Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε χθες, Πέμπτη 10 Απριλίου, η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο κατάμεστο θέατρο του κολλεγίου Αθηνών με τη διοργάνωση μιας φιλανθρωπικής συναυλίας.
Υπό τους ήχους της Νεανικής Ορχήστρας Δωματίου της Μουσικής Ακαδημίας του Μπακού, με τη φιλική συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν τα καλύτερα παραδείγματα της αζερικής κλασικής μουσικής και των φωνητικών έργων ορχήστρας δωματίου που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα από εξέχοντες αζέρους συνθέτες όπως οι Uzeyir Hajibeyli, Said Rustamov, Niyazi, Gara Garayev, Fikret Amirov, Tofiq Guliyev, Arif Melikov, Vagif Mustafazade και Farhad Badalbeyli.
Παράλληλα, το Σάββατο 12 Απριλίου η Ορχήστρα θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».
Όπως είχε δηλώσει και στο «Βήμα της Κυριακής», που κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην χώρα μας κ. Ραχμάν Μουσταφάγεφ « σχεδιάζουμε τη διεξαγωγή συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Αζερμπαϊτζάν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο και του αζερικού χορευτικού συγκροτήματος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τον Σεπτέμβριο, την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Αζερμπαϊτζάν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη συναυλία του αζερικού τζαζ συγκροτήματος του Isfar Sarabski στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Κι έχουμε κι άλλα πολλά σχέδια για το μέλλον».
Οι συναυλίες αυτές είναι αφιερωμένες στην μνήμη του πρόσφατα αποθανόντος μαέστρου της Ορχήστρας Azad Aliyev. «Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος και ταλαντούχος μουσικός που ονειρευόταν να έρθει στην Ελλάδα για να παίξει μουσική. Και είμαι πολύ ευγνώμων στα μέλη της οικογενείας του θανόντος, στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας Farhad Badalbeyli και στους μουσικούς της που αποφάσισαν να μην ακυρώσουν αυτές τις συναυλίες – που θα αφιερωθούν στη μνήμη του» αναφέρει ο κ. Μουσταφάγεφ.