«Όλα ήταν γνωστά για τον Χριστόδουλο Ξηρό. Τον άφησα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Α πτέρυγα γιατί αν δεν το έκανα θα είχα προβλήματα από άλλους κρατούμενους, φίλους του! Όμως εκεί δεν έκαναν πάρτι αλλά έπαιζαν επιτραπέζια παιγνίδια…»!

Απόσπασμα από την απολογία του εκτελούντα χρέη αρχιφύλακα το βράδυ του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν του 56χρονου Χριστόδουλου Ξηρού .

«Το Βήμα» αποκαλύπτει την δικογραφία που σχημάτισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις επαφές του 56χρονου καταζητούμενου με άλλους κρατούμενους αντιεξουσιαστές στις φυλακές Κορυδαλλού, λίγες ώρες πριν την άδειά του και την εξαφάνισή του.

Στα έγγραφα από τις καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων αποκαλύπτεται ότι οι μετακινήσεις του Χριστόδουλου Ξηρού προς τον χώρο κράτησης των Πυρήνων ήταν απόφαση που είχε ληφθεί προ διετίας στις φυλακές Κορυδαλλού, ότι υπήρχε πλήρες ελευθερία μετακινήσεων μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα καθώς και ότι υπήρχε φόβος «αντιποίνων» από μία σχετική άρνηση των φρουρών του καταστήματος.

Ακόμη, από τα έγγραφα επιβεβαιώνεται, ότι οι περισσότεροι από τους κληθέντες σε απολογία υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού δεν ήταν στην αντίστοιχη βάρδια και δεν γνώριζαν τα δεδομένα της μετακίνησης του Χριστόδουλου Ξηρού στην Α’ πτέρυγα. Επιπλέον φαίνεται να μην έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις ούτε ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού όπως και άλλος ένας «ανώτερος» σωφρονιστικός υπάλληλος , υπεύθυνος των φυλακών, που είναι σε… μόνιμη άδεια το τελευταίο εξάμηνο.

Η κατάθεση του αρχιφύλακα βάρδιας

Οπως σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα η έρευνα γίνεται με βάση δημοσίευμα του «Βήματος», της 7 Ιανουαρίου 2013, και ο εκτελών χρέη αρχιφύλακα ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Παρέμεινα συνολικά στο κατάστημα 13,5 ώρες , δηλαδή από τις 13:00μμ έως τις 02:25πμ και αποχώρησα μόνο όταν βεβαιώθηκα ότι η φυλακή τελούσε εν απόλυτη ασφάλεια και ευταξία.

Στις 17:50 περίπου ενημερώθηκα από τον Υπαρχιφύλακα της 5ης πτέρυγας ότι είχε προσέλθει στο θυρωρείο της ακτίνας και ζητάει να με δει ο κρατούμενος Ξηρός. Είπα στον υπάλληλο να του επιτρέψει να έρθει και 5 λεπτά αργότερα ο Ξηρός ήρθε στο Αρχιφυλακείο.

Ρωτώντας τον τι θέλει μου απήντησε ότι όπως του επιτρέπεται άλλες φορές να πηγαίνει στην Α’ πτέρυγα, να του το επιτρέψω και σήμερα. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο λοιπόν που αντιμετωπίζονταν οι μετακινήσεις του συγκεκριμένου κρατουμένου, καθώς και του κλίματος των ημερών, του επέτρεψα να πάει στην Α’ πτέρυγα και ενημέρωσα σχετικά τους εκεί τοποθέτες υπαλλήλους.

Ο Ξηρός όσες φορές και αν είχε πάει στην Α’ πτέρυγα, και είχε πάει αρκετές, ουδέποτε δημιούργησε οποιοδήποτε πρόβλημα και ήταν πάντα υπάκουος και συνεργάσιμος. Έτσι και όταν στις 20:00 , κατά την διάρκεια της αναφοράς και τον έλεγχο της παρουσίας των κρατουμένων ο Ξηρός μου ζήτησε να παραμείνει στην Α’ πτέρυγα μέχρι και την αλλαγή του χρόνου. Προηγουμένως είχα διαπιστώσει, ότι το αίτημα του Ξηρού ήταν και αίτημα άλλων κρατουμένων φίλων του και ήταν φανερό από τον τρόπο που το υπέβαλαν , ότι ήταν ικανοί σε ενδεχόμενη άρνησή μου να δημιουργήσουν προβλήματα. Λόγω των ημερών , πόσο μάλλον της συγκεκριμένης ημέρας και ώρας , τα προβλήματα αυτά θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Εξ αυτού του λόγου και συνεκτιμώντας όλα τα ενδεχόμενα αποφάσισα να τα επιτρέψω».

Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Α’ πτέρυγα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς ο αρχιφυλακεύων του Κορυδαλλού αρνήθηκε ότι υπήρχε «ρεβεγιόν» αλλά μόνο ενασχόληση με «επιτραπέζια παιγνίδια» . Όπως ανέφερε «οι κρατούμενοι είτε αντάλλασαν επισκέψεις ο ένας στο κελί του άλλου , είτε έπαιζαν διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια της φυλακής, κάποιοι άλλοι έτρωγαν, οι περισσότεροι όμως συντεταγμένα πήγαιναν στα καρτοτηλέφωνα και επικοινωνούσαν με τους συγγενείς τους ανταλλάσοντας ευχές για την έλευση του νέου έτους.

Στις 01:15 περίπου και ενώ όλες οι άλλες πτέρυγες είχαν κλείσει, στην Α’ πτέρυγα , ελάχιστα κελιά του Ισογείου και του 2ου ορόφου παρέμεναν ανοιχτά, ενώ όλα τα άλλα είχαν κλείσει. Οι κρατούμενοι που διέμεναν στα συγκεκριμένα κελιά είχαν μαζευτεί μαζί με το Ξηρό στο ισόγειο και με διάφορες προφάσεις επιχειρούσαν να μείνουν για περισσότερο χρόνο εκτός των κελιών τους , κάποιοι δε για το λόγο αυτό παρέμεναν ακόμα στα τηλέφωνα. Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και για κάμποσο διάστημα μετά , έξω από τη φυλακή είχε έρθει σημαντικός αριθμός αναρχικών , οι οποίοι με συνθήματα εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους προς τους έγκλειστους ομοϊδεάτες τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς , πέταξαν προς το μέρος της φυλακής διάφορα βεγγαλικά και κροτίδες . Σε αυτό λοιπόν το διαμορφωθέν κλίμα, διαπραγματευόμουν μαζί με το συνάδελφο αρχιφυλακεύοντα Νίκο Π. και προσπαθούσαμε να κλείσουμε τη φυλακή. Τελικά μετά από μία περίπου ώρα καταφέραμε, επιτυχώς κατά την γνώμη μου, να κλείσουμε την φυλακή χωρίς να γίνει τίποτα απολύτως».

«Είχε «ελευθέρας» περισσότερο από δύο χρόνια»

Ενας άλλος σωφρονιστικός υπάλληλος προσδιόρισε την περίεργη «άνεση κινήσεων» που είχε ο Χ. Ξηρός στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και την αστοχία της εσωτερικής έρευνας στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα. Όπως κατέθεσε:

«Αν μου καταλογίζετε ευθύνη για την έξοδο του Ξηρού από την ακτίνα λυπάμαι αλλά κάνετε λάθος και το απέδειξα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο επικαλούμενος δηλαδή τα βιβλία της υπηρεσίας. Είναι αυταπόδεικτο λοιπόν ότι δεν γίνετε να έχω επιτρέψει κάτι το οποίο συνέβη μία περίπου ώρα πριν τη δική μου προσέλευση στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης σας γνωρίζω και είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί από την έρευνά σας ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος επανειλημμένως εξέρχονταν της 5ης πτέρυγας για διαφορετικούς είναι αλήθεια λόγους , πολλές φορές όμως από αυτές με προορισμό την Α’ πτέρυγα. Αυτό τελούσε σε απόλυτη γνώση και έγκριση όχι απλά μερίδας αλλά του συνόλου των βαθμοφόρων του καταστήματος Αρχιφυλάκων και Υπαρχιφυλάκων και είμαι βέβαιος ότι θα σας το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε συνάδελφος ερωτηθεί σχετικά.

Αψευδής επίσης μάρτυρας του ισχυρισμού μου αυτού είναι και τα σχετικά βιβλία εισόδου και εξόδου κρατουμένων τόσο της 5ης όσο και της Α’ πτέρυγας. Θεωρώ απίθανο και αναληθές τον ενδεχόμενο ισχυρισμό οποιουδήποτε ότι αυτό μπορεί να γινόταν από κάποιους παρανόμως χωρίς την γνώση ή την άδεια των υπευθύνων και όσοι το έκαναν καταχωρούσαν την παρανομία τους αυτή στα βιβλία της υπηρεσίας τα οποία κατά τα άλλα οι ίδιοι οι υπεύθυνοι όφειλαν να ελέγχουν. Με την βεβαιότητα ότι κατά την έρευνά σας θα ελέγξετε τα συγκεκριμένα βιβλία καθώς και τον σχετικό ισχυρισμό μου, είμαι σίγουρος ότι τότε θα διαπιστώσετε ότι η μετακίνηση του συγκεκριμένου κρατουμένου προς την Α’ πτέρυγα και άλλους προορισμούς συνέβαινε σε βάθος χρόνου που ενδεχομένως να ξεπερνά τα δύο (2) και πλέον έτη. Μάλιστα όσο αφορά τις μετακινήσεις του κρατούμενου Ξηρού την επίμαχη ημερομηνία, δηλαδή την 31/12/2013 θα διαπιστώσετε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν μετακινήθηκε με προορισμό την Α’ πτέρυγα μόνο μια φορά και δη το απόγευμα όπως έχει ήδη γίνει γνωστό αλλά και το πρωί της ιδίας ημέρας και παρέμεινε σε αυτή από τις 09:30 έως τις 11:15 περίπου».