Το κλασικό ερώτημα του αγανακτισμένου ή μη Ελληνα είναι «εγώ ως πότε θα πληρώνω το κράτος;». Ο Αντώνης-Μάριος Κουμπιάς, 28 ετών, οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζια Στέιτ της Ατλάντα με ειδίκευση στα Δημόσια Οικονομικά, επιχειρεί να δώσει μια απάντηση. «Για το 2014 ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας υπολογίζεται η 26η Ιουνίου». Τι ακριβώς είναι αυτό; Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας αποτελεί το ημερολογιακό αντίστοιχο του συνόλου των φόρων ως προς το εθνικό εισόδημα.
Ως οικονομικός όρος εμφανίστηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το 1947 από το Tax Foundation. Στην Ελλάδα υπολογίζεται από το 2014 από το Φορολογικό Παρατηρητήριο, έναν οργανισμό δημοσιονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης. Πλήρης μελέτη της περιόδου 2007 – 2012 είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο του ΚΕΦΙΜ.

«Ουσιαστικά ως εκείνη την ημέρα ένας εργαζόμενος δουλεύει για να πληρώνει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές του. Από εκεί και πέρα ό,τι κερδίσει είναι δικό του»
λέει ο κ. Κουμπιάς. «Το 2007, το πρώτο ημερομίσθιο που έμεινε στον φορολογούμενο ήταν στις 22 Μαΐου. Το 2008 η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη. Μια μείωση 5 ημερών παρατηρείται το 2009. Αυτή είναι απόρροια της πραγματοποίησης και της εκλογικής αναμέτρησης στις 16/9/2007. Η οικονομική βιβλιογραφία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές προκαλούν χαλάρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών πριν και μετά την περίοδο των εκλογών με αποτέλεσμα την επιβράδυνση των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, από το 2010 και έπειτα το κράτος λαμβάνει ολοένα υψηλότερο μέρος του εισοδήματος του μέσου Ελληνα. Για το 2010, το 2011 και 2012, για το πρώτο αφορολόγητο ημερομίσθιο περιμέναμε κατά μέσο όρο ως τις 27 Μαΐου, τις 5 Ιουνίου και τις 19 Ιουνίου αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το 2009, μια επίσης εκλογική χρονιά, το 2012, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε αργότερα. Η συνηθισμένη υστέρηση στη σύλληψη φορολογητέας ύλης μιας εκλογικής χρονιάς περιορίστηκε με την εντατικοποίηση των ελέγχων της ελληνικής φορολογικής Αρχής στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων των μνημονίων» γράφει στη μελέτη ο κ. Κουμπιάς. «Η 26η Ιουνίου για τη φετινή χρονιά είναι μια πρόβλεψη» εξηγεί.
Προκειμένου να υπολογιστεί η ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας διαιρείται το σύνολο των κρατικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι της Κεντρικής Κυβέρνησης και άλλων νομικών προσώπων, φόροι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) με το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα.
«Αυτό το αποτέλεσμα μετατρέπεται στο ημερολογιακό αντίστοιχο του εκάστοτε έτους, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου» σχολιάζει ο κ. Κουμπιάς. «Αξίζει να σημειωθεί πως χώρες που παραδοσιακά έχουν χαμηλή φορολογία όπως η Κύπρος έχουν την πρώτη «αφορολόγητη» μέρα τον Απρίλιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει η μελέτη για τις ΗΠΑ. Εκεί με το διαφορετικό φορολογικό σύστημα από Πολιτεία σε Πολιτεία υπάρχει και διαφορετική ημερομηνία» λέει ο κ. Κουμπιάς που προκειμένου να πραγματοποιήσει την εργασία του είχε την πρόσβαση στα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. «Νομίζω πως οι άνθρωποι κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους» λέει ο 28χρονος οικονομολόγος.
Στόχος των εμπνευστών της πρωτοβουλίας αυτής είναι η 26η Ιουνίου να μην περάσει απαρατήρητη. Ακόμη και αν δεν υπάρξουν όμως πορείες ή διαδηλώσεις, το σίγουρο είναι πως η καθιέρωση της αμερικανικής αυτής… οικονομικής μονάδας μέτρησης θα εντείνει τη συζήτηση για το πού, πώς και γιατί πληρώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ: http://libertyforum.gr/activity/publishing/182–tax-freedom-day.

HeliosPlus