Το πρώτο «Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά» (CTY) στην Ελλάδα το οποίο φιλοξενεί το Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια (Anatolia College) θα ανοίξει αυτό το καλοκαίρι τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές σε ένα θερινό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν τις ακαδημαϊκές τους δυνατότητες, θα ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και θα γνωρίσουν παιδιά της ηλικίας τους με παρόμοιες αναζητήσεις. Μέχρι την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, οι μαθητές της Αθήνας έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις που θα διεξαχθούν στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014, για τη συμμετοχή τους στο CTY Greece.

Η δημιουργία του Κέντρου γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και αποτελεί μια αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για ένα Κέντρο μοναδικό στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που έχει στόχο να εντοπίσει ταλαντούχους και χαρισματικούς μαθητές, παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες αλλά και παιδιά με μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μια σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το Ίδρυμα θα προσφέρει επίσης οικονομική υποστήριξη με υποτροφίες, για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, σε παιδιά οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος.
Η online λειτουργία του Κέντρου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη του 2014, θέτοντας σε εφαρμογή προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, από τη Β΄ έως και τη Στ΄ τάξη, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις ίδιες εξετάσεις επιλογής. Όσο για τους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, αυτοί θα διαγωνισθούν για την συμμετοχή τους στο θερινό πρόγραμμα τριών εβδομάδων που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014 στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη.
Οι υποψήφιοι θα υποβληθούν στο τεστ αξιολόγησης School and College Ability Test (SCAT) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η εξέταση περιλαμβάνει ερωτήματα πολλαπλής επιλογής διατυπωμένα στην ελληνική σχετικά με τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις δεν χρειάζεται προετοιμασία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να βρουν οδηγίες και δείγματα του τεστ στην ιστοσελίδα του CTY Greece. Καθώς η επίσημη γλώσσα του θερινού προγράμματος είναι η αγγλική, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα υποβληθούν επιπλέον σε ένα τεστ κατανόησης.
Με τη σειρά τους, οι μαθητές του Δημοτικού, ανάλογα με την επίδοσή τους στην εξέταση SCAT, θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως (online) διάρκειας τριών μηνών, με αντικείμενο την εκμάθηση προγραμματισμού μέσω της γλώσσας Scratch, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά. Ως επίσημη γλώσσα επικοινωνίας προβλέπεται στην περίπτωση αυτή η ελληνική.
Για τη συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση και η αποστολή αίτησης, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του CTY: www.cty-greece.gr. Επίσης, η αίτηση συμμετοχής μπορεί να αποσταλεί με φαξ στο 2310 327500 ή ηλεκτρονικά στο cty@anatolia.edu.gr. Όποιοι μαθητές επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της Αθήνας θα πρέπει να στείλουν τη δήλωση συμμετοχής ως την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014. Για άλλες ημερομηνίες και τοποθεσίες εξετάσεων μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Κέντρου για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλ. 2310 398253.