Οικονομική διένεξη έχει ξεκινήσει μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των υπηρεσιών της Εφορίας, υπόθεση που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά και άλλων πανεπιστημίων της χώρας.
Αναστάτωση επικρατεί από χθες στο Ιδρυμα καθώς έπειτα από έλεγχο που έγινε από το ΣΔΟΕ προέκυψε μια οφειλή 21 εκατ. ευρώ απο φόρους που δεν είχαν καταβληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναφέρουν σε πόρισμά τους ότι οι διοικήσεις του Ιδρύματος δεν πλήρωναν φόρους επί σειρά ετών από τα έσοδα των ερευνητικών προγραμμάτων του. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών του ΕΜΠ απαντούν ότι όλα τα έσοδά του δηλώνονταν κανονικά στις φορολογικές του δηλώσεις αλλά δεν φορολογούνταν καθώς ανήκουν σε αποκεντρωμένη μονάδα νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού του ΕΜΠ (μέσω του οποίου και κατατίθενται στο Ιδρυμα τα έσοδα από τα ερευνητικά του κονδύλια) κ. Ι. Πασπαλιάρης, «το Πολυτεχνείο δηλώνει όλα αυτά τα χρόνια όλα τα έσοδά του στις φορολογικές δηλώσεις του χωρίς να έχει αποκρύψει ποτέ τίποτα. Οι δηλώσεις μας υπάγονται στην κατηγορία των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν αποκρύψαμε ποτέ τίποτα. Προφανώς, όμως, εφόσον προκύψει διοικητική διαφορά, θα προσφύγουμε στα δικαστήρια».

Πάντως κλιμάκιο του ΣΔΟΕ επισκέφθηκε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου όμως, όπως λέει ο υπεύθυνος επί τριετία για την οικονομική διαχείρισή του αντιπρύτανης κ. Θ. Σφηκόπουλος, «δεν βρήκε τίποτα».
Το ΕΜΠ ωστόσο φαίνεται ότι μπήκε στο «μάτι» των οικονομικών ελεγκτών εξαιτίας των τεράστιων εσόδων που έχει τα τελευταία χρόνια από ερευνητικά προγράμματά του (πάνω απο 80 εκατ. ευρώ), από τα οποία, όμως, όπως λένε οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται για την αναχρηματοδότησή του, δεδομένου ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις έχουν μειωθεί.
Ωστόσο το θέμα αποτελεί νομικό «γρίφο» καθώς, αν αποδειχθεί ότι πρέπει να καταβληθούν στην Εφορία τα χρήματα που δεν καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι πιθανόν να έχουν αντίστοιχο πρόβλημα και άλλα ιδρύματα.
Επί του παρόντος οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού του Ιδρύματος θα καταθέσουν σχετικό υπόμνημα στο ΣΔΟΕ απαντώντας στις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Να σημειωθεί βέβαια ότι από τα έσοδα του Ιδρύματος αφαιρέθηκαν πριν από έναν χρόνο και 40 εκατομμύρια από τα κρατικά ομόλογα που «κουρεύτηκαν».
Πάντως, όπως λένε πανεπιστημιακοί, αυτή είναι μια κουβέντα που κανείς δεν «τολμούσε» να ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια καθώς θα ανοίξει οικονομικές «πληγές» στα πανεπιστήμια της χώρας.
Σημειώνεται ότι όλοι οι πανεπιστημιακοί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα πρέπει να καταθέτουν ένα 15% των κερδών τους στο πανεπιστήμιό τους.
Οι πόροι των ειδικών λογαριασμών τους αποτελούνται από επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό τους, κονδύλια από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες, διεθνείς οργανισμούς και δωρεές κάθε είδους, έσοδα από παροχές υπηρεσιών προς τρίτους, από εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και προϊόντων που προκύπτουν από χρηματοδοτούμενα έργα, έσοδα από περιουσιακά στοιχεία του ΕΛΚΕ και έσοδα από κρατήσεις που επιβάλλονται σε εκτελούμενα έργα.

HeliosPlus