Λαθροθήρες ξαναχτύπησαν στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης. Εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής δύο άντρες κυνηγούσαν παράνομα πάπιες. Όταν η μεικτή ομάδα περιπόλου του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας τους σταμάτησαν για έλεγχο, εκείνοι τους επιτέθηκαν και διέφυγαν με μηχανή χωρίς πινακίδες. Ακολούθησε άκαρπη καταδίωξη.
Το περιστατικό, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Παρά την εντατική φύλαξη του Πάρκου από τον Φορέα Διαχείρισης, το Δασαρχείο και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η λαθροθηρία έχει περιοριστεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.
Το Εθνικό Πάρκο Κερκίνης αποτελεί οικοτουριστικό προορισμό διεθνούς κύρους και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έρχονται να δουν από κοντά τα ελάχιστα πλέον, εναπομείναντα ζευγάρια νανόχηνας στην Ευρώπη.
Το πρόσφατο περιστατικό λαθροθηρίας, σύμφωνα με την Ορνιθολογική, αναδεικνύει την αναγκαιότητα βελτίωσης της φύλαξης στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας.
Το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου θα υποβάλει μήνυση για το περιστατικό, ενώ η Αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την αναγνώριση των δύο δραστών.
«Η υπηρεσία μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τους πόρους και τα μέσα που η πολιτεία της διαθέτει, ασκεί προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, προστατεύοντας τα μοναδικά οικοσυστήματα της περιοχής» αναφέρει ο αναπληρωτής Δασάρχης Σιδηροκάστρου κ. Στέλιος Γαϊδαρτζής.
Και προσθέτει: «Με την εφαρμογή του σχεδίου φύλαξης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της νανόχηνας, στο οποίο συμμετέχουν και υπάλληλοι του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις προστατευόμενες περιοχές, προλαμβάνονται και καταστέλλονται οι έκνομες ενέργειες και οι αξιόποινες πράξεις και ενισχύεται καθοριστικά η φύλαξη των πολύτιμων υδρόβιων πληθυσμών του υγροτόπου της Λίμνης Κερκίνης».