Αμεση «επίδειξη ισχύος» του Χριστόδουλου Ξηρού με αιματηρό χτύπημα πιθανόν εναντίον πολιτικού, δικαστικού ή οικονομικού στόχου πρώτης γραμμής βλέπει η ΕΛ.ΑΣ λίγες ώρες μετά την αποστολή διπλού κειμένου και βίντεο από τον 56χρονο δραπέτη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ βλέπουν ότι «ο Χριστόδουλος Ξηρός βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού προετοιμασμένος για ένοπλη δράση και είχε δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες συστήματα υπόθαλψης και συμμαχίες μετά από διαδοχικές επισκέψεις σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού. Ετσι αναμένεται από ώρα σε ώρα η επιστροφή του στην ένοπλη δράση. Ωστόσο εκείνο που φοβούνται τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι ο εγκλεισμός και ανταποδοτική διάθεση που φαίνονται στα τελευταία κείμενα του Χριστόδουλου Ξηρού μπορεί να τον οδηγήσουν σε επιθέσεις μικρής οργάνωσης αλλά αιματηρές, εναντίον σημαντικών προσώπων. Χωρίς να υπολογίζει το ρίσκο και ίσως τις παράπλευρες απώλειες αυτής της ενέργειάς του».

«Κόκκινος συναργεμός» από την ΕΛ.ΑΣ

Ηδη υπάρχει «κόκκινος συναγερμός» και κατάσταση πλήρους επιφυλακής στην ΕΛ.ΑΣ και έχουν ζητηθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην φρούρηση υψηλών προσώπων με αλλαγή δρομολογίων, επιτήρηση γύρω κτιρίων, έλεγχο παρκαρισμένων αυτοκινήτων και άλλα σχετικά μέτρα, που παραπέμπουν σε «εποχή 17Ν». Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 48ωρο είχε υπάρξει σήμα ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός κυκλοφορούσε με ΙΧ, μάρκας opel zafira, χρώματος γκρι που ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο. Την ίδια ώρα γίνεται μια συνεχής προσπάθεια να εντοπισθεί από αναλύσεις κλήσεων, από ανάλυση της εικόνας του βίντεο μέχρι και από το φούτερ που φοράει ο Χριστόδουλος Ξηρός. Κι έτσι γίνεται έρευνα σε ηλεκτρονικές λίστες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας για να εντοπισθεί ο αγοραστής του. Σχετικές έρευνες για τα ρούχα του Χ. Ξηρού είχαν υπάρξει και τις προηγούμενες ημέρες.
Από τα κείμενα του Χριστόδουλου Ξηρού οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συμπεραίνουν ότι:
– Ο Χριστόδουλος Ξηρός τις τελευταίες ημέρες παραμονής του στις φυλακές Κορυδαλλού εμφανίζεται να είχε γράψει πολυσέλιδο σημείωμα με μάλλον, όπως λένε οι αστυνομικοί, απλοϊκή ανάλυση ζητημάτων οικονομικής κρίσης, ανεργίας, ρόλου των ΜΜΕ κ.λπ και με σχετικούς αφορισμούς προς κάθε κατεύθυνση. Το κείμενό του έχει πολλές φορές επιθετικό, υβριστικό ή εκδικητικό τόνο. Μοιάζει να επιζητά την ένοπλη εκτόνωση με κάθε τρόπο. Δείχνει να θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ή αυτό συγγραφέα κειμένων, που δεν είχε ποτέ στη διάρκεια συμμετοχής του στην 17Ν. Εμφανίζεται σαν πρώην μέλος της 17Ν που βιάζεται να γεφυρώσει το χρονικό χάσμα του εγκλεισμού του. Όμως είναι φανερό ότι το επιτελείο του εγχώριου αντάρτικου πόλης, τον ήθελε σε αυτή την φάση σύμβολο αντεπίθεσης και «ηγέτη», ασχέτως αν έχει αυτά τα επιτελικά προσόντα. Όμως είναι βέβαιο ότι μπορεί να παρασύρει άλλους αντάρτες πόλης σε απονενοημένα κτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς…
– Προχωρά σε αναφορές για πολλές ένοπλες οργανώσεις που ακολούθησαν την 17Ν, όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας», η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και η «Σέχτα Επαναστατών» χωρίς ωστόσο να μνημονεύσει τις νεώτερες ένοπλες ομάδες ή άλλες που έδρασαν ενδιάμεσα. Και όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ίσως αυτό να μην είναι τυχαίο.
– Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στέκονται ακόμη στα καλέσματα που κάνει ο Χριστόδουλος Ξηρός ακόμη και στους απλούς πολίτες λέγοντας «να μην πληρώνει κανείς λογαριασμούς, ούτε την εφορία. Ομάδες περιφρούρησης σε όλες τις γειτονιές για κυνήγι σε όσους προσπαθούν να κάνουν κατασχέσεις, να κόψουν το ρεύμα ή το νερό. Ραβδί και φτύσιμο σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές», θέλοντας να δημιουργήσει σύστημα λαϊκής υποστήριξης και «επαφής» το οποίο πάντα επεδίωκε και η 17Ν την περίοδο της δράσης της.
– Τέλος, οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι αναφορές στους ήρωες της Επανάστασης του ’21 αλλά και του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ είχε προχωρήσει συχνά τόσο ο ίδιος, όσο και η 17Ν.