«Είμαστε βέβαιοι ότι είναι κτύπημα της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) του Νίκου Μαζιώτη αλλά με σχεδόν μισή ποσότητα χειροποίητης εκρηκτικής ύλης ANFO (πετρελαιοαμμωνίτιδα) που είχε βάλει ο ίδιος αντάρτης πόλης στην βόμβα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2009. Και αυτό σημαίνει πολλά. Ηταν το κτύπημα λόγω τρόικας, μνημονίου αλλά και άφιξης Μέρκελ, που φοβόμαστε. Οι ζημιές στα γύρω κτίρια της οδού Αμερικής δεν ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες λόγω της «χαμηλής ταχύτητας» εκτόνωσης αυτής της εκρηκτικής ύλης. Επιπλέον υπήρξε φορά της έκρηξης προς τα πάνω γι αυτό και βρήκαμε στον 6ο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος την… μπαταρία του παγιδευμένου ΙΧ. Την στιγμή της έκρηξης στα δίπλανα κτίρια ήταν τρία άτομα που είναι security σε δύο τραπεζικά καταστήματα. Όλα είναι καταγεγραμμένα στα βίντεο των καμερών των δύο παρακείμενων Τραπεζών. Ψάχνουμε τα βίντεο των δρόμων γύρω από την πλατεία Ομονοίας για να δούμε από πού ήλθε το παγιδευμένο μ εκρηκτικά αυτοκίνητο το οποίο ανηφόρισε στην οδό Σταδίου. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε την μαύρη μηχανή τύπου εντούρο, χωρίς πινακίδες, με την οποία διέφυγε ο οδηγός του παγιδευμένου ΙΧ, ο οποίος φορούσε καπέλο. Σπάνια μία ένοπλη οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη αφήνει πίσω της οχήματα διαφυγής. Πλέον η αντιγραφή των επιθέσεων του Επαναστατικού Αγώνα από την ΟΛΑ είναι …πλήρης και έτσι πλέον φοβόμαστε βόμβες σε δίκυκλα, επιθέσεις σε αστυνομικές υπηρεσίες κι άλλα παρεμφερή κτυπήματα. Όμως το μόνο παρήγορο είναι ότι ο Νίκος Μαζιώτης και οι συνεργάτες του αποφεύγουν αιματηρά κτυπήματα και λαμβάνουν μέτρα, με έγκαιρες προειδοποιήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» που είχαν υπάρξει με αντίστοιχες ενέργειες της προηγούμενης οργάνωσης του».

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Αθήνας το ξημέρωμα της Πέμπτης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για «κτύπημα που περιμέναμε αλλά δεν μπορούσαμε ν αποφύγουμε» από την πολυμελή ομάδα του Νίκου Μαζιώτη ο οποίος φέρεται να συνεργάζεται και με τον δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού, πρώην μέλος της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού.
Η βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής είναι όμοια με τις δύο επιθέσεις, στη διάρκεια του 2009, εναντίον των γραφείων της Citibank στην Κηφισιά (τότε η βόμβα δεν εξερράγη) αλλά και εναντίον των γραφείων του Χρηματιστηρίου, στη λεωφόρο Αθηνών, όπου υπήρχε παγίδευση των ΙΧ με 125 κι 150 αντιστοίχως κιλά ANFO. Στην επίθεση στην οδό Αμερικής χρησιμοποιήθηκε, όπως είπε αυτός που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, 75 κιλά εκρηκτικής ύλης.
Η συγκεκριμένη ενέργεια της ΟΛΑ δεν φαίνεται να έχει την επιρροή του πρώην μέλους της 17Ν που είχε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον πέντε φορές παγιδευμένα ΙΧ (επιθέσεις σε οχήματα αστυνομικών, κατά κ Πέτσου, αμερικανού αξιωματούχου Νόρντιν κλπ). Όμως όλες αυτές οι ενέργειες ήταν στοχευμένες κι αιματηρές, είχαν διαφορετικού τύπου εκρηκτική ύλη ενώ χρησιμοποιούνταν και υποβοηθητικά (σακιά τσιμέντο κλπ) για να υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση στο ωστικό κύμα.
Στην προκήρυξη μετά της επίθεση στα γραφεία της Citibank ,στις 18 Φεβρουαρίου 2009, o Επαναστατικός Αγώνας του Νίκου Μαζιώτη σημείωνε: «η ενέργειά μας αυτή είναι μέρος της στρατηγικής παρέμβασης της οργάνωσης όσον αφορά την οικονομική κρίση και τους υπαίτιους αυτής, ανάμεσα στους οποίους δεσπόζουσα θέση έχει το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Η χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου με 125 κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας αποσκοπούσε όχι απλώς σε ένα συμβολικό μικρό χτύπημα, αλλά είχε στόχο να καταστρέψει την υποδομή της συγκεκριμένης πολυεθνικής, καθιστώντας επισφαλή την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο».
Μετά την επίθεση στο Χρηματιστήριο, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, η ίδια οργάνωση έγραφε: «στις 2 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα επιτεθήκαμε στο ναό του χρήματος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, τοποθετώντας ένα απαλλοτριωμένο Βαν με 150 κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας (ANFO). Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια μιας στρατηγικής χτυπημάτων με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών ώστε να πληγούν υποδομές του πολυεθνικού και ντόπιου κεφαλαίου, στρατηγική που εγκαινίασε η οργάνωση μας στις 18 του περασμένου Φλεβάρη με την απόπειρα στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κ. Κηφισιά και συνεχίστηκε με την ανατίναξη του υποκαταστήματος της Eurobank στην Λ. Βουλιαγμένης, στην Αργυρούπολη, στις 12 του περασμένου Μαΐου».
Οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ακόμη τις εξής τρεις παραμέτρους της υπόθεσης:
– Η οργάνωση ΟΛΑ επανέρχεται, όπως αναμενόταν, στην τακτική παραγωγής και χρήσης ANFO (μέθοδο που χρησιμοποιεί και η Αλ Κάιντα) του Επαναστατικού Αγώνα με επεξεργασία λιπασμάτων και πετρελαίου. Σημειώνεται ότι αρχικά ο Επαναστατικός Αγώνας είχε χρησιμοποιήσει με περιορισμένη επιτυχία εκρηκτικά (κυρίως ζελατοδυναμίτιδα) που είχε κλέψει το 2003 από μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ παρακολουθούν τις περιπτώσεις κλοπής από μεταλλεία.
– Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί πέντε ημέρες νωρίτερα από την Καισαριανή, όπως είχε συμβεί και με την πρώτη επίθεση της ΟΛΑ στα γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού που είχε κλαπεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα.
– Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι «έχουν σειρά στοιχείων για την ταυτότητα αρκετών μελών της οργάνωσης ΟΛΑ από τα εσωτερικά κυκλώματα τραπεζών στις ληστείες που έχουν προχωρήσει, την περίοδο 2012-2013, στα Μέθανα, στο Βελεστίνο, στις Σπέτσες και αλλού. Ομως μεγάλο πρόβλημα έχει αποδειχθεί ο εντοπισμός αυτών των προσώπων».