ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Μία κοσμογονία στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες για το άμεσο μέλλον περιέγραψε το πρωί της Δευτέρας από την Παγκόσμια Έκθεση της κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, κ. Χανς Βέστμπεργκ.

Ο επικεφαλής της Ericsson και ο διευθύνων σύμβουλος της Philips, κ. Φρανς Βαν Χούτεν ανακοίνωσαν την συνεργασία των δύο εταιριών για την δημιουργία «έξυπνων» συστημάτων αστικού δημόσιου φωτισμού, που υπόσχονται ραγδαία εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας για την πόλη, αλλά και ισχυρή κάλυψη της ζήτησης των πολιτών για κινητά ευρυζωνικά δίκτυα, υψηλών ταχυτήτων.
Στόχος της συγκεκριμένης σύμπραξης είναι να παράσχει στους πολίτες των πυκνοκατοικημένων πόλεων αυξημένη ποιότητα στη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και βιώσιμους τρόπους φωτοδότησης των αστικών κέντρων με LED.
Πρακτικά, οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να ενοικιάσουν χώρο στους στύλους και να αυξήσουν την χωρητικότητα των δικτύων τους. Το μοντέλο, αναφέρουν οι δύο εταιρίες, επιταχύνει τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης για την δημιουργία των υποδομών, κάνοντας το εμπροσθοβαρές κόστος της εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων πολύ πιο προσιτό κι δίνοντας οικονομικές «ανάσες» στις πόλεις. Σύμφωνα με τον κ. Βαν Χούτεν, τα συστήματα LED της εταιρίας μπορούν να επιτύχουν εξοικονόμηση από 50 έως και 70%, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση διεθνώς.
Ο κ. Βέστμπεργκ δήλωσε ότι πρόκειται για μία τρομερή λύση, καθώς έρχεται να λύσει ένα μείζον πρόβλημα, αυτό της αστικοποίησης, η οποία προχωρά με ρυθμό συγκέντρωσης 7.500 κατοίκων την ώρα σε όλο τον πλανήτη.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ericsson μίλησε για τα επιτεύγματα της εταιρίας, αλλά και για τις νέες τεχνολογίες που ρίχνει στην αγορά. Με στόχο, όπως τόνισε, την διασυνδεδεμένη κοινωνία, όπου άνθρωποι και μηχανές θα συνδέονται στο δίκτυο, για μία καλύτερη ζωή, η εταιρία προβλέπει ότι έως το 2019 οι διασυνδεδεμένες συσκευές στα κινητά δίκτυα θα ξεπεράσουν τα 8 δισεκατομμύρια.
«Είμαστε μέρος αυτής της μετάβασης» είπε και προέβλεψε ότι το 2014 θα πωληθούν περί το 1 δισ. νέα «ευφυή» τηλέφωνα. Ήδη, στην Αμερική, όπως συμπλήρωσε ο CTO της Verizon, κ. Τζέιμς Γκεράς, η ζήτηση των χρηστών καλπάζει, με αποτέλεσμα περί το 60% της κίνησης στα κινητά δίκτυα να αφορά LTE, δηλαδή δίκτυα νέας γενιάς.
Ο κ. Βέστμπεργκ μίλησε για τα επιτεύγματα της Ericsson, όπως το Radio Dot System, μία έξυπνη συσκευή που μεγιστοποιεί το σήμα μέσα σε κλειστούς χώρους, το «14Β» που αυξάνει την ταχύτητα των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων και το MODEM Μ7450, το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από κέρμα του ενός ευρώ, διαλειτουργικό και καταναλώνει το 50% της ισχύος σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις της αγοράς.
Επίσης, τοποθετήθηκε και για τις τηλεοράσεις νέας γενιάς, οι οποίες θα έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό περιεχόμενο και θα είναι εξατομικευμένες στις ανάγκες και τις συνήθειες κάθε χρήστη. Μάλιστα, το σύστημα θα ξέρει τι αρέσει στον χρήστη της υπηρεσίας και θα μεταφέρει όλες του τις προτιμήσεις και στις υπόλοιπες κινητές συσκευές, που χρησιμοποιεί.