Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ζητούν να ληφθεί ειδική μέριμνα για το ζήτημα των «αιωνίων» φοιτητών, ειδικά για εκείνους που επί πολλά έτη έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές φθινόπωρο, μετά και τις επιπλέον εξεταστικές περιόδους του καλοκαιριού οι «αιώνιοι» φοιτητές θα πρέπει να διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
«Απαιτείται να υπάρξει ειδική μέριμνα και ιδιαίτερη αντιμετώπιση για όσους φοιτητές προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα δε στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, τα Πανεπιστήμια προτίθενται να προβούν στις σχετικές προβλέψεις στους υπό κατάρτιση οργανισμούς τους, οι οποίοι βαίνουν προς ολοκλήρωση» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.
Για το ζήτημα των γνωμοδοτήσεων επί θεμάτων λειτουργίας των Πανεπιστημίων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ενόψει πρυτανικών εκλογών, οι πρυτάνεις ζητούν παραπομπή του θέματος στην Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και άμεση συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Παιδείας.
«Διαπιστώνεται ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της Συνόδου σε ό,τι αφορά στην αναγκαιότητα άρσης εγγενών ατελειών που χαρακτηρίζουν τις διατάξεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου «ως μη σταθερό, συστηματικοποιημένο και ασφαλές ρυθμιστικό πεδίο μείζονος και ζωτικής σημασίας ζητημάτων» για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ» αναφέρεται σε κείμενο που εξέδωσαν οι πρυτάνεις.
«Είναι μείζον ζήτημα, σε ό,τι αφορά στην ακαδημαϊκή δεοντολογία, αλλά και στην πολιτική βούληση, όπως τα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων εκλέγονται από τους καθηγητές του Ιδρύματος. Ως εκ τούτου, εάν κατά τη σχετική γνωμοδότηση, τα Συμβούλια Ιδρύματος έχουν τη διακριτική ευχέρεια επιλογής έως και μόνο ενός υποψηφίου για τις θέσεις διοίκησης των Ιδρυμάτων, παρά την πρόβλεψη για προεπιλογή 3 υποψηφίων, καταστρατηγείται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής» αναφέρουν οι πρυτάνεις.
Το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων συνεδρίασε σήμερα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που έχει και την προεδρία του οργάνου αυτή την περίοδο και «συζήτησε τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια, διαπιστώνοντας σημαντική καθυστέρηση στην επίλυση τους από την Πολιτεία».
«Για το ζήτημα της διαθεσιμότητας του προσωπικού των Πανεπιστημίων, διαπιστώνεται ότι οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου περί ταχείας ρύθμισης δεν έχουν έως σήμερα υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλείστων όσων προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία των Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό», τονίζεται στην ανακοίνωση των πρυτάνεων.
«Το ίδιο διαπιστώνεται για την δυνατότητα αξιοποίησης των ταμειακών αποθεμάτων του προηγούμενου έτους, που είναι αναγκαία λόγω της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, καθώς και για την τελική έκδοση των αποφάσεων που απαιτούνται για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού για τη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Οι αποφάσεις αυτές εκκρεμούν από τον Οκτώβριο του 2013 και ενώ διανύεται ήδη το εαρινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η άρτια διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών σε πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα» τονίζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.