Τη χορήγηση άδειας ερευνών για τη μελέτη και διάσωση του Πλατάνου του Ιπποκράτη στην Κω, ενέκρινε, την περασμένη Τρίτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ.: 109951/1281) της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του υπουργείου, θα επιτραπεί η συλλογή δειγμάτων φύλλων, φλοιού, ρίζας και χώματος από ειδικούς Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να μπορέσει αυτό το μνημείο της φύσης να συντηρηθεί και να αντέξει στον χρόνο.
Στην ερευνητική ομάδα θα συμμετέχουν το μέλος της Ελληνοϊαπωνικής Ένωσης κ. Tetsuya Okada, ο μυκητολόγος κ. Seiji Ogawa και ο εντομολόγος κ. Junji Miyajima. Στις διαδικασίες συλλογής θα παρευρίσκεται και υπάλληλος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αιγαίου, προκειμένου να ληφθούν, κατά τη δειγματοληψία, όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία του δένδρου.
Ο πλάτανος (Platanus orientalisL.) βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία,μέσα στην πόλη της Κω και φέρεται να είναι κλώνος του πλατάνου, στη σκιά του οποίου δίδασκε ο Ιπποκράτης.
Με διάμετρο κορμού που ξεπερνά τα 10 μέτρα, η ηλικία του υπολογίζεται ότι φτάνει τα 500 έτη. Στην πάροδο των αιώνων, το δέντρο έχει πολλάκις προσβληθεί από μύκητες και έντομα με συνέπεια ο κορμός του να έχει αποκτήσει μια μεγάλη τρύπα στο εσωτερικό του.
Η ιαπωνική ερευνητική ομάδα είναι υποχρεωμένη μετά το πέρας των εργασιών να αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας και ένα πλήρες αντίγραφο μετά την ολοκλήρωσή της.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ελήφθησαν δείγματα από άλλες ερευνητικές ομάδες προκειμένου να αναζητηθεί η γενετική του …υπογραφή. Μοσχεύματα από τον πλάτανο της Κω έχει χαρίσει το ελληνικό κράτος σε κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα του πλανήτη.