Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου, διοργανώνει και εφέτος το «3ο αστρονομικό 15ήμερο» με θέμα «Γνωριμία με τη γειτόνισσά μας, τη Σελήνη» από σήμερα Δευτέρα, 28 Απριλίου, ως και την Παρασκευή 9 Μαΐου στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου.
Κατά τη διάρκεια του αστρονομικού δεκαπενθήμερου οι επισκέπτες θα βρουν απαντήσεις στις όποιες απορίες τους σχετικά με τη δημιουργία της Σελήνης, τη σχέση της με τον πλανήτη μας, για την αθέατη όψη της, για το πώς γίνονται οι εκλείψεις στην καλύτερη γνώση του ανθρώπου για το Σύμπαν. Πώς επηρεάζει η Σελήνη τη ζωή του ανθρώπου, ποια η συμβολή της στη μυθολογία, στις παραδόσεις, στην ποίηση και στη μουσική. Αλλά και ποιος ο ρόλος της στον καθορισμό των μηνών του έτους και του υπολογισμού των ημερών και των εποχών πριν από την εφεύρεση των ρολογιών.

Επίσης, τη Δευτέρα 5 Μαΐου στις 21.30 θα διοργανωθεί αστροβραδιά στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου από την ομάδα αστροπαρατήρησης της Εταιρείας, μέσω της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν με τα μάτια τους μέσα από τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια τις «θάλασσες», τα βουνά και τους κρατήρες της Σελήνης.
Στο πλαίσιο του αστρονομικού δεκαπενθήμερου θα λειτουργήσει και «Θεματική έκθεση αστρονομικού υλικού» στην οποία μικροί και μεγάλοι λάτρεις της αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά παλαιά αντικείμενα σχετικά με το φεγγάρι, από την ιδιωτική συλλογή του κ. Ευστάθιου Ζαφραντζά, όπως παιχνίδια και μακέτες πυραύλων, διαστημοπλοίων, σεληνάκατου αλλά και πλανητάριο και σφαίρες της Σελήνης, γκραβούρες, χάρτες και πίνακες ζωγραφικής. Ωρολόγια με φάσεις Σελήνης, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, στερεοσκοπικές και άλλες φωτογραφίες, ταινίες εποχής της NASA από την κατάκτηση του Διαστήματος και τηλεσκόπια. Επίσης η έκθεση θα περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Κυριακή 9:30 – 14:00 και 18:30 – 21:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου (οδός Σταδίου και Μανδηλαρά),και είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Τα εγκαίνια του 3ου Αστρονομικού δεκαπενθήμερου θα πραγματοποιηθούν απόψε, Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 20:30.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του αστρονομικού δεκαπενθήμερου και των ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.