Xαράς ευαγγέλια για τους ερασιτέχνες ψαράδες καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου για τα σκάφη αναψυχής του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «καταργείται η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού του σκάφους ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική άδεια για τη διενέργεια θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιείας, με την επιφύλαξη των απαγορεύσεων και περιορισμών της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την πώληση, την εμπορία, τα είδη, τις ποσότητες των αλιευμάτων, τα μέσα, τα αλιευτικά εργαλεία καθώς και των εποχικών και χρονικών περιορισμών και απαγορεύσεων».
Παράλληλα με την κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όπως αυτή για τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας, αποδεσμεύονται σύμφωνα με τον υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη περίπου 850 λιμενικοί από τα λιμεναρχεία όλης της χώρας και θα απασχολούνται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στο συγκεκριμένο άρθρο στις παραγράφους 2 και 3 «προτείνονται ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να διευρύνουν τις δραστηριότητες που μπορούν να συνδυαστούν και να ενισχύσουν την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, καταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού με ερασιτεχνική άδεια αλιείας (ατομικής και σκάφους) για τη διενέργεια θαλάσσιας (ερασιτεχνικής) αλιείας. Περαιτέρω, η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας, αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Στην έκθεση «επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσα δυνατότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, συνεπώς η βελτίωση του έργου των Λιμενικών Αρχών μπορεί να προκύψει κυρίως μέσα από την ορθολογιστική οργάνωση των καθηκόντων τους».

Ισχύουν όλα εκτός της άδειας
Τονίζεται επιπλέον «ότι η κατάργηση της άδειας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων».

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου ο υπουργός τόνισε πως η κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας έχει δύο στόχους με πρώτο να είναι «να αυξήσουμε επιτέλους και να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε τόσο καιρό, μια τάση προς τον αλιευτικό τουρισμό που δεν ισχύει στη χώρα».
Ο δεύτερος αφορά την «εξαφάνιση» της γραφειοκρατίας και σημείωσε ότι «περίπου 85.000 άνθρωποι ετησίως πρέπει να περάσουν από ένα λιμεναρχείο να πληρώσουν ένα παράβολο, να ανανεώσουν την άδεια τους και κάθε φορά που πηγαίνουν σε μια άλλη περιοχή θα πρέπει να ξαναπάνε στο λιμεναρχείο, να θεωρήσουν την άδεια τους και να τους επιτραπεί να κάνουν ερασιτεχνική αλιεία στη ζώνη την οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο λιμεναρχείο. Αλλιώς υπόκειται στις συνέπειες του νόμου και έχει σημαντικά πρόστιμα».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε πως «αυτές οι διατάξεις για εμένα θυμίζουν σοβιέτ, τη λογική ότι ένα κράτος θέλει να ελέγχει τα πάντα, όποιον κινείται, όπου βρίσκεται, όπου αναπνέει. Δεν έχουν καμία σχέση με το σύγχρονο περιβάλλον».

Για τους παραβάτες ο υπουργός Ναυτιλίας είπε πως «θα είμαστε πολύ σκληροί και θα τους κυνηγήσουμε» αλλά παράλληλα για τους νόμιμους ερασιτέχνες ψαράδες «θα διευκολύνουμε την καθημερινή τους δράση».

Ιχθυολόγοι: «Έχει δίκιο ο υπουργός μεν, αλλά υπάρχουν και κανονισμοί»

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων ΤΕ σημειώνει ότι «η κατάργηση των αδειών συνολικά – εκτός την απώλεια εσόδων και τα “ισοδύναμα μέτρα” που θα χρειαστούν – παραβιάζει πλήθος διατάξεων πολλών Κοινοτικών Κανονισμών, υποχρεωτικών για τη χώρα μας, οπότε στην ουσία το νομοσχέδιο μπορεί να αφορά μόνο τις άδειες που το ΛΣ έδινε, όπως αυτό τις έδινε, με τη διαδικασία του».

Όπως επισημαίνουν μέλη του συλλόγου, «χρειάζεται πράγματι απλοποίηση διαδικασίας, έχει δίκιο ο υπουργός για τη σπατάλη ανθρώπινων πόρων, αλλά η κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υποχρεώσεις της χώρας από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τους Κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία των αποθεμάτων. Επίσης, καθώς η θάλασσα ως κοινόχρηστος πόρος είναι ιδιοκτησία του κράτους υπάρχει λόγος δημόσιου συμφέροντος και για την οποιαδήποτε χρήση της κανονικά απαιτείται άδεια».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επιπλέον ότι «μπορούμε λοιπόν να λέμε ό,τι θέλουμε, φυσικά να απλοποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε διαδικασίες για διευκόλυνση του ερασιτέχνη αλιέα ή του τουρίστα-αλιέα, αλλά έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τα αποθέματα, και δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας κατέβει, επιτρέποντας π.χ. στην ΕΕ να επέμβει στα εσωτερικά μας. Εκτός εάν αυτός που το λέει θα πληρώνει από την τσέπη του και τα πρόστιμα που θα έρχονται μετά από την ΕΕ.»