Μαθητικό διαγωνισμό παιδικής και νεανικής δημιουργίας που απευθύνεται σε ομογενείς και αλλοδαπούς μαθητές, διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας. Σε αυτόν μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρού μήκους ταινίες, στις οποίες θα προβάλουν την πόλη όπου ζουν, το σχολείο τους, την οικογένειά τους την σχέση τους με την Ελλάδα.

Ο μαθητικός διαγωνισμός παιδικής και νεανικής δημιουργίας βίντεο έχει θέμα «Καλημέρα – Μια μέρα στην πόλη σου – Η Ελλάδα κι εσύ».
«Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στα ελληνόπουλα που βρίσκονται στο εξωτερικό, τους νέους Έλληνες της Διασποράς και γενικότερα τους ομογενείς με το μητροπολιτικό κέντρο, αλλά και με μαθητές οποιασδήποτε εθνικότητας που μαθαίνουν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα κατά διάρκεια εκδήλωσης.
«Η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα είναι επιτυχία για τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας.
Όπως εξήγησε το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα της Εκκλησίας, σε charter schools ή σε σχολικές μονάδες στις οποίες με ιδιωτική χρηματοδότηση λειτουργούν τμήματα ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Επιπλέον, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ομογενειακών δίγλωσσων σχολείων, που λειτουργούν βάσει Διεθνών Συνθηκών, καθώς και σε μαθητές των σχολείων της Κάτω Ιταλίας που μιλούν τη γκρεκάνικη διάλεκτο.
Στην εκδήλωση, που έγινε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, υπήρξαν και εκπλήξεις. Όπως η σύνδεση μέσω Skype με σχολείο του χωριού Καλημέρα στην Κάτω Ιταλία, όπου οι μικροί μαθητές του μίλησαν για την Ελλάδα και τις σχέσεις τους με τους Έλληνες. Προβλήθηκαν επίσης βίντεο με χαιρετισμούς από ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, του Λονδίνου, του Μαϊάμι και της Μελβούρνης. Ακόμη προβλήθηκε το βίντεο μαθητών από τους Παξούς, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας της Αυστρίας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο μουσικοσυνθέτης κ. Γιώργος Χατζηνάσιος, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Σωτήρης Χατζάκης, ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής, οι ηθοποιοί κυρίες Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Κάρμεν Ρουγγέρη και κ. κ. Γιώργος Κοτανίδης και Γιώργος Καπουτζίδης.
Οι αιτήσεις συμμετοχής και η ανάρτηση των βίντεο μπορεί να γίνει από τις 10 Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου του 2014 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr. Τα βίντεο θα αξιολογηθούν από επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς και από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν και όσοι επισκεφθούν την ιστοσελίδα.
Τα βίντεο που θα διακριθούν θα προβληθούν από την εκπαιδευτική τηλεόραση, αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε ότι θα δώσει στους διακριθέντες μια κόπια από την ταινία του El Greco, η οποία αναφέρεται στη ζωή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.