«Όλοι μας σε όλη μας τη ζωή είμαστε μαθητές της γλώσσας. Η γλώσσα είναι το έργο ζωής μας» είπε σήμερα και συγκίνησε για μια ακόμη φορά το κοινό του ο καθηγητής γλωσσολογίας, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, παρουσιάζοντας το νέο του λεξικό «Των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της ελληνικής».
Ο νέος γλωσσικός οδηγός του κ. Μπαμπινιώτη αυτή τη φορά στρέφεται στον καμβά των λαθών. Στην χρήση των γραμματικών τύπων που δυσκολεύουν τον «προσεκτικό και ευαίσθητο ομιλητή», με ένα βιβλίο που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν ανήκει στο …ράφι, αλλά μπορεί κανείς να το πάρει μαζί του στο κρεβάτι το βράδυ πριν κοιμηθεί για να χαθεί στον πνευματικό πλούτο των λέξεων. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για ένα λεξικό που απευθύνεται σε όλους. Σε όσους αναρωτιούνται «Γιατί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο γράφεται με -ι- αλλά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με -ει-; Ποιό είναι το σωστό: της τρόικα ή της τρόικας; Πως σχηματίζεται η γενική της λέξης η γραμματέας; Πότε μιλάει κανείς ως ειδικός και πότε σαν ειδικός;»
Το νέο λεξικό συγκεντρώνει σε 5.500 λήμματα-παρατηρήσεις τα πιο συχνά λάθη στη χρήση της γλώσσας και τις κυριότερες δυσκολίες στην επιλογή λέξης, γραμματικού τύπου, ορθογραφίας ή σύνταξης και παρέχει συμβουλές για ορθότερες γλωσσικές επιλογές σε περιπτώσεις που εγείρουν αμφιβολίες ή ερωτήματα.
«Το βιβλίο εκάστου έθνους είναι, στην γλώσσας του το λεξικό» ξεκίνησε την παρουσίαση του νέου του λεξικού ο κ. Μπαμπινιώτης μνημονεύοντας την ρήση του Αδαμάντιου Κοραή. Όπως είπε πρόκειται για το «έβδομο παιδί» του, το οποίο και ανεβάζει στις 8.000 σελίδες συνολικά το περιεχόμενο των λεξικών του «σελίδες γεμάτες από πληροφορίες μεστές που αφορούν τη γλώσσα μας και τα σύμβολα της». Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε με έμφαση ότι τις 300.000 φτάνουν οι διαφορετικές σημασίες των ελληνικών λέξεων, τους 224 οι διαφορετικοί τύποι του ελληνικού ρήματος, τους 70 οι διαφορετικοί τύποι των επιθέτων».
«Η γλώσσας μας είναι ταυτόχρονα η δύναμη και η αδυναμία μας» είπε ο καθηγητής γλωσσολογίας αναφέροντας ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μια τόση πλούσια γλώσσα, ωστόσο είναι δύσκολο και να κατακτηθεί απόλυτα.
«Ο γλωσσολόγος δεν πρέπει να θρηνεί και να μαλώνει γιατί αυτό θα ήταν το δικό του λάθος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Μπαμπινιώτης. «Πρέπει να καταλαβαίνει τη δυσκολία, να βλέπει που και γιατί θα γίνει το λάθος και να προσπαθεί να εξηγήσει το πρόβλημα ή να φροντίζει να το λύσει πριν εκδηλωθεί» συνέχισε.
Όπως είπε ο «ιδανικός ομιλητής» δεν υπάρχει και «όλοι μας σε όλη μας τη ζωή είμαστε μαθητές της γλώσσας». «Δεν μπορείς να επενδύεις στη μνήμη, αλλά πρέπει να δώσεις έμφαση στο γιατί και να εμπιστεύεσαι το γλωσσικό σου αίσθημα» κατέληξε.
Για το λεξικό μίλησε στην γεμάτη αίθουσα του «Πόλις» στην Στοά του Βιβλίου και η εκδότρια του Κέντρου Λεξικολογίας κυρία Νάντια Τσιβεριώτη που μίλησε για τα συνήθη λάθη που μπορεί να κάνει κανείς κατά την χρήση της ελληνικής γλώσσας.