από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Αστυνομικοί σε δεύτερη δουλειά λόγω... κρίσης

Διάλογο για θεσμοθέτηση και άλλης απασχόλησης ζητούν συνδικαλιστές
Αστυνομικοί σε δεύτερη δουλειά λόγω... κρίσης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση έρχεται στον αφρό της επικαιρότητας. Η τελευταία αφορούσε αστυνομικό διευθυντή ο οποίος συνελήφθη τα ξημερώματα της Τρίτης από συναδέλφους του της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ενώ εκτελούσε καθήκοντα προσωπικού ασφαλείας (security) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στην Αθήνα.

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου συνελήφθη 27χρονος υπαστυνόμος διότι, μεταξύ άλλων, «διοργάνωνε εκδηλώσεις και πάρτι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Αττικής, τις οποίες διαφήμιζε στο Διαδίκτυο, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικό όφελος», ενώ «κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ελάμβαναν χώρα διάφορες αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν ενεργούσε ως αστυνομικός, ως όφειλε».

Λίγες ημέρες αργότερα εντοπίστηκε αστυνομικός υποδιευθυντής ο οποίος «απασχολούνταν και είχε την εποπτεία λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στους Αμπελοκήπους Αττικής, στα οποία ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη είναι η σύζυγός του». Σε μια άλλη υπόθεση τον Ιούλιο του 2013 συνελήφθη 41χρονος αστυφύλακας ο οποίος δούλευε και ως ιδιωτικός ερευνητής - ντετέκτιβ. Κατηγορήθηκε μάλιστα ότι ζητούσε εκβιαστικά χρήματα από 34χρονη που του είχε αναθέσει υπόθεση αντί 300 ευρώ. Ετσι έχει βρεθεί δυναμικά στο προσκήνιο το θέμα της δεύτερης εργασίας που κάνουν υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Μέχρι δουλειές του ποδαριού
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό Σώμα παραδέχονται ότι συνάδελφοί τους εργάζονται παράτυπα σε μια άλλη δουλειά ή αναζητούν και μια άλλη απασχόληση, χωρίς ωστόσο να έχουν συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

Υπενθυμίζουν πάντως ότι και πριν από την κρίση αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί έκαναν δεύτερη εργασία. Οι πιο «δημοφιλείς» εργασίες μάλιστα ήταν ως σεκιουριτάδες (ακόμη και σωματοφύλακες επιχειρηματιών), ως οδηγοί ταξί, ως σερβιτόροι, ως ασφαλιστές, ως οικοδόμοι, ως ελαιοχρωματιστές ή σε άλλες τεχνικές εργασίες, ως ψήστες σε ψητοπωλεία, ως εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, ως βοηθητικό προσωπικό ξενοδοχείων και εταιρειών κέιτερινγκ, ως υπάλληλοι σε καταστήματα που λειτουργούν στο όνομα των συζύγων τους κ.ά.

Νομότυπα οι ένστολοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση με την οποία θα ζητούν τη «διευκόλυνση» για μια δεύτερη απασχόληση, π.χ. στη μελισσοκομία ή σε αγροτικές εργασίες, κυρίως βέβαια στην επαρχία. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει κατανόηση. Για τις περιπτώσεις του υπαλλήλου σεκιούριτι, όμως, πόσω μάλλον για σωματοφύλακας ή για οδηγός ταξί ή σερβιτόρος και ψήστης, όσοι πιάνονται παραπέμπονται στα πειθαρχικά όπου αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες ποινές.

«Υφίσταται το φαινόμενο, αλλά σε τι ποσοστό δεν ξέρουμε. Πολλοί συνάδελφοι, επειδή ξέρουν εκ των προτέρων ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλουν στο γραφείο του αρχηγού δεν θα εγκριθούν, αναγκάζονται να βρίσκουν δεύτερη δουλειά κρυφά και παράτυπα»
λένε συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, σημειώνοντας ότι συνήθως συνάδελφοί τους απασχολούνται σε εταιρείες σεκιούριτι ή ως γκαρσόνια. Επίσης σημειώνουν ότι συχνά διοικητές υπηρεσιών δέχονται αιτήματα από αστυνομικούς να τους διευκολύνουν ως προς τις ημέρες και ώρες εργασίας για να απασχοληθούν σε άλλες νόμιμες εργασίες.

Είναι βέβαια περιζήτητοι στις εταιρείες σεκιούριτι, μια «συγγενής» απασχόληση, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα του να φέρουν όπλο. Πάντως συνδικαλιστές αστυνομικοί σημειώνουν και μια άλλη παράμετρο στη δεύτερη εργασία - θα μπορούσε ωστόσο να συμβεί και εν ώρα υπηρεσίας. Υπενθυμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2008 ένας 39χρονος αστυνομικός που εργαζόταν εκτός υπηρεσίας ως σεκιούριτι έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας τράπεζας στον Χολαργό.

«Κάρφωμα» και δυσεύρετες δουλειές
Η απόπειρα εύρεσης μιας παράλληλης εργασίας ωστόσο δεν είναι κάτι εύκολο για τους ενστόλους καθώς είναι παράνομο και τηρούν έναν κώδικα σιωπής με τον φόβο πως αν το πουν σε συναδέλφους τους μπορεί και να τους «καρφώσουν». Συγχρόνως αναζητούν δουλειές σε μια περίοδο με αυξημένη ανεργία. Πριν από λίγα χρόνια ήταν πιο εύκολο να βρεις ένστολο σε δεύτερη δουλειά, όταν και οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών δεν ήταν τόσο αυστηροί και τόσο συχνοί. Ετσι είναι υψηλό το ρίσκο και για όσους θελήσουν να τους προσλάβουν καθώς τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία είναι «τσουχτερά» εφόσον εντοπιστούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Γι' αυτό οι «εργοδότες» τους είναι πλέον συνήθως συγγενικά τους πρόσωπα ή άτομα του φιλικού τους περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννης Σταμούλης μιλώντας στο «Βήμα» εξέφρασε την άποψη ότι ίσως ήρθε η στιγμή να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη θεσμοθετημένη δυνατότητα μιας δεύτερης νόμιμης εργασίας με ασφαλιστική κάλυψη η οποία δεν θα αντίκειται στην πρώτη βασική απασχόληση, με το δεδομένο ότι κυρίως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα των ενστόλων.

Πάντα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι ένστολοι να δουν ως πάρεργο την κύρια εργασία τους και να ασχοληθούν περισσότερο με τη δεύτερη εφόσον τους αποδίδει περισσότερο εισόδημα. Γι' αυτόν τον λόγο οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας επισημαίνουν ότι «θα πρέπει οι μισθοί να επανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα για να σταματήσουν οι συνάδελφοί τους να αναζητούν δεύτερη και τρίτη εργασία». Τονίζουν πάντως πως «είναι πιο έντιμο να κάνουν μία ακόμη εργασία παρά να κλέβουν».HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  astynomikos swmatofylakas | 27/04/2014 11:56
  Θελω να τονισω οτι συνηθως δουλευουν σαν ενοπλοι φυλακες η σωματοφυλακες, χρησιμοποιωντας σαν ατου το υπηρεσιακο οπλο που το κρατος τους το εδωσε για αλλο λογο, περνωντας τις δουλειες απο ιδιωτες σπροχνωντας τους στην ανεργεια..Στο κατω κατω επιλογη τους ητανε να κανουνε το επαγγελμα αυτο..Σημασια εχει οτι εξικωνομουν δυο μισθους και ειδικα απο εναν κλαδο που τον εχει κτυπησει αρκετα η κριση..
  nikos
  απάντηση00
   
   
  Αποκλειστική απασχόληση | 26/04/2014 10:46
  Ένας λόγος για τους μεγαλύτερους μισθούς στον δημόσιο ήταν η υποχρέωση για αποκλειστική απασχόληση. Τον παλιό καιρό. Και η δεύτερη δουλειά, δεν περιορίζεται μόνο στους αστυνομικούς
  Στ.
  απάντηση00
   
   
  einai | 25/04/2014 11:56
  forodiafigades dioti den dilonoun ta esoda tis defteris ergasias.to sdoe prepei na tous kinigisei kai na kanei katasxeseis apo tis trapezikes katatheseis pou exoun.
  ekseligmenos
  απάντηση01
   
   
  Δέν είναι σωστό. | 24/04/2014 12:39
  Μήν ξεχνάμε όμως ότι η δεύτερη δουλειά τού αστυνομικού αφήνει κάποιον άλλο άνθρωπο άνεργο.Επίσης ό ανταγωνισμός είναι αθέμιτος διότι ο αστυνομικός δέν έχει ανάγκη ασφάλισης αφού είναι ήδη ασφαλισμένος.
  Τάκης.Χ.
  απάντηση145
   
   
  Οι Ένστολοι είναι το υγιές κομμάτι τις κοινωνίας | 24/04/2014 11:25
  Αθλητές, αυτοθυσιαζόμενοι, γενναίοι, νοικοκύριδες, πατριώτες, οικογενειάρχες και εσχάτως και δουλευταράδες. Πρέπει όλοι να πάρουμε παράδειγμα απο αυτούς.
  Νοικοκύρης
  απάντηση68
   
-