Δίκτυο καμερών έξω από τουλάχιστον 50 γραφεία και σπίτια πολιτικών, δικαστών, ιδιωτών και άλλων, τα οποία θα είναι σε online σύνδεση με κέντρο επιχειρήσεων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, μελετά να τοποθετήσει άρον-άρον η ΕΛ.ΑΣ., υπό τον φόβο αιματηρής επίθεσης από ένοπλη οργάνωση, μετά το μανιφέστο τρόμου του 56χρονου δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού.
Ακόμη, μελετούν να εγκαταστήσουν ειδικό σύστημα «πανικού» σε αστυνομικές σκοπιές για να υπάρχει άμεση ενημέρωση σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης. Μάλιστα υπάρχει μελέτη για τοποθέτηση καμερών σε 4-7 περιπολικά ώστε να σπεύδουν επί τόπου και να δίνουν αμέσως εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ.
Το χτύπημα στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή πριν από έναν μήνα, η φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού αλλά και το κείμενο και το βίντεο που ανήρτησε το πρωί της Δευτέρας ο 56χρονος δραπέτης, έχουν σκορπίσει τον τρόμο στην ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς με βασικό στόχο πολιτικούς, δικαστές ή και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Το «πλέγμα» ασφαλείας


Οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι «πάντα οι αντάρτες πόλης έχουν τον πρώτο λόγο και το προνόμιο του αιφνιδιασμού. Οι επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας πριν από έναν χρόνο και εκείνη στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, μας δείχνουν ότι κάθε μορφής επιφυλακή ή περιπολία δεν μπορεί να αποτρέψει ένοπλες επιθέσεις και η άφιξη των αστυνομικών δυνάμεων γίνεται με σημαντική διαφορά χρονικής φάσης. Αναζητούμε λοιπόν νέα συστήματα που να έχουμε καλύτερη εικόνα της επίθεσης ή και άλλα που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά…».
Ετσι λοιπόν στις τελευταίες συσκέψεις επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. –ειδικών και σε τεχνικά συστήματα –έχει αποφασισθεί, παρά τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα, να απεγκλωβιστεί κονδύλι της τάξεως των 500.000 έως 1.000.000 ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί το «πλέγμα» ασφαλείας.
Αρχικά λοιπόν μελετήθηκε η εγκατάσταση συστήματος ασύρματων καμερών που θα τοποθετούνται σε σκοπιές έξω από κατοικίες ή γραφεία πολιτικών προσώπων και δικαστών και οι οποίες θα «σαρώνουν» τους γύρω χώρους. Η «πρωτοτυπία» αυτού του υπό μελέτη συστήματος είναι ότι δεν στέλνει εικόνα σε ένα κλειστό κύκλωμα εντός του φρουρούμενου κτιρίου όπως ισχύει για τα περισσότερα συστήματα εποπτείας.
Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε περίπτωση εγκατάστασης αυτού του συστήματος καμερών να έχουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε αμέσως να υπάρχει ανάλυσή της για τον τρόπο της επίθεσης, τον αριθμό και τις κινήσεις των δραστών και έτσι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στην καταδίωξη των υπόπτων έως ότου τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής φτάσουν επί τόπου, αναζητήσουν και δουν τα βίντεο του τοπικού κλειστού κυκλώματος.
Σύστημα συναγερμού


Επίσης, με βάση δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή, την εξουδετέρωση του αστυνομικού φρουρού ο οποίος δεν πρόλαβε, μέσω του ασυρμάτου του, να αναφέρει τι ακριβώς συνέβη στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., μελετάται η τοποθέτηση σε κάθε σκοπιά «συστήματος συναγερμού – πανικού» για τέτοιου είδους περιστάσεις. Το σύστημα αυτό θα ειδοποιεί αυτόματα το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων. Ομως ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις με συνυπολογισμό του κόστους για το «πλέγμα» ασφαλείας.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus