Περισσότερους από 110 μετανάστες, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλοία, από το λιμάνι της Πάτρας προς την Ιταλία, είτε χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε κρυμμένοι μέσα στο φορτίο κάποιου φορτηγού, έχουν εντοπίσει και συλλάβει από τις αρχές του χρόνου, τόσο η Αστυνομία, που διενεργεί τους ελέγχους διαβατηρίων, όσο και το κεντρικό Λιμεναρχείο σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Επίσης έχουν συλληφθεί περισσότερα από 15 άτομα, τα οποία κατηγορήθηκαν, είτε ως διακινητές μεταναστών, είτε ως συνεργοί στην προσπάθεια των αλλοδαπών να ταξιδέψουν παράνομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας και του Λιμενικού, τουλάχιστον 15 από τους συλληφθέντες μετανάστες ήταν ανήλικοι. Επίσης και οικογένειες προσπάθησαν να κάνουν το ταξίδι προς Ιταλία, όπως και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν δεκάδες αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν καταφέρει να κρυφτούν σε κάποιοι φορτηγό, διακινδυνεύοντας όχι μόνο την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τους τη ζωή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εντοπισμό πέντε μεταναστών μέσα σε φορτηγό – ψυγείο, οι οποίοι είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα θα άντεχαν στη χαμηλή θερμοκρασία, αν κατάφερναν να περάσουν τον έλεγχο.
Σημειώνεται ότι οι ανήλικοι, οι μητέρες και οι έγκυες, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού προηγήθηκε ο σχηματισμός των δικογραφιών.
Όσον αφορά στις υπηκοότητες των μεταναστών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα, είναι κυρίως υπήκοοι Συρίας, Πακιστάν, Αφγανιστάν κ. α., ενώ σχετικά με τους διακινητές και τους συνεργούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί.