Η επανεμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού ο οποίος φέρεται να γνώριζε -πιθανόν μέσω κρατουμένου στις φυλακές Μαλανδρίνου – ότι ο διοικητής του Τμήματος Ιτέας είναι θρησκευόμενος και του απέστειλε βόμβα – εν ονόματι της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» – με σχεδόν ένα κιλό ΤΝΤ από εκκλησιαστική οργάνωση σε ένα θεολογικό βιβλίο, προκαλεί νέα ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ.

Το πρώην μέλος της 17Ν μετά το πρωτοχρονιάτικο πάρτι με τους «Πυρήνες» στις φυλακές Κορυδαλλού -που είχε αποκαλύψει «Το Βήμα»- και την επανένταξη του στο εγχώριο «αντάρτικο πόλης» επανεμφανίσθηκε κι ετοιμάζει έναν νέο κύκλο αιματηρών επιθέσεων. Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανοικτό το κύριο μέτωπο με την επανεμφάνιση του εξαρθρωμένου «Επαναστατικού Αγώνα» όπως και της ταυτόσημης Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών αφού πλέον ελλοχεύει να μπει ξανά στο «στόχαστρο» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των ξένων διωκτικών υπηρεσιών.

Οι αξιωματικοί γνωρίζουν τους περισσότερους από τους επτά άφαντους συνεργούς του 43χρονη αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη κι έχει διαπιστώσει ότι ο ένας από αυτούς που εικονίζεται μαζί του στο βίντεο της ληστείας στην Κλειτορίας στις 10 Μαρτίου είναι πιθανόν ο ποινικός ηλικίας περίπου 35 ετών, που ήταν συνεργός ενός άλλου 43χρονου ληστή τραπεζών που δρούσε στην Αργολίδα και στην Εύβοια και των οποίων τα ίχνη επίσης έχουν εξαφανισθεί.

Ο εντοπισμός λοιπόν DNA του 56χρονου Χριστόδουλου Ξηρού στον εκρηκτικό μηχανισμό εξαιρετικά μεγάλης ισχύος και που μπορεί – αν εκρήγνυτο – να σκότωνε έξι αστυνομικούς που ήταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του αστυνομικού Τμήματος Ιτέας – ορίζει έναν νέο μεγάλο κίνδυνο για την ΕΛΑΣ. Ο Χριστόδουλος Ξηρός εμφανίζεται να έχει εκπαιδευθεί στην νέα τεχνική των δεμάτων βόμβων (τα είχε χρησιμοποιήσει παλιά περιστασιακά μόνο ο ΕΛΑ). Απέστειλε πρωτότυπο εκρηκτικό μηχανισμό με πυροκροτητή με κύριο στόχο – όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ – να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αστυνομικούς στην Ιτέα.

Στοχεύθηκαν οι αστυνομικοί παρ’ ότι δεν είχε προκύψει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο γι’ αυτούς σε σχέση με τον θάνατο του Ιλία Καρέλι. Οι αστυνομικοί μιλούν για επίθεση που κατευθύνεται μέσα από τις φυλακές, όμως θεωρούν εξίσου ανησυχητικό ότι « οι «Πυρήνες» στην προκήρυξη τους μιλούν για «αλλαγή τρόπου επιθέσεων « στις οποίες πιθανόν θα έχει κύριο λόγο ο νέος «μπαλαντέρ» των ένοπλων ομάδων Χριστόδουλος Ξηρός κι οι επιχειρησιακές δυνατότητες που έχει»

Από την άλλη πλευρά μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η δράση του Νίκου Μαζιώτη και των συνεργατών του αντιεξουσιαστών και πιθανόν ποινικών ο οποίος επανεμφάνισε τον Επαναστατικό Αγώνα με την ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική επίθεση, στις 10 Απριλίου, στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε και επισήμως η εμπλοκή του 43χρονου καταζητούμενου -έναν μήνα νωρίτερα- στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία.

Οι αστυνομικοί προχωρούν σε πέντε επισημάνσεις :

Όπως χαρακτηριστικά λένε «έχουμε στην διάθεση τους στη διάθεσή μας τουλάχιστον δέκα βίντεο και 20 αυτόπτες μάρτυρες που μας έχουν οδηγήσει στην ταυτότητά τους. Εχουμε καταστάσεις, όπως στα Μέθανα όπου όλη η οργάνωση, πριν από την ληστεία στην τοπική τράπεζα τον περασμένο Ιούλιο, είχε πάει σε καφετέρια και λιαζόταν μπροστά στα μάτια δεκάδων περιστατικών σαν ράθυμοι, ανέμελοι τουρίστες. Τώρα περιμένουμε νέες ληστείες, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας επίθεσης με τον φόβο να γίνει με παγιδευμένο αυτοκίνητο ακόμη και στο γκαράζ της ΓΑΔΑ ή άλλης αστυνομικής και δικαστικής υπηρεσίας.

Επιπλέον σημειώνουν ότι «ο Νίκος Μαζιώτης επανεμφάνισε μια οργάνωση που είχε εξαρθρωθεί το 2010 και η δίκη των μελών της είχε ολοκληρωθεί σε πρώτο βαθμό, δίνοντας «τροφή» σε επικριτικές εκθέσεις ξένων υπηρεσιών, οι οποίες μάλιστα είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την «εξαΰλωση» του Επαναστατικού Αγώνα. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η οργάνωση είχε προχωρήσει σε τέσσερις συνολικά επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους ενώ έχει ήδη «κτυπήσει» δύο γερμανικούς.

Η κυρία Μαίρη Μπόση, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, επισημαίνει ότι «στην Ιταλία είχαμε τη δεκαετία του ’90 εμφάνιση πυρήνων των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Την περίοδο 1977-91 στη Γερμανία επανεμφανίσθηκε η οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις επρόκειτο για νέες στρατολογήσεις. Πουθενά δεν είχαμε προηγούμενο να επανεμφανίζεται οργάνωση από αποφυλακισθέντα αντάρτη πόλης».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν για αυτήν την παγκόσμια ιδιοτυπία με την επαναδημιουργία του Επαναστατικού Αγώνα: «Αν προσέξει κανείς τα τελευταία προσωπικά κείμενα του Νίκου Μαζιώτη αναφερόταν στον Επαναστατικό Αγώνα σε ενεστώτα χρόνο. Όμως από την άλλη πλευρά αρνείτο τον ρόλο του αρχηγού – δημιουργού της οργάνωσης λέγοντας συμπληρωματικά ότι «ως αναρχικός είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή ιεραρχίας». Ωστόσο τώρα που επανεμφανίζει την οργάνωση δημιουργεί επιβαρυντικές περιστάσεις και μεταφέρει υπόνοιες σε δύο τουλάχιστον καταδικασθέντες ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, για την περίοδο 2004-2010, που έχουν αποφυλακισθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Αφού αυτός δεν είναι αρχηγός και δημιουργός της οργάνωσης, τότε θα μπορούν οι διωκτικές αρχές να υποθέσουν ότι και πάλι στον Επαναστατικό Αγώνα συμμετέχουν οι αποφυλακισθέντες κατηγορούμενοι για την περίοδο 2004-2010 ή και άλλοι παλιοί της οργάνωσης. Και αυτό βεβαίως εμείς το ερευνήσαμε. Όμως αυτός από νομικής και τυπικής πλευράς τους εκθέτει.».

Ένα άλλο σημείο που εξετάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι κινήσεις του Ν. Μαζιώτη και του συνεργού του, αυτού που εικονίζεται με μούσι στη ληστεία, στις 10 Μαρτίου 2014, στην τράπεζα Πειραιώς, στην Κλειτορία.

Όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, «ο ίδιος ληστής, πιθανόν από τον ποινικό χώρο, είχε εμφανισθεί και σε άλλες ληστείες της ίδιας οργάνωσης στην Πελοπόννησο (σ.σ. στα Μέθανα, στην Ακράτα, στη Νεμέα) και στη Μαγνησία. Είναι από τους κύριους συνεργάτες του 43χρονου αντάρτη πόλης ενώ παλιότερα ήταν συνεργός ενός 43χρονου ποινικού που είχε κατηγορηθεί για φόνο στον Κορυδαλλό, διέμενε στο Ναύπλιο κι έκανε σειρά ληστειών κυρίως στην Αργολίδα.
Ο Μαζιώτης και ο συνεργός του στην Κλειτορία απέφυγαν, όπως είχε συμβεί σε άλλες τράπεζες που είχαν ληστέψει, να αρχίσουν τις διακηρύξεις για «λαϊκούς αγωνιστές που κλέβουν αυτούς που μας κλέβουν κτλ.». Εξάλλου την ώρα της ληστείας μέσα στην τράπεζα ήταν μόνο υπάλληλοι και ο διευθυντής τους είπε ότι το χρηματοκιβώτιο, που ήταν ο κεντρικός στόχος τους και περιείχε περίπου 200.000 ευρώ, θα ανοίξει σε οκτώ λεπτά. Ο Μαζιώτης και ο συνεργός του δεν είπαν τίποτα και περίμεναν. Όμως εκείνη την ώρα κτύπησε ο συναγερμός που ενεργοποιείτο όταν αφαιρούνταν χρήματα από το ταμείο. Ο αντάρτης πόλης έσπευσε να φύγει και συνεπλάκη με 40χρονο αστυνομικό της Κλειτορίας στην είσοδο της τράπεζας. Οταν είδε ότι εγκλωβιζόταν, τον πυροβόλησε στο πόδι και του πήρε το όπλο. Όμως μετά έτρεξε άλλος αστυνομικός που άρχισε να πυροβολεί τον Μαζιώτη και τον συνεργό του. Στο σημείο βρέθηκαν 18 κάλυκες. Όμως κανείς από τους δύο δεν τραυματίσθηκε και λίγες ημέρες μετά οργάνωσαν τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν τυχεροί, όπως και σε άλλα σημεία που τους είχαμε στήσει μπλόκα».

Ο αστυνομικός κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) στην Αχαΐα, σημειώνει: «Ο τραυματισμός του συναδέλφου μας και η διαφυγή των δραστών στην Κλειτορία αναδεικνύει και το θέμα της εκπαίδευσής μας. Η πολυσυζητημένη διά βίου εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση του όπλου καταστρατηγείται λόγω έλλειψης προσωπικού».