Tα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη, πρώην προέδρου του ΤT στην Ελλάδα, ο οποίος συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

H εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τις προξενικές αρχές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες.

Στο ενδιάμεσο ο κ. Φιλιππίδης θα κρατείται, κατά πάσα πιθανότητα στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου, συνήθως, κρατούνται οι, προς απέλαση, ξένοι υπήκοοι.

Ο κ. Φιλιππίδης συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου και ενώ βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, βάσει διεθνούς εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η σύλληψη

Συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης. Τη σύλληψη του κ. Φιλιππίδη επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου ο δικηγόρος του.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, το οποίο μετατράπηκε σε διεθνές και εκτελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φιλιππίδης εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη μέσω του κινητού τηλεφώνου του, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αποκαλύπτεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ δεν βρέθηκε ποτέ στις ΗΠΑ όπως υποστήριζε το τελευταίο διάστημα στις συνεντεύξεις που έδινε σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο συνήγορός του κ. Θ. Βαρλάμης αναφέρει ότι είχε ειδοποιηθεί από τον πελάτη του ότι θα επέστρεφε στην Ελλάδα τη Δευτέρα προκειμένου να τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης και να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Tα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν την έκδοσή του στην Ελλάδα. H εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τις προξενικές αρχές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες.

Στο ενδιάμεσο ο κ. Φιλιππίδης θα κρατείται, κατά πάσα πιθανότητα στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου, συνήθως, κρατούνται οι, προς απέλαση, ξένοι υπήκοοι.

«Ουδέποτε είπα ότι ήμουν στις ΗΠΑ»

Σε δηλώσεις του στο Mega, μετά τη σύλληψή του, ο κ. Φιλιππίδης υποστήριξε πως δεν απέκρυψε τις κινήσεις του και ότι ουδέποτε είπε ότι βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό υπέθεταν οι δημοσιογράφοι διότι τα συνήθη ταξίδια μου είναι προς την Αμερική» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «δεν είχα κανένα λόγο να εξηγώ ακριβώς πού είμαι, γιατί αποτελεί και λίγο πρόκληση, εφόσον επρόκειτο να γυρίσω ούτως ή άλλως πολύ σύντομα».

Όπως είπε, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Ιανουαρίου και είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί εν συνεχεία το Ντουμπάι και τη Μανίλα για επαγγελματικούς λόγους.

«Όταν βγήκαν τα εντάλματα παρέτεινα την παραμονή μου στο ίδιο ξενοδοχείο για τέσσερις ημέρες» είπε, επισημαίνοντας ότι ο δικηγόρος του επικοινώνησε με τον ανακριτή την Παρασκευή και τον ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για να εμφανιστεί ενώπιόν του.

Αναφερόμενος στη σύλληψή του ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι έγινε περίπου στις 2 τα ξημερώματα ενώ βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.

Ως προς το πόρισμα της εισαγγελέως, ο κ. Φιλιππίδης το χαρακτήρισε «διάτρητο», υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει στην ουσία θέμα».

Η έρευνα

Εις βάρος του κ. Φιλιππίδη είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση του ΤΤ -υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, ενώ εκκρεμεί η εκτέλεση άλλων δύο ενταλμάτων.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπο που επικοινώνησε μαζί του, ο Α. Φιλιππίδης δήλωσε στους τούρκους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι «θέλω να εμφανιστώ στην ελληνική Δικαιοσύνη», ενώ διαμαρτύρεται για τη σύλληψή του επισημαίνοντας: «Αφού είχα συνεννοηθεί μέσω του συνηγόρου μου με τον έλληνα ανακριτή να εμφανιστώ
τη Δευτέρα το μεσημέρι και είχα εκδώσει και εισιτήρια»
.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης κατηγορείται για απιστία, απάτη σε βάρος του Δημοσυ με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μέχρι στιγμής για την υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, ενώ εκκρεμεί η εκτέλεση άλλων δύο ενταλμάτων. Βάση για τα συνολικά επτά εντάλματα σύλληψης και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για 25 άτομα αποτέλεσε το πόρισμα-καταπέλτης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου.

Η εισαγγελέας καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι έδωσαν το πράσινο φως για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. στην οποία σημειώνεται ότι η ύλληψη του Άγγελου Φιλιππίδη έγινε «χθες (σ.σ. Παρασκευή) το βράδυ (22.40 ώρα) στην Κωνσταντινούπολη μετά από πληροφορίες που διαβίβασε η Ελληνική Αστυνομία στις τουρκικές Αρχές ασφαλείας».

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ συνελήφθη στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην πλατεία Ταξίμ και είχε μεταβεί από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη στις 3.1.2014, όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν «στην κατοχή του: 311 λίρες Τουρκίας, 5.615 ευρώ, 1.005 λίρες Αγγλίας, 18.090 δολάρια Χονγκ Κονγκ, 220 φράγκα Ελβετίας, 1.514 δολάρια ΗΠΑ, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα usb 2 GB, μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών, άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών, δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει και
διάφορα έγγραφα».