Περισσότεροι από 5.000 Έλληνες πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό νόσημα, το οποίο εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 14 – 40 ετών.
Όπως αναφέρουν οι καθηγητές κκ. Δημήτρης Μπούμπας και Ιωάννης Μπολέτης, με αφορμή τη διοργάνωση στην Αθήνα του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του Λύκου (23-24 Απριλίου), παρ’ ότι το εν λόγω αυτοάνοσο είναι σοβαρή νόσος, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχει βελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση των ασθενών, δίνοντας τη δυνατότητα στους περισσότερους εξ αυτών να ζουν φυσιολογική ζωή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου 60-70% στη χώρα μας) έχουν ήπιο λύκο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις. Ωστόσο, στη μία από τις τέσσερις περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν εσωτερικά όργανα, όπως οι νεφροί και η καρδιά. Ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις λύκου, οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο.
Σημειώνεται ότι η 10η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λύκου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την πάθηση.