Πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από την οικία του γερμανού πρέσβη κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην Αθήνα, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 52, στο Χαλάνδρι.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των αγνώστων δραστών οι οποίοι στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας πυροβόλησαν στον εξωτερικό χώρο της πρεσβείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις δράστες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, πέρασαν από πυλωτή πολυκατοικίας απέναντι από την πρεσβεία επί της οδού Χίου και από εκεί «γάζωσαν» με Καλάσνικοφ την οικία του γερμανού πρέσβη.

Μέχρι τις οκτώ και μισή το πρωί είχαν γίνει από την αστυνομία έξι προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι εξετάζονται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Στο σημείο του περιστατικού έχουν περισυλλεγεί 60 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών που εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις. Ορισμένοι από τους κάλυκες εντοπίστηκαν στην πόρτα της αυλής, ενώ μια σφαίρα βρέθηκε στο δωμάτιο της κόρης του γερμανού πρέσβη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας από τις εργαστηριακές εξετάσεις προκύπτει ότι οι σφαίρες προέρχονται από δύο όπλα τύπου Καλάσνικοφ, που έριξαν από 30 φυσίγγια το καθένα. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι έρευνες συνεχίζονται επίσης σπιθαμή προς σπιθαμή στην περιοχή για τον εντοπισμό στοιχείων όπως DNA που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Επιπλέον, είναι εμφανή τα σημάδια από τους πυροβολισμούς στον τοίχο, εξωτερικά της οικίας του πρέσβη.

Η αστυνομία εκτιμά μετά βεβαιότητας ότι υπήρξε ομάδα υποστήριξης που περίμενε τους δράστες με μοτοσικλέτες.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επικοινώνησε με τον γερμανό διπλωμάτη.

Στην οικία του γερμανού πρέσβη υπήρχε αστυνομικός φρουρός ο οποίος ανέφερε ότι οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, τα οποία πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία. Eπίσηςδήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αστυνομικός όταν άκουσε τους πυροβολισμούς ενημέρωσε το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και πήρε εντολή να μείνει καλυμμένος στη σκοπιά που ήταν αλεξίσφαιρη.

Επίσης εξετάζονται και οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας της οικίας, αλλά και της γύρω περιοχής η οποία είναι αποκλεισμένη από την αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στογμή της επίθυεσης έχει καταγραφεί από την κάμερα ασφαλείας της σκοπιάς.

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι παραμένει αποκλεισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαϊου του 1999 η τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» είχε κτυπήσει με ρουκέτα το σπίτι του τότε γερμανού πρέσβη η οποία είχε καταλήξει στην σκεπή.

Ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας

Η γερμανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο κ. Ντολτ ευχαριστεί την ελληνική αστυνομία και την κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκριση και συμπαράσταση που επέδειξαν μετά την επίθεση.

Ο γερμανός διπλωμάτης στέλνει μήνυμα και προς τους τρομοκράτες λέγοντας ότι η ενέργειά τους δεν πρόκειται να επηρεάσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Επίσης δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ

Ευτυχής για το γεγονός ότι ουδείς υπέστη κάποια ζημία κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να χαλάσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη γρήγορη αντίδρασή τους, ενώ σημείωσε ότι το περιστατικό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Βερολίνο, το οποίο, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι οτιδήποτε μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση.

«Είμαι πολύ ευτυχής που κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του πρέσβη μας στην Αθήνα ουδείς υπέστη κάποια ζημία. Αυτό είναι ένα περιστατικό το οποίο παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Τίποτα, αλλά απολύτως τίποτα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια επίθεση κατά ενός εκπροσώπου της χώρας μας. Οι δράστες, όμως, δεν θα καταφέρουν να χαλάσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Βενιζέλο για τη γρήγορη αντίδρασή τους. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα ενδυναμώσουν τα μέτρα ασφαλείας και ότι θα κάνουν το παν ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν ευθύνες» αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Σταϊνμάγερ και επισημαίνει ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και τον πρέσβη της χώρας του στην Αθήνα, Βόλφγκανγκ Ντολντ.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ


Σχετική με τους πυροβολισμούς στην πρεσβευτική κατοικία ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία:

«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά, σήμερα, νωρίς το πρωί, με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Wolfgang Dold και εξέφρασε αφενός μεν την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, αφετέρου δε τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης προς τον Πρέσβη και την οικογένειά του.

Αυτή την ώρα, κατόπιν εντολών του κ. Βενιζέλου, βρίσκεται στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Όπως ανέφερε στον κ. Dold ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».