Πτωτική πορεία, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των αριθμών των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση που δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Οι θέσεις για τους υποψηφίους της γενικής σειράς αυξήθηκαν οριακά εφέτος και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία και ειδικά στο 5ο, που περιλαμβάνει τις σχολές Οικονομίας και Διοίκησης. Στα τμήματα του πεδίου αυτού έχει ήδη καταγραφεί και μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι έχουν προτιμήσει τα μαθήματα επιλογής που απαιτούνται για το πεδίο (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας).
Πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα καταγραφεί και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, στο 1ο των ανθρωπιστικών σπουδών, στο 2ο των θετικών σπουδών, στο 3ο των επιστημών Υγείας και στο 4ο των τεχνολογικών επιστημών. Ολα αυτά βέβαια θα ισχύσουν εφόσον τα θέματα που θα επιλεγούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 27 Μαΐου, είναι στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περυσινά και δεν παρατηρηθούν βαθμολογικές εκπλήξεις.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι φοιτητές θα απορροφηθούν εφέτος σε πολυτεχνικές σπουδές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, σε τμήματα Φυσικής και Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου πεδίου και οπωσδήποτε στις οικονομικές σχολές που έχουν και μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Ωστόσο τμήματα που οδηγούν σε επαγγέλματα με μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, όπως τα τμήματα Νομικής και Φιλολογίας, θα έχουν εφέτος λιγότερους εισακτέους.
Μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών


Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας είναι ότι καταργούνται οι ειδικοί αριθμοί που δίνονταν τις προηγούμενες χρονιές στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και οι μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας θα γίνονται πλέον ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι 8.000 – 10.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν και εφέτος τη φοίτησή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων, επιπλέον των εισακτέων που θα μπουν με τη γενική σειρά (εφετινών τελειοφοίτων λυκείων και υποψηφίων του 10% που κάνουν χρήση παλαιότερης βαθμολογίας) στα προγράμματά τους.
Πάντως αλλαγές θα υπάρχουν εφέτος και στην εξεταστική διαδικασία των απολυτήριων εξετάσεων στο Λύκειο όπου, όπως είναι γνωστό, θα αρχίσει από την πρώτη τάξη της βαθμίδας να μετράει μέρος της βαθμολογίας των μαθητών για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ –το σύστημα εισαγωγής θα αλλάξει όταν οι τωρινοί μαθητές της Α’ Λυκείου θα είναι υποψήφιοι εισακτέοι στη Γ’ Λυκείου. Με την αντικειμενικοποίηση των εξετάσεων και την πολυαναμενόμενη «τράπεζα θεμάτων» η διαδικασία προαγωγής θα γίνει εφέτος πιο δύσκολη, καθώς θα απαιτείται μέσος όρος 10 στα περισσότερα μαθήματα. Ετσι, είναι πιθανόν με την πρόκριση των καλύτερων μαθητών να επιστρέψει στα μαθητικά «χρονικά» η κατηγορία των μετεξεταστέων, οι οποίοι δεν θα κατορθώνουν να περάσουν την τάξη και θα δίνουν επαναληπτικές εξετάσεις το φθινόπωρο.
Περισσότερες θέσεις στις θετικές επιστήμες


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά ανέρχεται ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος (2014-2015), ενώ ευνοούνται σαφώς οι υποψήφιοι των Θετικών Επιστημών που θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες θέσεις, με λιγότερες θέσεις αντίστοιχα να διατίθενται στους ενδιαφερομένους για τις σπουδές Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Συνολικά εφέτος θα δοθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας 70.305 θέσεις –1,5% περισσότεροι από πέρυσι όταν είχαν δοθεί 907 θέσεις λιγότερες -, εκ των οποίων οι 46.735 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και οι 23.570 θέσεις στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).
Πάντως, στον αριθμό των εισακτέων θα προστεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι θέσεις εισακτέων για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές της Αστυνομικής και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως και οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (αθλητές με διακρίσεις, Ελληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.ά.).

Πανεπιστήμια και εισακτέοι
«Το υπουργείο αγνόησε τις προτάσεις μας»

Αντιρρήσεις εκφράζουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με εκείνους που μπορούν να εκπαιδεύσουν, δεδομένων των υποδομών και του προσωπικού τους.

«Δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά το υπουργείο αγνόησε τις προτάσεις μας»
δηλώνει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Οι δικές μας προτάσεις όμως είχαν συνεκτιμήσει τις αντικειμενικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται το πανεπιστήμιό μας να ασκήσει το έργο του. Δικαιούμαι λοιπόν να πω ότι οι μεγάλοι αριθμοί εισακτέων που θα αυξηθούν περισσότερο από μεταγραφές δεν στηρίζονται σε καμία ακαδημαϊκή λογική» σημειώνει.
Από την πλευρά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η αντιπρύτανης κυρία Τόνια Μοροπούλου δηλώνει ότι η αύξηση εισακτέων στηρίζεται στο ότι πράγματι οι μηχανικοί του Ιδρύματος έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως.

«Πρέπει όμως να γίνει προσεκτική διαχείριση των μεταγραφών ώστε τα κοινωνικά κριτήρια να λειτουργούν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας»
λέει η αντιπρύτανης. Οπως εξηγεί, στο Πολυτεχνείο αντιστοιχούν 30 φοιτητές σε έναν διδάσκοντα και ένα μέλος ειδικού εργαστηριακού προσωπικού. «Μην το κάνουμε 60…» σχολιάζει χαριτολογώντας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ