To Club Alpbach Greece (CAG) είναι μια ομάδα από φοιτητές και νέους επαγγελματίες που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο 2014 στην Ελλάδα. Η ίδρυση του CAG είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πηγαία ανάγκη των μελών που το συνθέτουν να δοθεί ένα βήμα έκφρασης ιδεών και απόψεων, αλλά και να ενισχυθεί η πρωτοβουλία της ενεργούς συμμετοχής στους νέους της Ελλάδας αναφορικά με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς. Εν τούτοις, οι έλληνες φοιτητές και νέοι επαγγελματίες έχουν συνήθως από λίγες έως ελάχιστες ευκαιρίες να συμμετέχουν ουσιαστικά στην ανταλλαγή ιδεών και ενδιαφερόντων και στην ίδια την εξέλιξη της ουσίας της Ευρωπαϊκής ιδέας.

Το Club Alpbach Greece θέλει να ανοίξει το δρόμο -στο μέτρο του δυνατού- της ενεργούς συμμετοχής στους νέους της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Πώς; Μέσω των υποτροφιών για τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Forum Alpbach και της συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις (συνέδρια, σεμινάρια, κ.α.) που θα διοργανώνει το CAG.

Η πηγαία απόφαση και στάση ζωής των μελών του CAG, για ενεργή συμμετοχή σε ότι γίνεται στο ευρωπαϊκό μας σπίτι, ήταν που γέννησε την ανάγκη δημιουργίας του Club Alpbach Greece ως ένα μέσο εκπαίδευσης σε νομικά, πολιτικά, οικονομικά και επιστημονικά ζητήματα, αλλά και ως βήμα άποψης αναφορικά με το ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον της χώρας μας.
Το CAG είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Forum Alpbach, το οποίο σήμερα αποτελείται από 30, και πλέον, οργανώσεις που εργάζονται σε όλη την Ευρώπη. Το Forum Alpbach είναι ο τόπος συνάντησης των φοιτητών και νέων της Ευρώπης, οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία και διατήρηση μιας διαπολιτισμικής, πνευματικής και πολιτικής διασύνδεσης μεταξύ των υπαρχόντων και μελλοντικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Forum Alpbach πραγματοποιείται από το 1945 και έχει διάρκεια 12-16 ημέρες. Γενεσιουργός αιτία ήταν η ανάγκη για πολιτικό διάλογο που δημιουργήθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο. Από τότε, μέχρι κα σήμερα, στο Alpbach γίνονται συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων για την Ευρώπη και ουσιαστικά λαμβάνει εκεί χώρα η γιορτή για το Ευρωπαϊκό πνεύμα, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 3000 άνθρωποι, μέσα στους οποίους και 700 φοιτητές και φοιτήτριες υπότροφοι από 50 διαφορετικές χώρες.
Οι στόχοι του Club Alpbach Greece είναι:
– Να προωθήσει τη διεθνή ανταλλαγή, την ειρήνη και τη συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προσδώσει ζωντάνια και επικαιρότητα στην ιδέα της Ευρώπης μέσω σχετικών εκδηλώσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
– Να προσφέρει μία πλατφόρμα για τους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη, την πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό τονίζοντας τη σημασία της δια βίου μάθησης και της συνεχούς αυτο-βελτίωσης.
– Να αποκτήσουν, οι υπότροφοι του CAG, την κριτική σκέψη που θα τους δίνει την καθαρή ματιά για να φιλτράρουν – Να τονίσει τον υπερπολιτικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Forum Alpbach και να εξασφαλίσει την πληθώρα των ειδικοτήτων και κατευθύνσεων που θα εκπροσωπούνται σε αυτό ενθαρρύνοντας τους νέους να ενισχύσουν το ρόλο τους ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.
– Να προσφέρει υποτροφίες για το ετήσιο Ευρωπαϊκό Forum Alpbach.