από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Εκλογές: Τι ισχύει για υπηρεσιακές μεταβολές και κανονικές άδειες στο Δημόσιο

Οδηγίες σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης
Εκλογές: Τι ισχύει για υπηρεσιακές μεταβολές και κανονικές άδειες στο Δημόσιο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δεν ισχύουν κατά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι απαγορεύσεις των προσλήψεων και των υπηρεσιακών μεταβολών για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

H απαγόρευση των προσλήψεων και των υπηρεσιακών μεταβολών για το χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των φορέων που εποπτεύονται από αυτούς.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, κατά την περίοδο που προηγείται των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ισχύει η απαγόρευση των υπηρεσιακών μεταβολών, αναφορικά με το διορισμό ή την πρόσληψη καθώς και οποιαδήποτε πράξη σχετική με την υπηρεσιακή μεταβολή κάθε κατηγορίας προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων.

Διαβάστε την εγκύκλιο

Όλα αυτά διευκρινίζονται αναλυτικά σε εγκύκλιο που εξέδωσε στις 6 Μαΐου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο έγγραφο δίνονται επίσης οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση των κανονικών αδειών και των αδειών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής διαδικασίας δεν προβλέπεται αναστολή των κανονικών αδειών των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών της χώρας.

Παράλληλα, δεν θα ισχύσει για τις προσεχείς ευρωεκλογές η ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, αν και δύνανται να τεθούν σε εφαρμογή σχετικές διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας. Εν όψει της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 25η Μαΐου 2014 δεν κρίθηκε σκόπιμη η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα θέτει σε εφαρμογή στις προσεχείς ευρωεκλογές τις διατάξεις του ισχύοντος για τις βουλευτικές εκλογές άρθρου 106 του ΠΔ 26/2012, «δεδομένου ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού δεν εμπλέκονται στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι κανονικές άδειες απουσίας των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα χορηγούνται λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες εκάστου φορέα ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται στον ιδιωτικό τομέα για τις εκλογές 
 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Οι Δήμαρχοι έχουν άλλη άποψη | 09/05/2014 23:04
    Παρά την εγκύκλιο και με την διαδικασία του μεταφερόμενου πρωτοκόλλου υπήρξε Δήμαρχος - που πραγματοποίησε υπηρεσιακές μεταβολές 10 ημέρες πριν τις εκλογές. Γιατί σε αυτή τη χώρα όλα είναι δυνατά.
    lola
    απάντηση00