Επτά νεκροί, ανάμεσα τους δυο παιδιά και τρεις γυναίκες, είναι ο απολογισμός ναυαγίου με μετανάστες που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Κόρακα Μυτιλήνης.

Αρχικά φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία που περνούσε από το σημείο εντόπισε δύο μετανάστες να κολυμπούν. Άμεσα το πλήρωμα του πλοίου τους διέσωσε.

Στη συνέχεια ο τούρκος καπετάνιος ενημέρωσε τις τουρκικές Αρχές για τον εντοπισμό των μεταναστών και ακολούθως το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Άγκυρας (MSRCC ANKARA), για την ύπαρξη ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ναυτικό μίλι βορειοανατολικά από το ακρωτήρι «Κόρακας» Μυτιλήνης (Συκαμιά), καθώς και για την περισυλλογή δύο ναυαγών από το φορτηγό πλοίο το οποίο έπλεε στην περιοχή.

Όπως είπαν οι δυο διασωθέντες επέβαιναν μαζί με άλλα 15 άτομα σε μικρή λέμβο η οποία παρουσίασε εισροή υδάτων. Και οι δυο μετανάστες παρελήφθησαν από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού το οποίο είχε σπεύσει στο σημείο.

Αμέσως μετά, υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, μέσω του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, ξεκίνησε άμεσα επιχείρηση εντοπισμού των υπολοίπων αγνοούμενων μεταναστών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο του Λιμενικού, πέντε περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ενώ δεσμεύτηκαν για παροχή συνδρομής, ένα δεξαμενόπλοιο και το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Θεόφιλος» τα οποία έπλεαν στην περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το παραπλέον δεξαμενόπλοιο «GAS PUFFER» σημαίας Marshall Islands το οποίο συνέδραμε στην επιχείρηση, για τον εντοπισμό ημιβυθισμένης μικρής πλαστικής λέμβου, μήκους περίπου πέντε μέτρων, 2,3 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι Κόρακα.

Σε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού μετεπιβιβάστηκαν έξι ακόμα αλλοδαποί, από τουρκική ακταιωρό που έπλεε στην οριογραμμή, περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι έγινε το ναυάγιο.

Οι συνολικά οκτώ διασωθέντες, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την παροχή πρώτων βοηθειών και ιατρικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από άλλο σκάφος Λ. Σ – ΕΛ. ΑΚΤ., δύο σοροί, (ενός άντρα και ενός κοριτσιού).

Με σκοπό να αποφευχθεί ολοκληρωτική βύθιση της βάρκας την πρόσδεσαν, με τη συνδρομή ιδιωτών αυτοδυτών, σε αλιευτικό σκάφους που είχε καταπλεύσει στην περιοχή. Από περαιτέρω έρευνα που έγινε εντοπίστηκαν μέσα στη λέμβο πέντε ακόμα σοροί, (τρεις γυναίκες, ένας άνδρας και ένα αγόρι). Οι συνολικά επτά σοροί, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου «Κόρακας» για τον εντοπισμό των δυο ακόμη αγνοουμένων, συμμετέχουν ελικόπτερο του Λιμενικού και δύο πλωτά περιπολικά του Λ. Σ., ενώ παραπλέοντα πλοία παραμένουν σε επιφυλακή για παροχή συνδρομής.

Δύο ανάλογα περιστατικά το βράδυ στο Αιγαίο, ενημέρωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Για τραγωδία έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Mega. Σημείωσε ότι σημειώθηκαν ακόμη δύο ανάλογα περιστατικά το βράδυ στο Αιγαίο, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση εξελίχθηκε σε τραγωδία.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η βάρκα με τους μετανάστες είχε αρχίσει να βυθίζεται πριν την εντοπίσει το λιμενικό. Μέσα στο αμπάρι βρέθηκαν πέντε μετανάστες νεκροί, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το λιμενικό ειδοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές, τις οποίες είχε ενημερώσει διερχόμενο πλοίο, που εντόπισε και διέσωσε δύο από τους μετανάστες.

Άλλοι 50 μετανάστες, σύμφωνα με το Λιμενικό, βρέθηκαν στη στεριά σήμερα στη Μυτιλήνη, εκ των οποίων 23 στη περιοχή Συκαμιά και 27 κοντά στην Άντισσα.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ηεκατόμβη των νεκρών στο Αιγαίο πρέπει να εξεγείρει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για «ατυχήματα», δεδομένου ότι τα θανατηφόρα περιστατικά τείνουν να γίνουν μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Οι τραγωδίες στο Αιγαίο είναι τα αιματηρά αποτελέσματα της ελληνικής κι ευρωπαϊκής πολιτικής, που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως εχθρούς ενός υποτιθέμενου πόλεμου. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ δεν πράττουν τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που δημιουργούν το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών – με προεξάρχοντα τον πόλεμο στη Συρία.Αρκετούς νεκρούς έχουμε ήδη θρηνήσει. Είναι ώρα για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής».