«Το μέτρο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης κρίνεται απολύτως πετυχημένο και η κυβέρνηση πιστώνεται το μέτρο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάραςτο πρωί των Χριστουγέννων, μετά από σύσκεψη που είχε με τονυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γιάννης Μανιάτη και τον υπουργόΥγείας κ.Αδωνι Γεωργιάδηγια το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.
«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι ημείωση της τιμής» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας. «Ετσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριοκαυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμηκαι, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε ναεπιδοτήσουμε τους φτωχότερους» τόνισε.
O κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι την Τρίτη ξεπεράστηκαν τα όρια αιρούμενων σωματιδίων σε ορισμένες πόλεις της Ελλάδας και για «λόγους υγείας η κυβέρνηση δεν κάνει διακοπές».
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε σε πιο έντονο ύφος ότι «το μέτρο είναι απολύτως επιτυχημένο». Συμπλήρωσε ότι όσοι αντιτίθενται σε αυτό άθελά τους παίζουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων.«Πέντε εκατομμύρια δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και παρέχεται δωρεάν ρεύμα για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο» είπε.
Σημειώνεται ότι για και την οικονομική αποτελεσματικότητα του μέτρου σοβαρές επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούραςκαι 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Από τη σύσκεψη των Χριστουγέννων προέκυψε ότι η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί ηφορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέσον για την αντιμετώπιση τουφαινομένου της αιθαλομίχλης.Πάντως ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τέθηκε στην τρόικα το αίτημα για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και η τρόικα το απέρριψε όπως και το αίτημα για τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση σταέσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο τουπροϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη υστέρηση, αποδίδεται από το υπουργείο,στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της επικείμενης τότεαύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στηνκαταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, η μείωση στηνκατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και2013, οφείλεται:

*Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

*Κατά 3,4% στην ύφεση

*Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

*Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψηοικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια

Μανιάτης: «Χρησιμοποιείστε καθαρή ενέργεια»
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι οι περιοχές που υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Ο υπουργός δήλωσε ότι πλέον είναι στην κρίση των περιφερειαρχών για το πότε θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα. Κάτι το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να κάνουν χρήση καθαρών μορφών ενέργειας
Στουρνάρας: «Φαντασία ορισμένων» τα σενάρια Λαζαρίδη
Πέραν αυτού του θέματος, ο κ. Στουρνάρας κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών με τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας του ν κ.Χρύσανθου Λαζαρίδηκαι διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτος σημειώνοντας πως «αυτά είναι στην φαντασία ορισμένων. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια».
Γεωργιάδης: Δεν επέλεξε η κυβέρνηση τον Τομπούλογλου
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η τοποθέτηση του κ.Χάρη Τομπούλογλουστο νοσοκομείο ΠαίδωνΑγλαΐαΚυριακούδεν ήταν απόφασητης κυβέρνησης αλλά του ιδρύματος Αγλαΐα Κυριακού. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από εδώ και στο εξής να έχει λόγω η κυβέρνηση στον διορισμό του επικεφαλής του νοσοκομείου.