Την αύξηση των περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα λόγω της προεδρίας στην ΕΕ, που θα κάνει τη χώρα μας κέντρο δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, προβλέπει ο ανώτερος διευθυντής Κυβερνητικών Σχέσεων και Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών και Ιδιωτικότητας της περιοχής ΕΜΕΑ της Symantec κ. Ηλίας Χάντζος. Οπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», οι επιτιθέμενοι μπορεί να είναι ηλεκτρονικοί εγκληματίες που θέλουν να βγάλουν χρήματα, κακόβουλοι χρήστες, τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται για εμπιστευτικές πληροφορίες ή και καλοπροαίρετοι χρήστες οι οποίοι ενδέχεται να έκαναν λάθη εκθέτοντας το σύστημα σε κίνδυνο. Στόχος είναι η αναζήτηση πολιτικών, οικονομικών ή στρατιωτικών πληροφοριών, η βιομηχανική κατασκοπεία και το οικονομικό έγκλημα.
Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έχει αναδειχθεί μείζον θέμα διεθνώς μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων ακόμη και ηγετών χωρών από την NSA, όπως ισχυρίζεται ο αμερικανός αναλυτής Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο κ. Χάντζος χαρακτηρίζει κρίσιμη την προστασία των προσωπικών δεδομένων και επισημαίνει τη μεγάλη βαρύτητα που αποκτούν λόγω της ανάπτυξης των μεγάλων δεδομένων (big data). «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποπέσουμε στον κίνδυνο του να εκθέσουμε τους πολίτες χωρίς να τους έχουμε ενημερώσει και για τις πιο σκοτεινές πλευρές» σημειώνει και τονίζει ότι «η τεχνολογία δεν είναι άσπρο – μαύρο».
Πανευρωπαϊκό δίκτυο


Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στη χώρα μας λόγω της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΤΤΤ, της ΑΔΑΕ, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της ΕΥΠ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας γύρω από τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια της χώρας. «Οι αρμοδιότητες δεν είναι πάντα ξεκάθαρες. Επιπλέον με τόση επικάλυψη δύσκολα έχει κανείς ολοκληρωμένη εικόνα» συνεχίζει.
Ο κ. Χάντζος σημειώνει ότι ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα συζητηθεί μεσούσης της ελληνικής προεδρίας, υποχρεώνει τις εταιρείες που είναι διαχειριστές κρίσιμων υποδομών να ακολουθούν πολιτική διαχείρισης κινδύνου και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις αρμόδιες εθνικές αρχές δημιουργώντας ένα δίκτυο πληροφοριών πανευρωπαϊκού κινδύνου. «Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά ασφαλείας μόνος του. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία» εξηγεί.
Οπως αναφέρει, ποσοστό 10% των επιθέσεων γίνονται στα τμήματα ανθρώπινων πόρων των εταιρειών, όπου αρκεί με το άνοιγμα ενός λάθος e-mail να ανοίξει ταυτόχρονα η «κερκόπορτα» για την υποκλοπή κρίσιμων στοιχείων. «Εν δυνάμει όλοι μπορεί να είμαστε στόχοι επιθέσεων από κυβερνοεγκληματίες» λέει και επισημαίνει ότι αν ο μέσος χρήστης διαθέτει μια σουίτα ολοκληρωμένων λύσεων, θα είναι υπερπροστατευμένος. Προκλήσεις έρχονται και από το υπολογιστικό νέφος, το οποίο έχει καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας αλλά και αδυναμίες. Η απώλεια του φυσικού ελέγχου αντισταθμίζεται, τονίζει ο κ. Χάντζος, από το γεγονός ότι τα δεδομένα φυλάσσονται σε πανίσχυρα πληροφοριακά συστήματα.

«Δεν έχει σημασία το hardware αλλά το πού πάει η πληροφορία από τη στιγμή που αποθηκευτεί στο δίκτυο»
τονίζει και επισημαίνει ότι το κανονιστικό πλαίσιο παρέχει πολλά κίνητρα προκειμένου να προστατευθεί ο χρήστης. Ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στις κινητές συσκευές, εξηγεί. «Ενώ ιστορικά λέγαμε ότι η απειλή έχει να κάνει με την τρωτότητα, στο περιβάλλον του mobile αυτό αλλάζει. Τα λειτουργικά συστήματα έχουν ευπάθειες και αναπτύσσονται διαρκώς νέες απειλές» λέει.
Η πληροφορική χρειάζεται ένα… γκαράζ


«Η τεχνολογία αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Χάντζος και επισημαίνει ότι «η πληροφορική δεν απαιτεί εργοστάσια και τεράστια κεφάλαια αλλά έναν υπολογιστή και καλές ιδέες». «Εχουμε μυαλά και πρέπει να επιδιώξουμε συστηματικά την επαφή των νέων με την πληροφορική και την τεχνολογία» εξηγεί και παρατηρεί ότι «η διάθεση δημοσίων δεδομένων για χρήση σε ιδιωτικές εφαρμογές πιάνει τόπο αν υπάρχει εκείνο το περιβάλλον καινοτομίας που θα τα αξιοποιήσει». Ωστόσο επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα μπορούμε να δημιουργήσουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες» και προσθέτει ότι η Symantec έχει χρηματοδοτήσει και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα και τις επιχειρήσεις. Είναι κρίσιμο να γίνουν εκείνα τα βήματα που θα άρουν τα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση» συνεχίζει ο κ. Χάντζος.

«Ως Ελληνας του εξωτερικού ιστορικά έχω καταλάβει ότι η τεχνολογία δεν ήταν προτεραιότητα, σε αντίθεση με άλλους πιο παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας τους οποίους όλοι καλά γνωρίζουμε, όπως η ναυτιλία ή ο τουρισμός. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ προφανώς πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στους τομείς αυτούς, πρέπει να αναζητήσουμε και νέους τομείς με προστιθέμενη αξία. Αν μένουμε μόνο στα παραδοσιακά, δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε καινούργιες δεξιότητες και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Σκεφθείτε μόνο τι κεφάλαια χρειάζονται σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας για χωράφια, ξενοδοχεία και καράβια, ενώ εταιρείες όπως η Apple, η Google και το Facebook ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ»
καταλήγει.

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 29 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus