Το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης του δικτύου «Solidarity Now», ενός δικτύου ανθρώπων και οργανώσεων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη. Ένα Κέντρο ανοιχτό σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αλλά και στις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, το οποίο θα λειτουργεί ως κόμβος φιλοξενίας δραστηριοτήτων τοπικών ΜΚΟ για την παροχή υπηρεσιών, όπως ιατρική βοήθεια και νομική υποστήριξη.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κέντρου της πόλης, στην περιοχή Βαλαωρίτου, άνοιξε τις πύλες του στις 2 Ιανουαρίου 2014 και βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο λειτουργίας φιλοξενώντας δυο πολύ γνωστές οργανώσεις, την Αρσις και την Praksis. Η πρώτη θα προσφέρει νομικές υπηρεσίες σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα.
Από την πλευρά της η Praksis, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας, θα προσφέρει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, και συγκεκριμένα υπηρεσίες γενικής ιατρικής και συμβουλευτικής. Και οι δύο οργανώσεις θα παραπέμπουν περιστατικά και σε άλλους φορείς παροχής υγειονομικών και νομικών υπηρεσιών. Οι ανάγκες που θα αντιμετωπίζει το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης θα καθοριστούν τελικά από τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Στην τελετή εγκαινίων το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή λειτουργεί προσθετικά στο έργο της δημοτικής αρχής, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός πραγματικού δικτύου από δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Χαρακτηρίζοντας τη συμβολή του Κέντρου χρήσιμη και ουσιαστική, ο δήμαρχος δήλωσε: «Απευθυνθήκαμε σε ΜΚΟ, στην κοινωνία των πολιτών, και σε φορείς της πόλης ή και μεγαλύτερου βεληνεκούς προκειμένου όλοι μαζί να λειτουργήσουμε ως δίχτυ προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους. Το Κέντρο Αλληλεγγύης είναι ακριβώς αυτός ο «κόμβος» που συνδέει όλους εμάς στην προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη».
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Κέντρου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης είναι να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα αναγκών στην περιοχή. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το Solidarity Now συνεργάζεται στενά τόσο με ΜΚΟ όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν άμεση ανάγκη» δήλωσε στη διάρκεια των εγκαινίων η κυρία Σταυρούλα Χασαπογλίδου, γενική διευθύντρια του Solidarity Now.
«Ελπίζουμε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο Αλληλεγγύης θα δώσουν τη δυνατότητα σε ομάδες και άτομα να κινητοποιηθούν και να επιφέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι στόχοι και οι υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης θα διευρύνονται καθώς θα εντοπίζονται και οι τοπικές ανάγκες» συμπλήρωσε.
Για τον ρόλο και τη δράση της Praksis σε αυτή τη νέα προσπάθεια μίλησε ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Τζανέτος Αντύπας. «Για την Praksis η δημιουργία ενός Κέντρου Αλληλεγγύης στον Δήμο Θεσσαλονίκης που έμπρακτα έχει αποδείξει ότι πρωτοστατεί σε συνέργιες αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την προώθηση ευρύτερων συνεργασιών. Σε μία εποχή που τα αποτελέσματα της κρίσης πλήττουν ολοένα περισσότερους συνανθρώπους μας τέτοιου είδους κομβικές συμπράξεις αποτελούν τον απαραίτητο μονόδρομο για να ανακουφιστούν οι συνάνθρωποί μας. Τελικά αυτή είναι η μοίρα μας, αυτός είναι ο προορισμός μας. Στην κοσμική μοναξιά μας θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε ο ένας κοντά στον άλλο. Και αν μερικές φορές η επαφή αυτή μας πληγώνει, στο τέλος… η ζεστασιά της μας αποζημιώνει».
Τέλος, το ιδρυτικό μέλος της Αρσις κ. Νίκος Γαβαλάς επισήμανε: «Η δημιουργία μιας νέας, καλά οργανωμένης νομικής υπηρεσίας σε περίοδο οικονομικής και, κατά συνέπεια, κοινωνικής κρίσης, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες σε πολίτες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την πόλη και έρχεται να καλύψει τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης».
Το Κέντρο Αλληλεγγύης λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή (9:00-17:00) και παρέχει υποστήριξη κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.solidaritynow.org ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 2310 501030 και 2310 501040.