Σκέφτεστε να γίνετε επιχειρηματίας; Έχετε μια καλή ιδέα αλλά δεν αισθάνεστε σίγουρος για το πώς θα χτίσετε μια βιώσιμη επιχείρηση ή είστε ήδη επιχειρηματίας αλλά χρειάζεστε καθοδήγηση; Το νέο πρόγραμμα «VentureGarden» στοχεύει, μέσω μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών, ικανών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
Στόχος του είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τον επιχειρηματία που έχουν μέσα τους και να προχωρήσουν από τη θεωρία στην πράξη. Το νέο πρόγραμμα υποστηρίζεται από την «Ελληνική Πρωτοβουλία –The Hellenic Initiative», ενώ ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η διαχείριση του προγράμματος πραγματοποιούνται από κοινού από το Anatolia School of Business of ACT στη Θεσσαλονίκη και το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece στην Αθήνα.
«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτό το νέο πρόγραμμα. Βασικός μας στόχος είναι να δώσουμε έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, να ανακτήσουν τις δυνάμεις και την ελπίδα τους, μέσα από τη προώθηση της επιχειρηματικότητας. Η μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν τα δύο κολέγια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, εγγυώνται την επιτυχία του «VentureGarden» ως προς τη διαμόρφωση μιας μελλοντικής γενιάς επιχειρηματιών» δήλωσε ο διευθυντής προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, κ. Μιχάλης Πρίντζος.
Για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα, το πρόγραμμα προσαρμόζεται απόλυτα στο προφίλ, τις ανάγκες και τις επιχειρηματικές δυνατότητες του κάθε υποψηφίου, καθώς δίνεται έμφαση στο άτομο και τις ανάγκες του και όχι μόνο στην εκάστοτε ιδέα που αυτό επιθυμεί να αναπτύξει. Η συμμετοχή στο «VentureGarden» είναι δωρεάν, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος (www.venturegarden.gr).
Αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε επιχειρηματική πραγματικότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικής κατάρτισης ή δραστηριότητας, αρκεί να έχουν πάθος για την επιχειρηματικότητα. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται μετά από συνέντευξη με κάποιο μέλος της ομάδας του «VentureGarden».

Εντατικά μαθήματα και εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση για κάθε συμμετέχοντα

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο στάδιο. Το πρώτο αφορά ένα εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων συνολικής διάρκειας 5 εβδομάδων που θα παραδίδονται δύο φορές την εβδομάδα από έμπειρους ειδικούς με την υποστήριξη καθηγητών. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ θα υπάρχουν δύο περίοδοι εγγραφών, οι οποίες ειδικά για το 2014 έχουν προγραμματιστεί τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο.
Στο στάδιο αυτό περιλαμβάνονται 10 μαθήματα, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα, όπως: Εισαγωγή στην Επιχειρηματική Δράση, Προϊόντα & Υπηρεσίες, Δημιουργία Αξίας & Εξυπηρέτηση πελατών, Σχέσεις Αγοράς & Επικοινωνία, Παραγωγή Εσόδων, Διαδικασίες & Κύριοι Πόροι, Βασική Ομάδα & Συνεργάτες, Κοστολόγηση, Χρηματοδότηση μίας νέας επιχείρησης και Προσωπικό project.
Ακολουθεί ένα στάδιο συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, διάρκειας 12 μηνών, που θα βασίζεται στο εξατομικευμένο πλαίσιο επιχειρηματικών στόχων του κάθε συμμετέχοντα. Έτσι, σε συνέχεια της βασικής εκπαίδευσης θα ακολουθεί μια δωδεκάμηνη περίοδος παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής που θα συνοδεύεται από την απαραίτητη συμβουλευτική καθοδήγηση των συμμετεχόντων.
Τα μαθήματα επιλογής θα παραδίδονται είτε μέσω διαδικτύου, είτε με προσωπική μελέτη, είτε ακόμα και με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή παρουσία στην τάξη. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σε Νομικά & Λογιστικά ζητήματα, θέματα Χρηματοδότησης, IP Management, Κοστολόγηση, Εξυπηρέτηση Πελατών, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία κ.ά.
Το πρόγραμμα «VentureGarden» θα υλοποιείται ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την έναρξη της πρώτης περιόδου των μαθημάτων να έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, καθώς και να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 μέσω του website του «VentureGarden». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απλώς να συμπληρώσουν μια φόρμα συμμετοχής κι εν συνεχεία κάποιο μέλος της ομάδας του «VentureGarden» θα επικοινωνήσει μαζί τους για να προγραμματίσουν από κοινού μία συνέντευξη.
O πρύτανης του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece κ. Νικόλαος Τραυλός είπε αναφερόμενος στο νέο αυτό εγχείρημα: «Πιστό στην παράδοσή του, το ALBA υποστηρίζει την επιχειρηματική ανάπτυξη με τα μαθήματά , την έρευνα και τις δραστηριότητές του από την ίδρυση του το 1992. Πιστεύουμε ότι το VentureGarden είναι ένα ακόμα βήμα για την προετοιμασία των επιχειρηματιών του αύριο που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας μας».
Με τη σειρά του ο διευθυντής του Anatolia School of Business of ACT, κ. Φάνης Βάρβογλης αναφέρει: «Η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο ένας δρόμος βιοπορισμού, είναι ένας τρόπος ζωής και κυρίως ένας τρόπος σκέψης. Είναι ένας δρόμος που δίνει την δυνατότητα της προσωπικής έκφρασης και της δημιουργίας με ένα τρόπο καθολικό. Είναι επίσης, ένας δρόμος που προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας. Το VentureGarden είναι μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να βοηθήσει με ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό τρόπο την πραγμάτωση της επιχειρηματικής πορείας όσων την επιθυμούν».