Ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων με αναστολή επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον πρώην υπουργό Μιχάλη Λιάπη που συνελήφθη να οδηγεί ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 50 ευρώ ημερησίως, ενώ επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 3.000 ευρώ επειδή το όχημα ήταν ανασφάλιστο.

Στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων για την εκδίκασης της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον ίδιο για κυκλοφορία ανασφάλιστου αυτοκινήτου με πλαστές πινακίδες δεν παρέστη ο πρώην υπουργός αλλά οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του.

Οι συνήγοροί του ανέφεραν ότι η απουσία του πρώην υπουργού από το δικαστήριο δεν οφείλεται σε απαξίωσή του αλλά στο γεγονός ότι «απ’ έξω υπάρχουν 30 δημοσιογράφοι και κάμερες, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται και έξω από το σπίτι του».

Ο πρώην υπουργός μετά την πρώτη αναβολή της υπόθεσής του και ενώ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο έφυγε για -προγραμματισμένο, όπως ειπώθηκε- ταξίδι αναψυχής στη Μαλαισία εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Επιστρέφοντας την περασμένη Πέμπτη από τη Μαλαισία, ο Μιχ. Λιάπης, κάνοντας σχετικό νεύμα στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, άφησε να εννοηθεί ότι «θα τα πούμε τη Δευτέρα». Εν τούτοις μέχρι το μεσημέρι δεν είχε φανεί στα δικαστήρια της Ευελπόιδων.

«Δεν ήταν ταξίδι αναψυχής. Ήταν ταξίδι ψυχικής εκτόνωσης. Ήθελα να ησυχάσω από το δράμα μου και να ηρεμήσω από τα φώτα της δημοσιότητας» είπε ο Μιχ. Λιάπης. «Πρέπει να σας πω ότι ήταν ένα πολύ κουραστικό ταξίδι για μένα. Πήγα να ησυχάσω και εσείς δεν με αφήσατε» πρόσθεσε λίγο αργότερα απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Ο πρώην υπουργός συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης 17ης Δεκεμβρίου να οδηγεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο, με πλαστές πινακίδες. Ο πρώην υπουργός προσήχθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στο κτίριο 16 στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες.
Ασκήθηκε ποινική δίωξης σε βάρος του από τον εισαγγελέα για δύο πλημμελήματα, αυτό της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης, και οδηγήθηκε στο ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Επιπλέον του επιβλήθηκαν τρία διοικητικά πρόστιμα για μη ασφάλιση αυτοκινήτου και για κοτσαδόρο και φιμέ τζάμια δίχως να έχει τη σχετική άδεια.
Ο Μιχ. Λιάπης ζήτησε τριήμερη αναβολή και επρόκειτο να δικαστεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης εκείνη την ημέρα ωστόσο αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος του πρώην υπουργού προκειμένου να προσκομίσει, όπως είπε, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αν και ο ίδιος ο πρώην υπουργός δήλωνε μεταμέλεια για τις πράξεις του, δεν παρέστη στο δικαστήριο.