Δριμύ κατηγορώ για την κατάσταση που κυριαρχεί στη Δικαιοσύνη αλλά και πλείστες όσες αιχμές προς – και για – τους βουλευτές, ειδικά ως προς το θέμα της μείωσης των αποδοχών τους, εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων της χώρας, στην πανδικαστική συγκέντρωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Εφετείο Αθηνών.

«Αν συνεχίσει να αδιαφορεί η κυβέρνηση, σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε η κυρία Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, χαρακτηρίζοντας «μοναδικό» το φαινόμενο εγκατάλειψης της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία.

Η κυρία Θάνου ανέδειξε στοιχεία ενδεικτικά για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, όπως αυτά για τον φόρτο εργασίας των δικαστών: το 2008 οι υποθέσεις που βρίσκονταν στο στάδιο της ανάκρισης στο Πρωτοδικείο Αθηνών ανέρχονταν στις 4.500, το 2012 έφθασαν τις 8.500, αυξήθηκαν κατά 100%, είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι κάθε δικαστής Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επιβαρύνεται με περισσότερες από 40 υποθέσεις τον χρόνο, όταν σε κάθε άλλη προηγμένη χώρα, οι υποθέσεις που αναλογούν σε κάθε λειτουργό δεν ξεπερνούν τις 6-8.

Η κυρία Θάνου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κενά οργανικών θέσεων, στον φόρτο των ειρηνοδικών με τις υποθέσεις ρύθμισης χρεών, καθώς και στις «αναχρονιστικές» συνθήκες υπό τις οποίες δικάζουν οι λειτουργοί_ για του λόγου το αληθές, στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών στο οποίο έγινε η εκδήλωση (και φιλοξενούνται δίκες) επικρατούσε ψύχος.
«Στην Πορτογαλία, όπου υπάρχει επίσης καθεστώς οικονομικής επιτήρησης, η κυβέρνηση δίνει στους δικαστές ατομικούς υπολογιστές κάθε τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε η κυρία Θάνου, μιλώντας για την αθλιότητα του δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά, την έλλειψη μηχανοργάνωσης, ακόμη και την «παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας» στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών.
«Δεν είναι μόνον ο Πειραιάς. Έχουμε ανακαλύψει, στην Περιφέρεια, δικαστήρια σε άθλια διαμερίσματα παλαιών πολυκατοικιών», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κυρία Ειρήνη Γιανναδάκη, η οποία μέτρησε 114 κενές οργανικές θέσεις διοικητικών δικαστών και 395 θέσεις όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό.
«Βιτριόλι» για τις αποδοχές
Το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών ως και κατά 50 – 60% , έγινε πάντως η αιχμή του δόρατος για τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων, καθώς σχολιάστηκε από όλους σε οξείς τόνους, σε σύγκριση μάλιστα με τους 300 της Βουλής.
Παρά το γεγονός ότι η κυρία Θάνου δέχθηκε – όπως ανέφερε –τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σε τόνο μάλλον απολογητικό ως προς την πρόσφατη δήλωσή του για τις αποδοχές (είχε δηλώσει ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών καθώς συνδέονται ευθέως, βάσει του Συντάγματος, με τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών), εντούτοις οι βουλευτές δεν γλίτωσαν τα πυρά.
«Το ποσό των 1.600 ευρώ που παίρνει ένας πρωτοδιοριζόμενος δικαστικός δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάλογο του λειτουργήματος του, ούτε και του εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιδόματα μετακίνησης ή διαμονής, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές.
Καυστική ήταν από την πλευρά της η κυρία Γιανναδάκη, η οποία κάλεσε την πολιτική εξουσία: «αποφασίστε τι είδους δικαστές θέλετε», για να προσθέσει ότι «δεν αρέσουν στα κόμματα οι ανεξάρτητοι δικαστές. Δεν μπορούν, δεν θέλουν να πεισθούν ότι πρέπει άλλοι να νομοθετούν, άλλοι να κυβερνούν και άλλοι να δικάζουν».

Στηλίτευσε, δε, σχετικό σχόλιο δημάρχου Αθηναίων για τα μέλη του ΣτΕ: «ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που αναστέλλουν τον Βοτανικό;».
Η κυρία Γιανναδάκη επέμεινε στο θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αναφέροντας στοιχεία έρευνας που κοινοποιήθηκε από την Κομισιόν, βάσει της οποίας οι έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη : η Ελλάδα έρχεται 98η σε σύνολο 144 χωρών, ως προς την ανεξαρτησία των συστημάτων απονομής Δικαιοσύνης, και 24η στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να ακολουθούν.
Μηδενός εξαιρουμένου, πάντως, οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί να επικρέμαται διαρκώς το αίτημα για ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, χωρίς να λογίζεται η ποιότητα της. «Στερείται σοβαρότητος η μετάθεση της ευθύνης στους δικαστικούς λειτουργούς, όσον αφορά την καθυστέρηση στο σύστημα της Δικαιοσύνης», εκτίμησε η κυρία Γιανναδάκη, αποδίδοντας το πρόβλημα σε δομικά στοιχεία του θεσμού. «Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοαπαλλάσσεται».

Άπαντες συμφώνησαν εξάλλου ότι η ταχεία, ποιοτική Δικαιοσύνη θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, στην ανάπτυξη της χώρας, το επενδυτικό ενδιαφέρον, την υγιή οικονομία της.
«Έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής. Εναπόκειται στην Πολιτεία να λάβει μέτρα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, χαρακτηρίζοντας την πανδικαστική συγκέντρωση ως «κραυγή αγωνίας» των δικαστικών λειτουργών.