Η διαδικασία για την εφαρμογή της «τράπεζας Θεμάτων» εφέτος κατά τις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διαβιβάστηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Όπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα» («Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στην Α’ Λυκείου», 23.2.2014), εφέτος η «τράπεζα» θα περιέχει 300 θέματα ανά μάθημα και θα ανακοινωθεί στα σχολεία μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις. Το 50% των θεμάτων που θα δοθούν στις εξετάσεις, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, θα προέρχονται απο την «Τράπεζα θεμάτων», την οποία ετοιμάζουν πυρετωδώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.
Το έγγραφο που διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την εξέταση 18 μαθημάτων της Α’ τάξης ημερήσιου και των Α’ και Β’ τάξεων εσπερινού γενικού λυκείου. Έτσι, για τα μαθήματα αυτά το υπουργείο Παιδείας αναφέρει τις λεπτομέρειες που αφορούν την εξέτασή τους καθώς και τις μονάδες που αντιστοιχούν.
Για τα μαθήματα επιλογής ωστόσο θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση στην οποία θα αναφέρεται ότι το σύνολο των θεμάτων που θα εξεταστούν θα ορίζεται από τους διδάσκοντες.