Δύο πρόσωπα-κλειδιά στο σκάνδαλο της προμήθειας των υποβρυχίων από το υπουργείο
Άμυνας, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ και ο Γιάννης Μπέλτσιος, επιχειρηματίας, συνελήφθησαν σήμερα Δευτέρα με ένταλμα του ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος διερευνά την υπόθεση. Οι δύο κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή ο μεν Γ. Μπέλτσιος το Σάββατο και ο Σ. Εμμανουήλ την προσεχή Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Εμμανουήλ, συνελήφθη έξω από τη βίλα του στο Ψυχικό, κτίριο έκτασης 600 τετραγωνικών, η οποία έχει με απόφαση της Δικαιοσύνης δεσμευτεί, ώστε να μην πωληθεί ή μεταβιβαστεί. Η μίζα για την οποία κατηγορείται ο άλλοτε διευθύνων των ναυπηγείων ανεβαίνει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο ποσό των 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως έχει αποκαλύψει το «Βήμα» το κατηγορητήριο περιγράφει τον Γ. Μπέλτσιο ως άνθρωπο ο οποιος διακίνησε μίζα περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και ο επίσης κατηγορούμενος μεσάζων Αλέξανδρος Αβατάγγελος ο οποίος δήλωσε στον ανακριτή, πριν από περίπου ένα μήνα, τα εξής καταπληκτικά: «Εδωσα αμοιβή 2,5 εκατ. ευρώ στον Ι. Μπέλτσιο… Ήταν στέλεχος του ΠαΣοΚ και άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος, γραμματέας του Συνδικαλιστικού του ΠαΣοΚ, προκειμένου να πείσει τους συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να μην αντιδράσουν στην αποκλειστική συνεργασία της γερμανικής HDW με τα ναυπηγεία…».

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος είχε επίσης αποκαλύψει ότι η εταιρεία Inveco, που είχε δεχθεί εκατομμύρια ευρώ από τους γερμανούς, ανήκε πράγματο στον Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος πάντως «δεν παρείχε κάποια υπηρεσία ή πραγματικό έργο, που να δικαιολογεί αυτή την αμοιβή». Εναντίον και των δύο συλληφθέντων έχουν ασκηθεί διώξεις για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οπως έχει καταγραφεί, τα πρόσωπα του Ι. Μπέλτσιου, αλλά και η εταιρεία Εμμανουήλ εμφανίζονται πρώτα στη γερμανική δικογραφία, όπου ο εκλιπών πλέον γερμανός μάνατζερ Χάουν και ο Μύλενμπεκ δίνουν μίζα στον αποκαλούμενο κύκλο προσευχής, έναν κύκλο ανθρώπων οι οποίοι προωθούν οφέλιμες πληρωμές σε έλληνες αξιωματούχους για να προωθήσουν τη σύμβαση «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών», που αφορούσαν την κατασκευή 3 συν 1 υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας. Από αυτή τη δουλειά φαίνεται να έχουν δοθεί συνολικά μίζες περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου το 2012! Σχετικό απόσπασμα έχει δημοσιεύσει «Το Βήμα» και από την Έκθεση της Debevoice and Plimpton, που αποκαλεί τον κ. Εμμανουήλ ως τον χοντρό που πήρε μίζες 24 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που εισπράχτηκε εκτός από την εταιρεία Inveco αλλά και την εταιρεία Metalco.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος

Εμφανίζεται να συμμετείχε στην ομάδα Α, που διαχειρίστηκε μίζες 55 εκατομμυρίων ευρώ. Διετέλεσε νομάρχης Καβάλας ως το 1988 και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επί Άκη Τσοχατζόπουλου. Το 2002 τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου, όπου αργότερα κατέλαβε τη θέση του Προέδρου. Την ίδια χρονιά ανέλαβε αντιπρόεδρος στο Αττικό Μετρό.