Το κλίμα κατάνυξης που συνοδεύει την Εβδομάδα των Παθών ακολουθεί εκείνο της χαρμόσυνης είδησης της Αναστάσεως του Κυρίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Μικροί και μεγάλοι με τις λαμπάδες ανά χείρας συρρέουν σε εκκλησίες και μοναστήρια προκειμένου να ακούσουν το αναστάσιμο μήνυμα και να λάβουν με τη σειρά τους το Αγιο Φως. Μετά το άκουσμα του «Δεύτε λάβετε φως» και του «Χριστός Ανέστη» πυροτεχνήματα πλημμυρίζουν τον ουρανό μετατρέποντας τη νύχτα σε μέρα. Όταν όμως συνδυάζεται με τη φυσική ομορφιά του νυχτερινού τοπίου, μια μαγική εικόνα ξανοίγεται μπρος στα μάτια μας.
Η Αθήνα στο πιάτο σας

Κάθε χρόνο το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο του Λυκαβηττού προσελκύει Αθηναίους και επισκέπτες προσφέροντάς τους μια μοναδική εμπειρία καθώς απλώνεται στα πόδια τους όλη η φωτισμένη Αθήνα. Όταν βεβαίως ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» το σκηνικό αλλάζει καθώς εκατοντάδες πυροτεχνήματα εκτοξεύονται από τις εκκλησίες κάθε ενορίας με τον αττικό ουρανό να γεμίζει φως και χρώματα. Ένα θέαμα φαντασμαγορικό όταν το βλέπει κανείς από θέση υπέρτερη.
Ιδανικές για μια Ανάσταση με ιδιαίτερο κλίμα και με θέα είναι οι εκκλησίες της Πλάκας και του Θησείου, όπως η Αγία Μαρίνα στο Θησείο, ο λαξευμένος στον βράχο ναός του λόφου του Αστεροσκοπείου, ο Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης στου Φιλοπάππου και ο Άγιος Νικόλαος του Ραγκαβά στα Αναφιώτικα. Η φωτισμένη Ακρόπολη και οι φλόγες των αναμμένων με το Αγιο Φως κεριών προσδίδουν μια εικόνα αλλοτινών εποχών στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου.
Αντίστοιχη εμπειρία θα βιώσουν όσοι επιλέξουν να κάνουν Ανάσταση στον ναό του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Καστέλας μέσα στα πεύκα. Από την κορυφή του λόφου μπορεί κανείς να απολαύσει πανοραμική θέα του Μικρολίμανου, του Πειραιά και φυσικά του Σαρωνικού Κόλπου.
Η κατάνυξη των Μετεώρων

Η Εβδομάδα των Παθών και η Ανάσταση του Θεανθρώπου αποκτούν μια άλλη διάσταση στα Μετέωρα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων θεωρούνται, μετά το Αγιο Όρος, ως ο κατεξοχήν πασχαλινός προορισμός για εκείνους που θέλουν να βιώσουν τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών και το Θείο Δράμα του Ιησού.
Το βράδυ της Ανάστασης η γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου, η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή, κατακλύζεται από μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική, με τον θεσσαλικό κάμπο να απλώνεται στα πόδια των επισκεπτών – πιστών. Οι υπερβατικοί και απόκρημνοι βράχοι των Μετεώρων σε υποβάλλουν με το μεγαλείο τους συμπληρώνοντας το σκηνικό των ημερών.
Η λειτουργία στις μονές το βράδυ της Ανάστασης αρχίζει στις 21.00 ενώ μετά τα μεσάνυχτα οι πόρτες ανοίγουν για εκείνους που επιθυμούν να αποχωρήσουν· η λειτουργία όμως συνεχίζεται για περίπου μιάμιση ώρα ακόμη για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το τελετουργικό της αναστάσιμης λειτουργίας.
Τα πυροτεχνήματα των Κυκλάδων

Η Σύρος βιώνει κάθε χρόνο με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Η ορθόδοξη και η καθολική κοινότητα του νησιού γιορτάζουν συγχρόνως τις ημέρες του Πάσχα παραμερίζοντας τις όποιες σχισματικές διαφορές των δύο Εκκλησιών.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου ξεκινά από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Πρώτης Ανάστασης, με τους ιερείς να σκορπούν φύλλα λεμονιάς και τους πιστούς να χτυπούν δυνατά τα στασίδια για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο το οποίο συναντάμε και σε άλλες εκκλησίες, του Αγίου Κωνσταντίνου στην καρδιά της Αθήνας, στην Ομόνοια.
Μόλις οι δείκτες του ρολογιού δείξουν ακριβώς 12 τα μεσάνυχτα ο ουρανός της Ερμούπολης φωτίζεται από εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Μάλιστα αν το βράδυ της Ανάστασης ο καιρός είναι καλός, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα βεγγαλικά της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου και της Νάξου. Ιδανικές για αυτή την πανδαισία πυροτεχνημάτων είναι η εκκλησία της Ανάστασης στην κορυφή της Ερμούπολης ή στον απέναντι λόφο της Άνω Σύρου στο καθολικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Όσοι πάλι επισκεφθούν για τις πασχαλινές τους διακοπές τη Σαντορίνη και επιλέξουν να λάβουν το Αγιο Φως στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν ήσυχα τα βεγγαλικά που φωτίζουν όλο το νησί, μιας και στη μονή αυτή δεν ρίχνουν τα παραδοσιακά πλέον βαρελότα.
Ρομαντική Ανάσταση στη Μονεμβασιά

Η βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς πλημμυρισμένη από χρώματα, αρώματα και τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου αποπνέει κάθε εποχή του χρόνου ένα κλίμα ρομαντισμού που απλώνεται στα νερά του Μυρτώου Πελάγους, πόσω μάλλον την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το Μεγάλο Σάββατο το ραντεβού κατοίκων και επισκεπτών της όμορφης πόλης δίνεται στην πλατεία με το κανόνι, μπροστά από την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Επίσης όσοι θέλουν να βιώσουν το κλίμα κατάνυξης του μυστηρίου μπορούν να επισκεφθούν τον ναό του Αγίου Δημητρίου.
Στο βουνό των Κενταύρων

Μέσα στο δάσος των Κενταύρων στο Πήλιο και μόλις 25 χιλιόμετρα από τον Βόλο βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου. Η γυναικεία μονή υποδέχεται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας τους πιστούς με αποκορύφωμα τη λειτουργία της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Με θέα που κόβει την ανάσα, οι δεκάδες πιστοί που φτάνουν εκεί παρά το περασμένο της ώρας ανταλλάσσουν τα πρώτα φιλιά της Αγάπης μετά το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη». Και από την πλατεία του χωριού πάντως η θέα προς τον Παγασητικό κόλπο είναι φαντασμαγορική.
Τα αερόστατα του Λεωνιδίου

Το βράδυ της Ανάστασης στο Λεωνίδιο ο εορτασμός του χαρμόσυνου αυτού γεγονότος δεν ακολουθείται ούτε από πυροτεχνήματα ούτε από ρουκέτες και σαΐτες όπως στη Χίο και στην Καλαμάτα αντίστοιχα, αλλά από εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα που απελευθερώνονται από όλες τις ενορίες και φωτίζουν τον αρκαδικό ουρανό.
Η προετοιμασία των κατοίκων ξεκινά εβδομάδες πριν από το Μεγάλο Σάββατο, όπου τα χάρτινα αερόστατα ταξιδεύουν στον αρκαδικό ουρανό κάθε χρόνο.
Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ιδιαίτερη θέρμη να ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» από τα χείλη του ιερέα για να ανάψουν τα αερόστατα τα οποία θα συνοδεύονται στο ταξίδι τους προς τον ουρανό από αμέτρητα πυροτεχνήματα.

HeliosPlus