Αναφερόμενος σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» της 30ής Μαρτίου 2014, με τίτλο «Με σικέ πορίσματα έβγαζαν λάδι παραβάτες», ο τέως γενικός διευθυντής Οικονομικής Επιτροπής, κ. Βασίλης Σαμέλης, έστειλε στην εφημερίδα την ακόλουθη απάντηση:
  • Οι διώξεις ασκήθηκαν, ύστερα από πλαστό και νοθευμένο έγγραφο της συκοφάντισσας ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΜΑΛΑΓΑΡΗ, δια τούτο και η ίδια διώκεται ενώπιον ειδικού ανακριτή Ν. 4022/2011, για ΝΟΘΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ KAI ΨΕΥΔΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΛΑΒΗ ΑΛΛΟΥ (Συν/νο Σχετ. Νο 1)
  • Ολες οι εντολές επανελέγχου των ΟΤΑ εξεδόθησαν, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με το Νομικό Θεσμικό Πλαίσιο και αφού τις υπέγραψε πρώτα η ίδια ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΛΑΓΑΡΗ σαν διευθύντρια (Ουδέποτε άσκησε καθήκοντα γενικής διευθύντριας), τις προώθησε ιεραρχικά για υπογραφή και διεκπεραίωση.
  • Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ουδέν ευρώ διεγράφη, όπως προκύπτει και από τα συνημμένα έγραφα (Σχετ. Νο 2).
  • Οι οικονομικοί επιθεωρητές συντάσσουν γνωμοδοτικά πορίσματα, μη εκτελεστού χαρακτήρα, τα πορίσματα των οποίων συνεκτιμώνται κατά την εκδίκαση των Εφέσεων ή Αναιρέσεων των καταλογιζομένων. Αλλωστε, ουδεμία δυνατότητα διαγραφής προβλέπεται εκ του Νόμου. Δυνατότητα διαγραφής έχει μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Οι επανέλεγχοι διενεργήθησαν, σύμφωνα με το Ν. 2343/1995, Π.Δ. 156/2001, Π.Δ. 211/1995 και άρθ. 26 Ν. 3274/2004.
Η απάντηση του «Βήματος»
Η συντάκτρια του «Βήματος», κυρία Ελευθερία Κόλλια, υπογραμμίζει σε σχέση με όσα επισημαίνει ο κ. Βασίλης Σαμέλης τα εξής:
Ο κ. Σαμέλης είναι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση με τους σικέ επανελέγχους της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, την οποία διερευνά η Δικαιοσύνη –συγκεκριμένα, βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, από την ανακρίτρια Διαφθοράς κυρία Κυριακή Κατσιβέλη. Το ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σαμέλη δεν αναφέρεται παρά στην ανακριτική διαδικασία, με στοιχεία που είναι ήδη γνωστά από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης το 2010.
Η ανάκριση βασίζεται εξάλλου στην ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί κατά του κ. Σαμέλη, από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου, για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος και κατ’ εξακολούθηση. Η εισαγγελέας είχε μάλιστα εκδώσει διάταξη απαγόρευσης εξόδου του κ. Σαμέλη από τη χώρα, η οποία τελικά δεν ίσχυσε, καθώς δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για διαδικαστικούς – τεχνικούς λόγους, που δεν είχαν να κάνουν με την ουσία της υπόθεσης.
Το γεγονός ότι η νομοθετική εξουσία, με νόμο του 2006, αφαίρεσε από τους επιθεωρητές τη δυνατότητα επανελέγχων σε δήμους (με εξαίρεση τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ενωση), καταδεικνύει ότι το ρεπορτάζ έλαβε υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους και δεν εμπεριέχει καμία ανακρίβεια. Σε σχέση, μάλιστα, με τις εταιρείες, η διενέργεια επανελέγχων δικαιολογείται μόνο για την αύξηση (όχι τον μηδενισμό) της φορολογητέας ύλης!
Επίσης, σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν γίνεται αναφορά για διαγραφή προστίμων των δήμων από την υπηρεσία.
Ο νομικός πόλεμος του κ. Σαμέλη με την κυρία Ασπασία Μαλαγάρη, επίσης στέλεχος της υπηρεσίας, δεν αποκρύπτεται στο κείμενο της 30ής Μαρτίου, δίδοντας στον αναγνώστη τη συνολική διάσταση της υπόθεσης.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και η τελική της έκβαση είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης και μόνον. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να αναδεικνύει αληθή γεγονότα, τα οποία έχει διασταυρώσει, πρακτική που τηρήθηκε πιστά και αυτή τη φορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ