«Προσπαθούμε να προβλέψουμε το επόμενο χτύπημα του Χριστόδουλου Ξηρού με το δεδομένο ότι έχει μεν μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά σχετικά ανίσχυρο σύστημα υποστήριξης με «άπειρους» αντιεξουσιαστές.

Εκτιμούμε ότι ο 56χρονος είχε εκπαιδευθεί να φτιάχνει δέματα-βόμβες σε συσκευασία βιβλίου μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού από τους Πυρήνες. Εβαλε τον ισχυρότατο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε ένα βιβλίο με ψαλμούς, το οποίο πιθανόν είχε πάρει –πριν από την εξαφάνισή του –από τη βιβλιοθήκη συγγενικού προσώπου του που είναι ιερέας.

Ο 82χρονος συγγραφέας του βιβλίου ήταν ψάλτης σε πολλούς ναούς της Θεσσαλονίκης, καθηγητής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, και το βιβλίο διανεμόταν σε σχετικά κλειστό κύκλο ιερέων. Εμφανίζεται να πωλείται και μέσω Internet, όμως πιστεύουμε ότι αυτή είναι η προέλευσή του, γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει σχετικές καταθέσεις σχετικά με την κατοχή και την τυχόν εξαφάνιση αυτού του βιβλίου.

Τον επιστολικό φάκελο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής της Αθήνας μέσα στο οποίο βρισκόταν η βόμβα τον πλαστογράφησε –όπως προέκυψε από την έρευνά μας –ένας άγνωστος συνεργός του.

Ομως επιχειρούμε να εντοπίσουμε τον πληροφοριοδότη του Χρ. Ξηρού που τον ενημέρωσε ότι ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας ήταν θρησκευόμενος και ψάλτης σε ναούς της πόλης. Είχε γίνει μεγάλη έρευνα από μέλη της Συνωμοσίας για τον τρόπο που θα γινόταν η συγκεκριμένη επίθεση. Ομως τώρα παραμένει μεγάλο ζητούμενο πώς αλλιώς θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τη «δύναμη» του Χρ. Ξηρού, ο οποίος παίζει κεντρικό ρόλο στις ένοπλες οργανώσεις».


Επιχειρησιακές αδυναμίες

Το βιβλίο εντός του οποίου είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός που ταχυδρομήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας στη Φωκίδα

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την αποστολή του δέματος-βόμβα στο ΑΤ Ιτέας την προηγούμενη εβδομάδα που σηματοδοτεί την επανεμφάνιση του 56χρονου αντάρτη πόλης, πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι «μπορεί μεν ο Χριστόδουλος Ξηρός να έχει τη δυνατότητα να κτυπήσει με ρουκέτες, παγιδευμένα ΙΧ ή με πιστόλια, όμως οι νεαροί αντιεξουσιαστές των Πυρήνων ίσως να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε επιθέσεις τέτοιου βεληνεκούς και μεγάλης προεργασίας. Εξάλλου κάτι τέτοιο μπορεί να εκθέσει τον κρυμμένο Χριστόδουλο. Ισως επιλεγεί πάλι επίθεση άλλου είδους, με τον Ξηρό να έχει τον ρόλο της τεχνικής υποστήριξης. Επιπλέον μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς οι Πυρήνες που έχουν κατηγορηθεί μόνο για βομβιστικές επιθέσεις θα έπαιρναν το… φορτίο ενός τόσο αιματηρού χτυπήματος. Ισως σε περίπτωση «επιτυχίας» εμφανιζόταν μια άλλη οργάνωση».

Ενα κύριο σημείο ενδιαφέροντος για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ο τρόπος οργάνωσης αυτής της επίθεσης με το δεδομένο ότι ο καταζητούμενος Χριστόδουλος Ξηρός δεν έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και ασφαλώς δεν έχει γνώσεις χρήσης υπολογιστών για τέτοιου είδους πλαστογραφήσεις.
Βασικό σημείο έρευνας για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο φάκελος με το βιβλίο-βόμβα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έλαβαν καταθέσεις από στελέχη της «Αποστολής» που διευκρίνισαν ότι ο φάκελος δεν είναι γνήσιος. Και αυτό διότι, όπως είπαν, περιέχει και άλλα έντυπα στοιχεία στην κάτω αριστερή πλευρά του που αφορούν τη διεύθυνση της ΜΚΟ. Σημείωσαν επιπλέον ότι ουδέποτε είχαν οποιαδήποτε αλληλογραφία με άτομα στη Φωκίδα. Οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι ο φάκελος «κατασκευάστηκε» από συνεργό του Χρ. Ξηρού που αντέγραψε τον λογότυπο από τον διαδικτυακό τόπο της «Αποστολής».
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές αστυνομικοί της Ιτέας επικοινώνησαν λίγη ώρα μετά την παραλαβή του δέματος με ανθρώπους της εκκλησιαστικής οργάνωσης οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι «ποτέ δεν είχαν στείλει οτιδήποτε». Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι και σε άλλες περιπτώσεις κύριο μέλημα των μελών της Συνωμοσίας ήταν να στέλνουν φακέλους-βόμβα με «αληθοφανή» συσκευασία και αποστολείς, έχοντας προχωρήσει προηγουμένως σε εμπεριστατωμένη έρευνα. Στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής έστειλαν δέμα-βόμβα (σ.σ.: πάλι από τη Θεσσαλονίκη, οι δράστες συνελήφθησαν) που υποτίθεται ότι το είχε στείλει ο συνταξιούχος αστυνομικός αδελφός του, κ.ο.κ.
Δίκτυο πληροφόρησης

Οι αστυνομικοί στέκονται ακόμη και στο «πώς τα μέλη των Πυρήνων και ο Χρ. Ξηρός πληροφορήθηκαν τις σχέσεις του διοικητή με την Εκκλησία, και μάλιστα σε διάστημα μόλις 20-25 ημερών που μεσολάβησαν από τον θάνατο του αλβανού κακοποιού Ιλία Καρέλι. Εχουμε ως κύριο σενάριο να ήταν βασικός πληροφοριοδότης τους κάποιος κρατούμενος από τις φυλακές Μαλανδρίνου. Ομως το ΑΤ Ιτέας δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, αυτό το κάνει το ΑΤ Αμφισσας. Ο Καρέλι μεταφέρθηκε στην Ιτέα μετά τον φόνο του αρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη επειδή υπήρχε μεγάλος αριθμός κρατουμένων στην Αμφισσα. Ο Χρ. Ξηρός στόχευσε να σκοτώσει τόσους ανθρώπους μέσα στο Τμήμα –θα κινδύνευαν και πολίτες που ήσαν εκεί για έκδοση ταυτοτήτων -, παρ’ ότι δεν προέκυψε από πουθενά πως οι αστυνομικοί του συγκεκριμένου τμήματος είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Καρέλι. Στην προκήρυξη υπάρχει μια ασαφής αναφορά για «αποσιώπηση της ευθύνης των αστυνομικών της Ιτέας», χωρίς να επικαλείται κάτι άλλο που να εξηγεί ένα τέτοιο αιματηρό χτύπημα».

HeliosPlus