Το νέο σχέδιο νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας ως τις 30 Δεκεμβρίου. Το κείμενο, για το οποίο έχει γράψει ήδη «Το Βήμα» στις 24 Νοεμβρίου («Ο νέος χάρτης της έρευνας»), βρίσκεται στο σύνολο του στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας .
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, «με τις διατάξεις του επιδιώκεται η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας με τη συγκέντρωση και ταξινόμησή της, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της, σύμφωνα και με τις επιταγές του Συντάγματος και τις σύγχρονες τάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις και στη δημιουργία ενιαίου εθνικού και ευρωπαϊκού χώρου έρευνας. Με τα άρθρα του νόμου απλουστεύονται οι διαδικασίες χρηματοδοτικών παρεμβάσεων, διευκολύνεται η δράση των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, παρέχονται κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και ορίζονται οι προϋποθέσεις για την χάραξη νέας στρατηγικής για την έρευνα.