Για καθημερινές παρενοχλήσεις των ελλήνων αλιέων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφας στο Θρακικό πέλαγος κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια στιγμή «φουρτούνες» προκάλεσε στον Πειραιά η καταγγελία του προέδρου της Ένωσης Λιμενικών Θράκης κ. Σάκη Ζησίδη, ότι σκάφη του Λιμενικού έλαβαν «άνωθεν εντολές» να αποχωρήσουν από την περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, και «να μη ενοχλούν» τουρκικά σκάφη.
Άμεση ήταν η αντίδραση από το Αρχηγείο του Λιμενικού και το υπουργείο Ναυτιλίας που απαντούν ότι τέτοια εντολή δεν δόθηκε ποτέ και εκφράζουν ερωτηματικά για ποιο λόγο ειπώθηκε κάτι τέτοιο, τονίζοντας παράλληλα ότι «πάγια ακολουθούμενη επιχειρησιακή τακτική του Λιμενικού Σώματος σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. να σπεύδουν στο συγκεκριμένο χώρο, να επεμβαίνουν και να προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».
Επιπλέον χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του συνδικαλιστικού εκπροσώπου των λιμενικών ως «παντελώς αβάσιμες, ανυπόστατες και ψευδείς» και γνωστοποιούνταν ότι «κατόπιν εντολής του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας των συγκεκριμένων δηλώσεων, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Μπαντιάς διέταξε άμεσα τη διάθεση του εν λόγω στελέχους Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ. στην υπηρεσία του, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε τακτό χρονικό διάστημα, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ήδη ο Εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου».

Σήμερα Δευτέρα πάντως ο κ. Ζησίδης υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν λέγοντας ότι «οι συνάδελφοι του που βρίσκονταν στο σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν πήραν ποτέ εντολή από ανωτέρους να υποχωρήσουν, αλλά εκτιμώντας τα δεδομένα επέλεξαν να μην επέμβουν δυναμικά και να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού και των τουρκικών σκαφών».

O πρόεδρος της Ενωσης Λιμενικών Θράκης στο πλαίσιο της έρευνας αποσπάστηκε προσωρινά στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατέθεσε στον αρμόδιο αξιωματικό. Αύριο Τρίτη πιθανότατα θα καταθέσει και στον εισαγγελέα του ναυτοδικείου.
Επίσης υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Γιώργος Δριβάκος και δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό του συναδέλφου του, στηρίζοντας την ελευθερία του λόγου και τη συνδικαλιστική άποψη.
Ο κ.Δριβάκος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τους υπηρετούντες λιμενικούς στην παραμεθόριο και έκανε λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό.


Ένταση το Σάββατο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρξε ολιγόλεπτη ένταση στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή στο Θρακικό πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Την ώρα εκείνη στο σημείο έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ περιπολούσε σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης και πετούσε και ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, η τουρκική ακταιωρός και το περιπολικό του Λιμενικού από την Αλεξανδρούπολη, πλησίασαν πολύ κοντά, σε σημείο που τα δυο σκάφη ήρθαν σχεδόν σε επαφή.
Νωρίς το απόγευμα, τόσο η τουρκική ακταιωρός, όσο και τα δυο σκάφη του Λιμενικού απομακρύνθηκαν από τα σημείο, ενώ παρέμειναν τα ελληνικά αλιευτικά.
Τι λένε οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης
Από τη πλευρά του ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «μετά τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφας, θα θέλαμε με τη σειρά μας ως άμεσα εμπλεκόμενοι και θιγόμενοι να σας ενημερώσουμε ότι όλα αυτά που αφορούν την συχνότατη παρενόχληση των αλιευτικών μας σκαφών κατά τη διάρκεια άσκησης της εργασίας τους, γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση».
Οι εκπρόσωποι των αλιέων αναφέρουν ότι όταν καταγγέλλουν περιστατικά σχετικά με παρενόχληση στα αλιευτικά σκάφη «στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, βρίσκαμε μεν κατανόηση και διάθεση βοήθειας στο πρόβλημά μας από τα υπηρετούντα σε αυτές στελέχη, όμως είτε λόγω ανωτερότητας των τούρκικων σκαφών συνοδείας (Ακταιωροί), είτε για άγνωστους σε εμάς λόγους, δεν βρίσκαμε πάντα ανταπόκριση στο πρόβλημά μας».

Και λένε ακόμη ότι «άμεσο δε αποτέλεσμα είναι πως η Τούρκικη πλευρά το τελευταίο διάστημα έχει αποθρασυνθεί, κάνοντας τη άσκηση του επαγγέλματός μας δύσκολη έως επικίνδυνη, αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή και αποκόπτοντας μας από τα αλιευτικά μας πεδία».

Ο Σύλλογος σημειώνει επίσης ότι με έκπληξη ενημερώθηκαν για την έρευνα που διατάχθηκε για τον πρόεδρο των λιμενικών στον Έβρο συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει γίνει παρανόηση των λεγομένων του και θα πάψει άμεσα η οιαδήποτε δίωξή του από το Κέντρο αποφάσεων και δεν θα επιδιωχθεί η καρατόμηση του για τις αλήθειες που είπε και τον πόνο ψυχής που έβγαλε κάτι το οποίο θα έκανε οποιοσδήποτε από εμάς στη θέση του».
Στην ανακοίνωση ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης απευθυνόμενος στο Αρχηγείο του Λιμενικού και το υπουργείο Ναυτιλίας τονίζει ότι αν «επιδιώξετε την τιμωρία του ανωτέρου στελέχους, ως παράδειγμα για τη φίμωση κάθε φωνής που λέει την αλήθεια, θα μας βρείτε απέναντι, τόσο εμάς όσο όλους τους αλιείς που δραστηριοποιούνται στο Θρακικό πέλαγος και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο».