Νέα οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους φέρνει η λειτουργία του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, καθώς η επίσκεψη σε γιατρό στις μονάδες υγείας, δεν θα είναι πλέον δωρεάν αλλά από τις 20 Μαρτίου θα κοστίζει πέντε ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδ.Γεωργιάδη στο Mega, το χαράτσι θα καλύπτει την περίθαλψη των ανασφάλιστων.

«Το ΠΕΔΥ που θα έχει αυτό το 5ευρω που λέτε, κάνει και κάτι άλλο, δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Τώρα πια με το 5ευρω θα πάει και ο ανασφάλιστος που στον ΕΟΠΥΥ δεν μπορούσε να πάει» είπε, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που τα πολυϊατρεία εντάσσονται στο ΕΣΥ, θα ισχύσει και σε αυτά ό,τι ισχύει ήδη στο ΕΣΥ.

Αντίδραση του ΠαΣοΚ

«Από το ΠαΣοΚ, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας και την επιβολή 5 ευρώ σταπολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την επιβολή των 5 ευρώ στα ΠΕΔΥ, δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι.
Με δεδομένο μάλιστα, ότι το νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει και να πάρει την τελική του μορφή, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Για το όλο ζήτημα το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει μετά από συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα παραπάνω θέματα».