Οι δυο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής –Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο τους ταξίδι στο Καστελόριζο. Η πρώτη αποστολή του Προγράμματος, που πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεάν του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17 –20 Ιανουαρίου 2014 και είχε ως αποτέλεσμα να εξετασθούν δωρεάν 193 κάτοικοι του ακριτικού νησιού.
Οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες, σε συνδυασμό με έναν Μαγνητικό Τομογράφο, σηματοδότησαν την έναρξη του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Βασική αποστολή του είναι η ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων των παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Το πρώτο τους ταξίδι πραγματοποιήθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά τα επίσημα εγκαίνια που τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.
Ταξίδι στο Καστελόριζο
Στο Καστελόριζο, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, μια ομάδα 26 επιστημόνων και ιατρών όλων των ειδικοτήτων, υποδέχτηκε στις δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, δηλαδή τους 230 κατοίκους του Καστελόριζου, εξασφαλίζοντάς τους δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Οι ειδικότητες που ακολουθούν τις Κινητές Μονάδες είναι οι εξής: παιδίατρος, γυναικολόγος, καρδιολόγος, οδοντίατρος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, γενικός χειρουργός, νευρολόγος, ψυχολόγος, διαιτολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος. Επιπλέον, οι κινητές μονάδες περιέχουν για πρώτη φορά στην χώρα μας συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.
Αναλυτικά, εξετάστηκαν 193 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 755 επισκέψεις. Μεταξύ αυτών έγιναν 40 μαστογραφίες, 26 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 20 τέστ Παπανικολάου και 60 υπέρηχοι καρδιάς, ενώ διαγνώστηκαν και δύο σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά. Όλα τα παιδιά του νησιού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Πραγματοποιήθηκαν, επιπλέον, μαθήματα πρώτων βοηθειών σε γονείς, στο Λιμενικό, καθώς σε όλους τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του νησιού. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ομιλίες σε γονείς και παιδιά για το κάπνισμα, την παχυσαρκία, ενώ διεξήχθησαν συζητήσεις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και επαγγελματικού προσανατολισμού.
«Από το πρώτο κιόλας ταξίδι των δύο Κινητών ιατρικών Μονάδων, αποδεικνύεται η ουσιαστική συμβολή του Προγράμματος, αλλά και η σπουδαιότητα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τέτοιες εθνικής εμβέλειας δράσεις που τοποθετούν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τον ρόλο μας ως κοινωφελές ίδρυμα, αλλά και την «οδό» που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για να φέρουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας» ανέφερε ο πρέσβης, κ. Βασίλης Κασκαρέλης, σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, ο οποίος και συνόδευσε την αποστολή στο πρώτο της αυτό ταξίδι.
Για μια απόλυτα επιτυχημένη πρώτη αποστολή, έκανε λόγο ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, συμπληρώνοντας πως αυτό «δίνει τη δύναμη σε όλους τους εθελοντές ιατρούς και επιστήμονες που συνθέτουν την ομάδα να συνεχίσουν το έργο τους και να βρίσκονται δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν πραγματικά ανάγκη, όσο μακριά και αν βρίσκονται».
Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρεθούν στο νησί. Στις 10 Απριλίου οι Μονάδες προγραμματίζεται να βρεθούν στην Κάσο.

Σημειώνεται πως στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των αποστολών, οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού,όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιεί εντελώς δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.