Μια πρωτότυπη αλλά και αρκετά χρήσιμη ιδέα έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα εδώ και δυο, περίπου, χρόνια ο Αθλητικός Ομιλος Δυναμικής Αυτοάμυνας (DSD). Πρόκειται για ένα τμήμα εκμάθησης Kung Fu σε άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο λειτουργεί στην κεντρική σχολή DSD, στην Αθήνα.

Οπως ανέφερε προς το tovima.gr ο κ. Μιχάλης Οικονόμου, αρχιεκπαιδευτής (Dai Sifu) δυναμικής αυτοάμυνας Wing Tzun Kung Fu. η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη αυτοπροστασίας των ατόμων με προβλήματα όρασης, τα οποία είναι σαφώς πιό ευάλωτα σε διάφορες περιπτώσεις επιθέσεων. Την ιδέα δημιουργίας του τμήματος είχε ο κ. Αθανάσιος Πρίφτης, Sihing of Wing Tzun, μέσα από μια άσκηση της συγκεκριμένης τεχνικής την chi-sao, η οποία λειτουργεί με την αίσθηση της αφής. Πολλές φορές στην άσκηση αυτή οι εκπαιδευόμενοι καλύπτουν με μαντήλια τα μάτια τους για να μην χρησιμοποιούν την όρασή τους, αλλά μόνο την αίσθηση της αφής.

Στη συνέχεια, η ιδέα αυτή έγινε πραγματικότητα από το 2012 με τη συμβολή της κυρίας Θεοδώρας Φαρδέλα, μέλους του δ.σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, της κυρίας Ελισάβετ Κούβαρου, εκπαιδεύτριας ατόμων με προβλήματα όρασης σε ότι αφορά κινητικότητα – προσανατολισμό και δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης και του Αντιπροέδρου του Αθλητικού ομίλου δυναμικής αυτοάμυνας Κορωπίου Παντελή Ζάχου.

Προπονητές του τμήματος δυναμικής αυτοάμυνας ατόμων με προβλήματα όρασης είναι οι κ.κ. Μιχάλης Οικονόμου και ο εκπαιδευτής (Sifu) Σπύρος Οικονόμου, οι οποίοι έδωσαν σάρκα και οστά στην δημιουργία του τμήματος και επιμελούνται προσωπικά των προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Σήμερα, όπως εξηγεί ο κ. Μιχ. Οικονόμου το τμήμα λειτουργεί κανονικά με επτά άτομα, από τα οποία το ένα έχει ήδη μεταπηδήσει σε τμήμα κανονικής εκπαίδευσης, δηλαδή σε τμήμα βλεπόντων ατόμων.

Στόχος του τμήματος είναι να αυξήσει την αυτοπεποίθηση αλλά και να δημιουργήσει καλή φυσική κατάσταση σε άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά όταν βρεθούν εκτεθειμένα σε κάποιο κίνδυνο ή κάποια επίθεση. Γενικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Οικκονόμου, η τεχνική Wing Tzun προσφέρει ψυχική ευεξία, διαφορετική κατανόηση του σώματος, εκπαίδευση των αντανακλαστικών και των αισθήσεων, μείωση του άγχους, εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και παράλληλα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου.