλητα και τα σκουπίδια στην Ελλάδα είναι μεγάλο θέμα». Ενώ για τη Lucinda Lawrence, από το Λονδίνο, η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού «θα σημάνει το τέλος του τουρισμού» καθώς η «ελεύθερη εξερεύνηση» της Ελλάδας είναι η χαρά των τουριστών που την επισκέπτονται.
Ο Tobias Schorr από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας έχει δει από κοντά τα αποτελέσματα αυτών των «τρελών έργων ανάπτυξης», όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει, στη χερσόνησο των Μεθάνων. «Επειτα από τη δαπάνη εκατομμυρίων για ένα τόσο μεγάλο λιμάνι, τις άχρηστες οδικές κατασκευές και άλλες δραστηριότητες χωρίς οποιοδήποτε σχέδιο ή ιδέες, 20-40 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί και η φύση έχει καταστραφεί σε τέτοιον βαθμό που δύσκολα θα μπορεί η περιοχή αυτή να προωθηθεί πάλι για τον βιώσιμο τουρισμό. Το ελληνικό κράτος και οι αρμόδιοι φαίνεται να μην έχουν σχέδια, ιδέες ή οράματα για το μέλλον. Είναι κρίμα για μια χώρα με πολιτισμό χιλιάδων ετών!».
Από την άλλη πλευρά, ο Peter Jaques, από το Οκλαντ της Καλιφόρνιας, «παρακαλεί» να μην αφήσουν τις εταιρείες να καταστρέψουν τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Γιατί όπως σχολιάζει η Katrina Dickson από το Λονδίνο «αν αυτό συμβεί στην Ελλάδα, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε».

«Η ομορφιά των ελληνικών ακτών είναι αυτό που φέρνει τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν στη χώρα και ξοδεύουν τα ευρώ και τα δολάριά τους συμβάλλοντας στην υποστήριξη των τοπικών θέσεων εργασίας και των βιομηχανιών. Εχω δει αμέτρητες ομορφιές οι οποίες έχουν καταστραφεί από την αλόγιστη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να γίνονται οι «τρύπες της κόλασης» όπου οι έφηβοι πηγαίνουν για να πιουν, να πάρουν ναρκωτικά και να κάνουν σεξ. Αλλά αυτοί θα πήγαιναν οπουδήποτε. Παρακαλώ μην αφήσετε την ανάπτυξη στα παράλια να καταστρέψει την όμορφη χώρα σας» λέει ο Ian Gillies από τη Μεγάλη Βρετανία.
Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά της ελληνικής ακτογραμμής η Alexandra Barron από τον Καναδά θέτει και το θέμα της διατάραξης της βιοποικιλότητας των αιγιαλών. «Είναι επίσης το σπίτι πολλών απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta, οι οποίες χρειάζονται υγιή, φυσική και ήσυχη ακτή για να αναπαραχθούν. Η ανάπτυξη της ακτογραμμής συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση των παραλιών και την απώλεια των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπως τα φύκια. Οι επιπτώσεις αυτές θα καταστρέψουν ένα ήδη υπό εξαφάνιση ζώο και ως εκ τούτου είναι εντελώς αδικαιολόγητες».

Μπορεί η Martine Denter, από το Λουξεμβούργο, να μην έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας αλλά αισθάνεται πως πρέπει να συμβάλει και εκείνη στη «διατήρηση της μοναδικότητας των τοπίων και της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας στον πλανήτη. Ο τουρισμός δεν πρέπει ποτέ να καταστρέψει την πολιτιστική κληρονομιά και τους φυσικούς βιότοπους σε βάρος της φύσης, της άγριας ζωής και του τρόπου ζωής των κατοίκων της περιοχής. Καθετί που εισβάλλει φέρνει επιπτώσεις και ανεπανόρθωτη αλλοίωση και καταστροφή» καταλήγει.

HeliosPlus