Παρέμεναν στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών πολλές δεκαετίες, αλλά τελικά επικυρώθηκαν την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Καταστάσεως, οι οποίες σχετίζονται με την πιστοποίηση της αστικής κατάστασης αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα και ειδικότερα αφορούν στη «διεθνή συνεργασία στον τομέα παροχής διοικητικής βοήθειας στους πρόσφυγες», στην «απαλλαγή από την υποχρέωση επικυρώσεως ορισμένων πράξεων και εγγράφων» και στην «έκδοση πιστοποιητικού ικανότητας συνάψεως γάμου προκειμένου για γάμους που τελούνται στην αλλοδαπή».

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η κύρωση και των άλλων συμβάσεων αρμοδιότητας του υπουργείου του, που αν και είχαν υπογραφεί από την Ελλάδα παρέμεναν εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα.

Ο κ. Μιχελάκης είπε ακόμη ότι πολλές από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει κατά τη συζήτηση των συμβάσεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τον βρίσκουν σύμφωνο, αλλά δεν μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στο κείμενο μιας σύμβασης.

Κατά και των τριών συμβάσεων δήλωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη να διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι συμφωνίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην ανταλλαγή πληροφοριών με κράτη όπως η Αφρική και η Ασία για την κατάσταση αλλοδαπών που εισέρχονται στην Ελλάδα και δηλώνουν όποια εθνικότητα είναι βολική για να πάρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Κατά της σύμβασης για τη διοικητική βοήθεια στους πρόσφυγες τάχθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και «παρών» στις άλλες δύο συμβάσεις, με τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο να αναρωτιέται ποια θέση θα λάβει η Ελλάδα σε περίπτωση τέλεσης γάμου ομοφυλοφίλων που έχει αναγνωριστεί από άλλο κράτος.

«Ναι» στις συμβάσεις δήλωσαν τα άλλα κόμματα, με την Αφροδίτη Σταμπουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ταχύτητα ανταπόκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών για την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων, ιδίως των υπηρεσιών ασύλου και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Υπέρ και των τριών συμβάσεων δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας όμως ότι δεν έχει νόημα η επικύρωση τέτοιων συμφωνιών με σημαντική χρονική υστέρηση και χωρίς να ακολουθούν νόμοι για την εφαρμογή τους. Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμη ότι τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη έχει ξεκινήσει μεγάλη κατάχρηση του όρου «εγκληματική οργάνωση», με συνέπεια η Ιταλία να αριθμεί μόλις 45, αλλά η Ελλάδα 2.500 εγκληματικές οργανώσεις.

Υπέρ των συμβάσεων δήλωσε και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ, παρατηρώντας ότι είναι προς τιμήν του κ. Μιχελάκη διότι οι συμβάσεις έρχονται μετά από τρεις δεκαετίες προς κύρωση. Ζήτησε, επίσης, να υλοποιηθεί σύντομα η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών ότι θα προχωρήσει η κύρωση και των άλλων συμβάσεων που εκκρεμούν για να μην εκτίθεται η χώρα.