Περίπου 280.000 χάρτινα καραβάκια μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα συνέθεσαν το γιγάντιο περιστέρι της ειρήνης, το οποίο κατασκευάστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Καλλιμάρμαρο και το οποίο κέρδισε μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες.

Το γιγάντιο χάρτινο περιστέρι της ειρήνης, έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Προγράμματος «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» που διοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 45.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας, οι οποίοι δημιούργησαν τα καραβάκια από χαρτί Α4 και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας το χάρτινο περιστέρι. Στόχος της δράσης ήταν να διδάξει στους μαθητές τις ολυμπιακές αξίες, μέσα από τη συμμετοχή.

«Τα παιδιά έδωσαν ένα πολύ δυνατό μήνυμα προς όλους τους λαούς της Γης ότι η Ελλάδα που γέννησε τις ολυμπιακές αξίες, τις υποστηρίζει και τις μεταλαμπαδεύει» παρατήρησε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ελλάδας, Ισίδωρος Κούβελος.

«Η Ελλάδα, ως θεματοφύλακας του ολυμπιακού ιδεώδους έχει ένα ειδικό χρέος αυτές τις αξίες -την ειρήνη, την άμιλλα, τον συναγωνισμό, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη- να τις πραγματώνει κατά προτεραιότητα, αποτελώντας έτσι σταθερά το ζωντανό παράδειγμα αναφοράς σε έναν κόσμο που διψά για νοηματοδότηση» επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Λάμπης Νικολάου, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Το «παρών» έδωσαν επίσης, ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου και η βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και μέλη της Επιτροπής του Ρεκόρ Γκίνες, οι οποίοι επιθεωρούσαν και κατέγραφαν με κάμερα τη δημιουργία του χάρτινου περιστεριού.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ιλεάνα Κλοκώνη, το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατασκευής χάρτινου περιστεριού κατείχε το Τόκιο με μόλις 16.000 χάρτινα καραβάκια.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης και «έντυσαν» μουσικά πολλοί καλλιτέχνες.