Και το όνομα αυτού William Β. Ο αμερικανός υπάλληλος (το όνομά του είναι στη διάθεση του «Βήματος») της πρεσβείας των ΗΠΑ, ο οποίος εμφανίζεται στην ελληνική δικογραφία του 3ου τακτικού ανακριτή ως το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στις τηλεφωνικές υποκλοπές αξιωματούχων και του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, έχει εντοπιστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Φωτογραφίες από δραστηριότητές του στη χώρα μας, κυρίως από κάμερες ασφαλείας, βρίσκονται στα χέρια του ανακριτή και δρομολογείται στις επόμενες εβδομάδες η αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής για να του απαγγελθεί κατηγορία και να εμφανιστεί στον ανακριτή για να απολογηθεί για το αδίκημα της κατασκοπείας αλλά και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων –κακουργήματα και τα δύο. Το αν οι Αμερικανοί ανταποκριθούν σε αυτά τα αιτήματα των ελληνικών Αρχών είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλωστε, σύμφωνα με έγκυρη δικαστική πηγή, δεν αναμένεται κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την προστασία που παρέχουν οι υπηρεσίες στους ανθρώπους τους.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας –Bill για τους στενούς φιλους –είναι 65 χρόνων σήμερα και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Μένει κοντά στην NSA, την παλιά δουλειά του, και το Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ. Από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στη δικογραφία ξετυλίγεται όλη η δραστηριότητά του (τον ρόλο και τη δράση του είχε φέρει στο φως «Το Βήμα» στις 24.11.2013): πώς αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, πώς έδωσε άλλο όνομα από αυτό που είχε, πώς πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, ως τον Μάρτιο του 2005 δηλαδή.
Σε αυτό το πρόσωπο οδήγησε η δικαστική έρευνα με βάση σημαντική μαρτυρία προσώπου που κινούνταν στις παρυφές των μυστικών υπηρεσιών και ο οποίος έπειτα από πιέσεις των ελλήνων δικαστών μίλησε για το πρόσωπο-κλειδί των υποκλοπών. Μάλιστα ο συγκεκριμένος μάρτυρας εμφανιζόταν να γνωρίζει ακριβώς την πορεία του Αμερικανού, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του δεν επέστρεψε ποτέ στη χώρα μας.
«Υποκλοπές γίνονταν σε όλες τις χώρες» είπε στο «Βήμα» δικαστικός λειτουργός, «εμείς όμως τους ξεσκεπάσαμε με ονοματεπώνυμα…». Σύντομα πάντως πρόκειται να κληθούν ως κατηγορούμενοι και άλλοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο ερευνάται στη χώρα μας αισίως περίπου μία δεκαετία.
Ακριβώς εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη και την επίσκεψη του τότε επικεφαλής της εταιρείας Γ. Κορωνιά στο Μέγαρο Μαξίμου και την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, ο ανακριτής κ. Δ. Φούκας ερευνά από κοινού την υπόθεση των υποκλοπών σε σχέση με το σχέδιο αποσταθεροποίησης που εμφανίζεται ότι υπήρχε εκείνη την εποχή στη χώρα σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ή μη σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.
Ως σημαντική εκτιμάται η κατάθεση του Αλεξ Ρόντου, τον οποίο οι Αρχές είχαν θέσει υπό παρακολούθηση από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 2013 με διάταξη άρσης του απορρήτου των τηλεφώνων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτήθηκε για τη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή το επίμαχο διάστημα αλλά απάντησε και για την πληροφόρηση την οποία είχε για το αν μεθοδευόταν και από ποιους διείσδυση στη χώρα μας τόσο από υπηρεσίες άλλων χωρών όσο και από εταιρείες-υποχείρια αυτών των υπηρεσιών.
Από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Αντιτρομοκρατική εντοπίστηκε ότι ο συγκεκριμένος γνώριζε πολλά τόσο για τις μεθόδους διείσδυσης στη χώρα μας αλλοδαπών εταιρειών σε κρίσιμους χώρους όσο και για τη συμμετοχή περίεργων ξένων επιχειρηματιών σε υποθέσεις όπως αυτή των υποκλοπών. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτει στον ανακριτή κ. Φούκα ο κ. Ρόντος. Εδωσε την πρώτη κατάθεσή του τον Ιούνιο του 2013, διαρκούσης της νόμιμης παρακολούθησης των συνομιλιών του.

Το άλλο πρόσωπο και η ευρωπαϊκή αντι-κατασκοπεία
Οι συνομιλίες Ρόντου, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγούν και στην εμπλοκή άλλου προσώπου (Α.Κ.), ελληνικής καταγωγής, ο οποίος κινείται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και ο οποίος ερευνάται για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την επίμαχη και κρίσιμη περίοδο. Το σημαντικό είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος εμπλέκεται και στην υπόθεση της προμήθειας του C4I, αφού εμφανιζόταν ότι συμμετείχε στο λόμπι που προωθούσε τη συγκεκριμένη προμήθεια. Μάλιστα, εμφανιζόταν να ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μηνύματα με αξιωματούχους και στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι είχε επαφές τόσο με την ελληνική όσο και με την αμερικανική κυβέρνηση. Τώρα το πρόσωπο αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας και δεν αποκλείονται και άλλες ενέργειες για να εντοπιστούν και άλλα κρίσιμα έγγραφα που εμφανίζεται να κατέχει.
Κρίσιμη ήταν και η συνάντηση ελλήνων δικαστών που ερευνούν τις δύο υποθέσεις με δύο άτομα της αντικατασκοπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκαν οι υποκλοπές σε ευρωπαϊκές χώρες. Η συνάντηση έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Σνόουντεν και αποκαλύφθηκαν οι παρακολουθήσεις ακόμη και της καγκελαρίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα έδειξαν και οι γερμανοί αξιωματούχοι, αφού εκεί ξέσπασε η όλη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. «Εσείς ξέρετε περισσότερα από εμάς» φέρεται να είπε Γερμανός στους έλληνες δικαστές. Και αυτό διότι οι έρευνες που έχουν αρχίσει και στη Γερμανία με αφορμή τις καταγγελίες Σνόουντεν οδηγούν πάλι στο ίδιο σύστημα παρακολούθησης, με πυρήνα την NSA και το Λάγκλεϊ των ΗΠΑ. Εκεί φαίνεται ότι είχε στηθεί –σύμφωνα πάντα με τον Σνόουντεν –το σύστημα παρακολούθησης όλων των ευρωπαίων ηγετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ