Την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την πρόσφατη καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σύμφωνο συμβίωσης και να συμπεριλάβει σε αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια, υπογράμμισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Η ελληνική πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα, τροποποιώντας τη νομοθεσία της και συμπεριλαμβάνοντας στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου και τα ομόφυλα ζευγάρια. Τα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναζητούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα παντρεύονται και υιοθετούν οι υπόλοιποι, ούτε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την οικογένεια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κ. Βαγγέλης Μάλλιος.

Η ΕΕΔΑ ζητά επίσης τη ρητή αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, ακριβώς όπως μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια και του δικαιώματος υιοθεσίας, μια και η ποιότητα και αξία μιας οικογένειας και ενός γονέα δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα, αλλά ορίζονται από την αγάπη, την αυτοθυσία, τη φροντίδα και την υπευθυνότητα.

Υπέρ του διευρυμένου συμφώνου συμβίωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου, του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, και της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Γιαννακάκη.

«Προσπαθούμε βήμα βήμα να περάσουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να υπάρξει πραγματική αλλαγή, αλλιώς εάν φέρουμε στην βουλή μια τροπολογία η οποία θα θεσμοθετεί στους ομόφυλους τα ίδια δικαιώματα με τους ετερόφυλους τότε είμαστε βέβαιη ότι δεν θα ψηφισθεί δυστυχώς» δήλωσε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Το θέμα της συντηρητικής αντιμετώπισης των ομόφυλων ζευγαριών δεν αρχίζει από την μη ύπαρξη του αντίστοιχου νόμου στην ελληνική νομοθεσία, αλλά είναι θέμα παιδείας. «Στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχει το αντίστοιχο υλικό το οποίο να εξηγεί στα παιδιά ότι υπάρχουν και οικογένειες με δύο μαμάδες ή με δύο μπαμπάδες» ανέφερε η κυρία Γιαννακάκη εξηγώντας πως στο εξωτερικό μιλούν ανοικτά στα παιδιά για όλους τους τύπους των οικογενειών, ενώ στη χώρα μας δεν αναφέρονται οι τύποι των πυρηνικών και μονογονεϊκών οικογενειών.

Ανθρώπινες ιστορίες

Μέσα από ιστορίες ανθρώπων του σήμερα ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και συγγραφέας κ. Λύο Καλοβυρνάς περιέγραψε τη καθημερινότητα των ομόφυλών ζευγαριών, η οποία όπως είπε απέχει μακράν εκείνης των ετερόφυλων. «Κάποια πράγματα θεωρούνται και είναι προφανή και φυσιολογικά. Είμαστε κατώτεροι πολίτες με ελάχιστα δικαιώματα, αλλά τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο κ. Καλοβυρνάς.

Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα γύρω από τις σχέσεις των ομόφυλων ατόμων είναι και η δημιουργία οικογένειας με την απόκτηση ενός παιδιού είτε με φυσιολογικό τρόπο, είτε μέσω της διαδικασίας των υιοθεσιών. «Το ομόφυλο ζευγάρι δεν παίρνει απερίσκεπτα την απόφαση να φέρει ένα παιδί στον κόσμο όπως συμβαίνει αρκετά συχνά με τα ετερόφυλα» ανέφερε ο κ. Καλοβυρνάς.

Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν ευθύνεται η ταυτότητα φύλου των γονέων για το πόσο φυσιολογικά θα μεγαλώσει ένα παιδί. «Στο θέμα της υιοθεσίας συγκεντρώνεται η ομοφοβία της ελληνικής κοινωνίας χωρίς όμως η διαδικασία αυτή να είναι πιο εύκολη για τα ετερόφυλα ζευγάρια και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Τα προβλήματα δεν έρχονται από τους ομοφυλόφιλους αλλά από το στρες που προκαλεί η ίδια οικογένεια και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί» δήλωσε η κυρία Κατριβάνου.

«Τα ομόφυλα ζευγάρια ζητούν απλώς από την πολιτεία να αναγνωρίσει μια πραγματικότητα και να μην αρνείται σε μια ομάδα ανθρώπων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ένα θεμελιώδες δικαίωμα: το δικαίωμα καθενός να διαμορφώσει αυτόνομα τη ζωή του, να επιλέξει ανεπηρέαστα το/τη σύντροφό του και να αποφασίζει ελεύθερα αν, πότε και με ποιον/ποια θα συμβιώσει, θα παντρευτεί και θα διαμορφώσει την κοινή οικογενειακή του ζωή» δήλωσε ο κ. Μάλλιος.