Στο παραλιακό χωριό Διαφάνι της Καρπάθου, όπου διατηρεί διώροφη εξοχική κατοικία, φέρεται ότι βρισκόταν προ μερικών εβδομάδων ο ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Γουίλιαμ Μπ. ή «κύριος Βασιλειάδης» –όπως ήταν γνωστός στις ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες –που εμφανίζεται ως οργανωτής του κυκλώματος των υποκλοπών την περίοδο 2004-2005.
Ο 65χρονος πράκτορας του κλιμακίου της CIA, για τον οποίο αναμένεται να υποβληθεί αίτημα έκδοσής του από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της χώρας, φαίνεται ότι δίνει συχνά το παρών στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, χωρίς ωστόσο να γίνεται αντιληπτός από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.
Ο 65χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κάρπαθο, δηλώνει στους κατοίκους του νησιού «λάτρης της πατρίδας του», κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να τον εμπόδισε να οργανώσει το 2004 το σύστημα των 14 τηλεφώνων-σκιών μέσω των οποίων υπέκλεπτε τις συνομιλίες 104 πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, ιδιωτών κ.ά.
Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται νέες πληροφορίες για την παρουσία του στην Ελλάδα αλλά και τις μυστικές αποστολές του στο Σουδάν, στο Αφγανιστάν, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, καθώς και σε αραβικές χώρες.
Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής, ύστερα από πολύμηνη έρευνα του 3ου τακτικού ανακριτή κ. Δ. Φούκα, έπειτα από συλλογή μαρτυρικών καταθέσεων και ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων ανέκυψε ότι πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών ήταν ο πράκτορας της CIA, με παρουσία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα από την περίοδο 1996-1997, που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Μάρκος Πέτρου» και του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Γουίλιαμ Μπ.
Ο «κύριος Βασιλειάδης» ή «Μπιλ», όπως τον φώναζαν οι έλληνες αξιωματικοί, αναλάμβανε μυστικές αποστολές στην Αθήνα που σχετίζονταν με τη δράση της Αλ Κάιντα, με άραβες ενόπλους, με τη 17Ν και άλλες… ενασχολήσεις. Το 2004 συμμετείχε στις συσκέψεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την ίδια ώρα που ο ίδιος οργάνωνε το σύστημα υποκλοπών για να παρακολουθεί σχεδόν όλη την κυβέρνηση! Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών φέρεται να μετατέθηκε στο κλιμάκιο της CIA στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την περίοδο φέρεται να εξετέλεσε μυστική αποστολή στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν – πιθανόν να σχετίζεται με την προσπάθεια εντοπισμού του Οσάμα μπιν Λάντεν στην αφρικανική χώρα –και ύστερα να αναχώρησε για μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ.
Τώρα ωστόσο προκύπτουν (σχετικό ρεπορτάζ στο site www.verena.gr του δημοσιογράφου Μανώλη Δημελλά) νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για την πορεία του πράκτορα της CIA. Ο «Μπιλ» λοιπόν της CIA έχει καταγωγή από την περιοχή της Ολύμπου στη Βόρεια Κάρπαθο. Ο πατέρας του ήταν μετανάστης και είχε γνωστό ελληνικό εστιατόριο στη Βαλτιμόρη που εθεωρείτο μία από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο πατέρας του «Μπιλ» παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα και έκαναν δύο παιδιά, ένα από τα οποία είναι ο αναζητούμενος σήμερα πράκτορας της CIA. Η οικογένεια στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ήλθε για μόνιμη διαμονή στα Πηγάδια της Καρπάθου. Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, ο Ελληνοαμερικανός που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των υποκλοπών φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας και σε ηλικία 18 ετών επέστρεψε στην Αμερική, όπου σπούδασε Νομικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πράκτορας της CIA στα νιάτα του ήταν ένας από τους μοναδικούς έλληνες επαγγελματίες παίκτες του ράγκμπι. Ωστόσο ένα άτομο από το προσωπικό περιβάλλον του ενεπλάκη σε υπόθεση ναρκωτικών και αυτό φέρεται να έγινε η αιτία, όπως υποστηρίζουν οικείοι του, να υπηρετήσει πενταετή στρατιωτική θητεία στην Αλάσκα. Οπως λένε φίλοι του, «ήταν φανατικός τοπικιστής, αγαπούσε υπερβολικά την Κάρπαθο και μάλιστα δεν ήταν τυχαίο ότι στις ΗΠΑ γνώρισε και παντρεύτηκε μια κοπέλα από το ίδιο νησί, με την οποία έκαναν δύο παιδιά: ένα αγόρι που είναι αστυνομικός στη Βαλτιμόρη και ένα κορίτσι που μένει στην Αθήνα.

Ωστόσο ο «Τζορτζ Μπιλ», όπως τον φώναζαν οι Καρπάθιοι, ελάχιστα μιλούσε για τη δουλειά του. Ελεγε αόριστα ότι είχε δουλέψει σε κάποια κυβερνητικά πόστα στις ΗΠΑ και ήταν «υπεύθυνος ασφαλείας» στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σε κάποιους συγγενείς του είχε πει ότι είχε συνοδεύσει την αποστολή της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξήχθη το 2010.

Τα τελευταία χρόνια το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των υποκλοπών είχε αποκτήσει διώροφη κατοικία στο όμορφο παραλιακό χωριό Διαφάνι της Καρπάθου, όπου έδινε συχνά το παρών με μέλη της οικογενείας του ή και μόνος του. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο πράκτορας της CIA εθεάθη πριν από μερικές εβδομάδες στο Διαφάνι! Οπως λένε κάτοικοι του νησιού, «έκανε δουλειές στο σπίτι του και απολάμβανε την ηρεμία της Καρπάθου».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 21 Μαρτίου 2014

HeliosPlus