Μυστηριώδη υπόθεση με πλαστά πτυχία σε πιλότους επιβατικών αεροσκαφών ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ με την εξαφάνιση του μαλαισιανού Boeing. Μάλιστα στο πλαίσιο της μυστικής έρευνάς της η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει ανάμεσα στα άλλα και το ενδεχόμενο να δίνονται πτυχία σε υπόπτους για συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας και όχι μόνο.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος», η έρευνα πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από σχετική διαδικασία που κίνησε η Εισαγγελία Αθηνών, ενώ σχετική ενημέρωση υπήρχε και σε στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.
Μία από τις βασικές αφορμές της έρευνας φαίνεται να ήταν ενημέρωση που υπήρχε από χώρα της Ασίας (σ.σ. μάλλον συμπτωματικά η χώρα αυτή βρίσκεται στο τόξο των ερευνών για το χαμένο Boeing της Μαλαισίας) ότι μια ελληνική εταιρεία εκπαίδευσης χειριστών πολιτικών αεροσκαφών -με γραφεία στο ασιατικό κράτος- έδινε παρατύπως πτυχία σε υποψήφιους πιλότους της.
Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, η εταιρεία αυτή έναντι μεγάλης αμοιβής βοηθούσε τους υποψηφίους στα γραπτά τεστ σε συνεργασία με τους τοπικούς επιθεωρητές. Επιπλέον η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλες ελληνικές σχολές εκπαίδευσης πιλότων προκειμένου να βρεθεί «ποιοι σπουδάζουν σε αυτές και ποιος είναι ο βαθμός γνησιότητας των πτυχίων που παίρνουν με ενδεχόμενες συνέπειες βέβαια στην ασφάλεια των επιβατών».
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 30 σχολές εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών στις οποίες φοιτούν ετησίως περίπου 1.000 – 2.000 υποψήφιοι χειριστές αεροσκαφών. Καταβάλουν τίμημα της τάξης των 40.000-60.000 ευρώ για να τύχουν της σχετικής εκπαίδευσης αλλά και για να λάβουν τα σχετικά επαγγελματικά διαπιστευτήρια.
Υπολογίζεται ότι ποσοστό άνω του 60% των πιλότων που εκπαιδεύονται σε ελληνικές σχολές είναι αλλοδαποί, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Νιγηρία, την Τουρκία αλλά και πολλές αραβικές χώρες.
Ελέγχους για τους αλλοδαπούς σπουδαστές αυτών των σχολών, με αφορμή βεβαίως τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (σ.σ. σε αμερικανικές σχολές πιλότων είχαν εκπαιδευθεί μέλη της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια έριξαν τρία επιβατηγά αεροσκάφη στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο ενώ ένα τέταρτο κατέπεσε στο Πίτσμπουργκ) πραγματοποιεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Επιπλέον προ μερικών μηνών είχαν δημοσιοποιηθεί έγγραφα για πλημμελή στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας που αναλαμβάνει την επιθεώρηση των χειριστών των αεροσκαφών.
Όμως τώρα φέρεται να υπάρχουν νεότερες πληροφορίες που εντοπίζουν «μαύρες τρύπες» στις διαδικασίες εκπαίδευσης των πιλότων τις οποίες καλούνται να διερευνήσουν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.